TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OBITUARY - Dying of Everything

Je to možná trochu laciný úvod recenze, ale kdy jindy by měli floridští smrtonoši přijít s novou deskou, než v době, kdy světem cloumá jedna šílenost za druhou a dáma s kosou nestíhá obíhat spoušť, kterou si způsobují sami lidé? Kdo jiný by měl k takovým událostem skládat scénickou hudbu, nežli právě američtí Obituary, a kdo jiný by měl být zvrhlým hlasem současné civilizace, nežli démonický John Tardy? Teď skutečně není doba pro oslavné melodie nebo láskyplné cajdáky. Jedinou relevantní muzikou může být v současnosti jen a pouze death metal!

Americký kvintet si s každým novým albem dává na čas. Dobře ví, že vše bylo dávno řečeno, a pokud se mají obnovovat starobylá hudební témata, musí se kompoziční hrozny nechat dozrát, aby jejich chuť byla jakostní a krystalicky odrůdová. Každá nota se musí na patře poválet se zvláštní starostlivostí, ve které se snoubí nejen floridské slunce (nebo tma?), ale zejména zkušenost a profesní moudrost starých sklepmistrů. A přesně to se bratrům Tardyovým, Trevoru Peresovi, Terry Butlerovi a Kenny Andrewsovi povedlo na výbornou.

Jedenáctá řadovka Obituary zřejmě nemohla být lepší. Můžeme začít povedeným impresionistickým art-workem, který se stal nechtěným autoepitafem pro jeho stvořitele, Marisuze Lewandowskiho, jenž zemřel v létě loňského roku. Musíme pokračovat zvukem, který byl snímán v domácím studiu Johna Tardyho a jenž představuje vrchol současných digitálních vymožeností (album dokonce disponuje prostorovým zvukem). Každý nástroj dostal svůj velkorysý prostor, ze kterého se v úhrnu vylíhlo mohutně nasvalené metalové tělo. Královská péče byla věnována hlavnímu funebrákovi, svébytnému smutečnímu řečníkovi, jenž vždy platil za hlavní devízu kapely. John Tardy hudruje, sténá, mručí, mrtvolně naléhá a my cítíme, že tohle není člověk, ale ďábel, který si poťouchle užívá sebedestruktivní pochod lidského plémě.

Aby bylo zřejmé, že se kapela nachází ve výtečné formě, uštědří naivním posluchačům hned na začátku dardu "Barely Alive". Rychlé tempo, krátké breaky, podzemní sólo a nelidský Tardyho řev působí na naši pozornost jako hromosvod na bleskový výboj. Akcelerační smršť ale samozřejmě není hlavní prioritou amerických kmetů, proto se už ve druhé stopě "The Wrong Time" dočkáme přepnutí do středních poloh. Do těch hudebníci položí vyzývavý groovy riff, thrashově podťaté sloky a heavymetalové sólo, jehož melodičnost má tradičně na svědomí Kenny Andrews.

Když zazní houpavě hravý riff skladby "Without a Conscience", zjeví se nám před očima obraz kapely, jak si při hraní tohoto songu pokyvuje hlavami do rytmu jako jeden muž. "War" začpí syrovým old-schoolovým feelingem a přiložené samply vytvoří bezmála autentickou válečnou atmosféru. Laťka je pořád vysoko, a když kapela v navazující titulce práskne bičem do koní, ještě se o pořádný kus zvedne. Zkreslený zvuk podladěných kytar je doslova labužnický, potřebnou ostrost dodají thrashmetalové ornamenty, které jsou součástí Obtiuary od samotných počátků jejich existence.

Valivá "My Will to Live" je tributním mauzoleem devadesátkových alb, stejně jako "By the Dawn", ve které vynikají vrstvené Tardyho zpěvy, vrčivé riffy, pištivá sóla i blackmetalový riff připomínající ranou tvorbu tuzemských Master´s Hammer. Přes sugestivně rytmizované kusy "Weaponize the Hate" a "Torn Apart" dojdeme k závěrečné chuťovce "Be Warned" se zlověstnou aurou a neodolatelně mručivým Tardym. Vynikající závěr mistrovského alba. Obituary jsou zpět na vrcholu deathmetalové scény, vládci, kterým se ostatní musí jenom servilně klanět.

Petr Štěpnička             


www.obituary.cc

YouTube ukázka - The Wrong Time

Seznam skladeb:
1. Barely Alive
2. The Wrong Time
3. Without a Conscience
4. War
5. Dying of Everything
6. My Will to Live
7. By the Dawn
8. Weaponize the Hate
9. Torn Apart
10. Be Warned

Sestava:
John Tardy - zpěv
Donald Tardy - bicí
Trevor Peres - kytara
Terry Butler - baskytara
Kenny Andrews - kytara

Rok vydání: 2023
Čas: 44:57
Mix: Joe Cincotta
Label: Relapse Records
Země: USA
Žánr: death metal

Diskografie:
1989 - Slowly We Rot
1990 - Cause of Death
1992 - The End Complete
1994 - World Demise
1997 - Back from the Dead
2005 - Frozen in Time
2007 - Xecutioners Return
2009 - Darkest Day
2014 - Inked in Blood
2017 - Obituary
2023 - Dying of Everything

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.01.2023
Přečteno: 2588x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-tak tak, tohle...21. 03. 2023 15:07 dadaft
Po skoro třiceti...22. 01. 2023 17:37 Obsolete
Nejlepší OBI...22. 01. 2023 14:03 orre
ObituaryPro mě nejlepší...22. 01. 2023 9:09 Jan Žežulka
PeckaJedna z desek roku,...22. 01. 2023 6:57 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08876 sekund.