3.02.2023
GLENN HUGHES
Přestože deska "Radiance" kapely The Dead Daisies je pouze ..více

3.02.2023
QUEENSRŸCHE
Zdá se vám bývalý zpěvák této seattleské legendy ..více

3.02.2023
MR. BIG
Kytarista amerických hardrockerů Paul Gilbert vzdá poctu ..více

3.02.2023
METAL CHURCH
Spekulace o tom, že se nástupcem zesnulého Mikea Howeho ..více

3.02.2023
KINGDOM COME
Bubeník James Kottak zůstává členem kapely. Alespoň ..více

3.02.2023
THUNDERMOTHER
Švédská formace zažívá kruté časy. Kytaristka a ..více






Ronnie ROMERO - Raised On Heavy Radio
Recenzent zasedlej určitě není, to by Romera p ..

ARAKAIN, #ČERNÁ - Praha, O2 Universum, 28.1.2023
Na koncert jsem se těšil. Seznam skladeb neřeš ..

KABÁT - El Presidento
Jestli neslyšíš, že refrén Japonce je jako vy ..

Ronnie ROMERO - Raised On Heavy Radio
Recenzent je nějak zasedlej ne? Hlasově se tomu ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Docela kvalitní fošna na debut.Starší nahrávk ..

DOKKEN - Breaking The Chains
U Dokken je na prvních nahrávkách v sestavě kd ..

DOKKEN - Breaking The Chains
A tak to snad ne...:-) ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Poison a Cinderella jsou poslouchatelní i dneska! ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Proti tvorbě Dokken v osmdesátkách jsou všichn ..

MAGIC OPERA - Battle of Ice
Se zvukem si asi pohrát šlo, to mi ale nevadí. ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2022 - Jan Skala
2352x

Redaktorská bilance roku 2022 - Tomáš Marton
1718x

Redaktorská bilance roku 2022 - Petr Štěpnička
1517x

Redaktorská bilance roku 2022 - Savapip
1487x

DEPRESY - Psycold
1209x

Redaktorská bilance roku 2022 - Moloch
1110x





článků celkem: 9638
recenzí: 7990
reportů: 592
rozhovorů: 600













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


OBITUARY - Dying of Everything

Je to možná trochu laciný úvod recenze, ale kdy jindy by měli floridští smrtonoši přijít s novou deskou, než v době, kdy světem cloumá jedna šílenost za druhou a dáma s kosou nestíhá obíhat spoušť, kterou si způsobují sami lidé? Kdo jiný by měl k takovým událostem skládat scénickou hudbu, nežli právě američtí Obituary, a kdo jiný by měl být zvrhlým hlasem současné civilizace, nežli démonický John Tardy? Teď skutečně není doba pro oslavné melodie nebo láskyplné cajdáky. Jedinou relevantní muzikou může být v současnosti jen a pouze death metal!

Americký kvintet si s každým novým albem dává na čas. Dobře ví, že vše bylo dávno řečeno, a pokud se mají obnovovat starobylá hudební témata, musí se kompoziční hrozny nechat dozrát, aby jejich chuť byla jakostní a krystalicky odrůdová. Každá nota se musí na patře poválet se zvláštní starostlivostí, ve které se snoubí nejen floridské slunce (nebo tma?), ale zejména zkušenost a profesní moudrost starých sklepmistrů. A přesně to se bratrům Tardyovým, Trevoru Peresovi, Terry Butlerovi a Kenny Andrewsovi povedlo na výbornou.

Jedenáctá řadovka Obituary zřejmě nemohla být lepší. Můžeme začít povedeným impresionistickým art-workem, který se stal nechtěným autoepitafem pro jeho stvořitele, Marisuze Lewandowskiho, jenž zemřel v létě loňského roku. Musíme pokračovat zvukem, který byl snímán v domácím studiu Johna Tardyho a jenž představuje vrchol současných digitálních vymožeností (album dokonce disponuje prostorovým zvukem). Každý nástroj dostal svůj velkorysý prostor, ze kterého se v úhrnu vylíhlo mohutně nasvalené metalové tělo. Královská péče byla věnována hlavnímu funebrákovi, svébytnému smutečnímu řečníkovi, jenž vždy platil za hlavní devízu kapely. John Tardy hudruje, sténá, mručí, mrtvolně naléhá a my cítíme, že tohle není člověk, ale ďábel, který si poťouchle užívá sebedestruktivní pochod lidského plémě.

Aby bylo zřejmé, že se kapela nachází ve výtečné formě, uštědří naivním posluchačům hned na začátku dardu "Barely Alive". Rychlé tempo, krátké breaky, podzemní sólo a nelidský Tardyho řev působí na naši pozornost jako hromosvod na bleskový výboj. Akcelerační smršť ale samozřejmě není hlavní prioritou amerických kmetů, proto se už ve druhé stopě "The Wrong Time" dočkáme přepnutí do středních poloh. Do těch hudebníci položí vyzývavý groovy riff, thrashově podťaté sloky a heavymetalové sólo, jehož melodičnost má tradičně na svědomí Kenny Andrews.

Když zazní houpavě hravý riff skladby "Without a Conscience", zjeví se nám před očima obraz kapely, jak si při hraní tohoto songu pokyvuje hlavami do rytmu jako jeden muž. "War" začpí syrovým old-schoolovým feelingem a přiložené samply vytvoří bezmála autentickou válečnou atmosféru. Laťka je pořád vysoko, a když kapela v navazující titulce práskne bičem do koní, ještě se o pořádný kus zvedne. Zkreslený zvuk podladěných kytar je doslova labužnický, potřebnou ostrost dodají thrashmetalové ornamenty, které jsou součástí Obtiuary od samotných počátků jejich existence.

Valivá "My Will to Live" je tributním mauzoleem devadesátkových alb, stejně jako "By the Dawn", ve které vynikají vrstvené Tardyho zpěvy, vrčivé riffy, pištivá sóla i blackmetalový riff připomínající ranou tvorbu tuzemských Master´s Hammer. Přes sugestivně rytmizované kusy "Weaponize the Hate" a "Torn Apart" dojdeme k závěrečné chuťovce "Be Warned" se zlověstnou aurou a neodolatelně mručivým Tardym. Vynikající závěr mistrovského alba. Obituary jsou zpět na vrcholu deathmetalové scény, vládci, kterým se ostatní musí jenom servilně klanět.

Petr Štěpnička             


www.obituary.cc

YouTube ukázka - The Wrong Time

Seznam skladeb:
1. Barely Alive
2. The Wrong Time
3. Without a Conscience
4. War
5. Dying of Everything
6. My Will to Live
7. By the Dawn
8. Weaponize the Hate
9. Torn Apart
10. Be Warned

Sestava:
John Tardy - zpěv
Donald Tardy - bicí
Trevor Peres - kytara
Terry Butler - baskytara
Kenny Andrews - kytara

Rok vydání: 2023
Čas: 44:57
Mix: Joe Cincotta
Label: Relapse Records
Země: USA
Žánr: death metal

Diskografie:
1989 - Slowly We Rot
1990 - Cause of Death
1992 - The End Complete
1994 - World Demise
1997 - Back from the Dead
2005 - Frozen in Time
2007 - Xecutioners Return
2009 - Darkest Day
2014 - Inked in Blood
2017 - Obituary
2023 - Dying of Everything

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.01.2023
Přečteno: 817x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Po skoro třiceti...22. 01. 2023 17:37 Obsolete
Nejlepší OBI...22. 01. 2023 14:03 orre
ObituaryPro mě nejlepší...22. 01. 2023 9:09 Jan Žežulka
PeckaJedna z desek roku,...22. 01. 2023 6:57 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2023     RSS - články

stránka byla načtena za 0.48107 sekund.