RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FIREBALL - 1984

Ačkoliv námět titulní skladby aktuálního alba zlínských Fireball odkazuje k Orwellovi, podprahová zpráva, kterou „1984“ sděluje, podtrhuje to, čím se Fireball rozhodně netají, a co jasně řekla i osm let stará nahrávka „Wake Up“. Kapela se ráda pohybuje v letech, kdy rocková scéna zažívala obrovský rozmach, letopočet zvěčněný na obalu by bylo klidně možné i o nějakou číslici srazit o nějaká rok zpět, abychom se dobrali ještě přesnější časové reality. A i když se kapela ve své autocharakteristice ohání moderním soundem, můžou staromilci zůstat celkem v klidu, patinu hard rockového dávnověku soudobé technologie z tvorby Fireball setřít nemohou.

Pokud by se tak p5ece jenom stalo, bál bych se toho, že to Fireball dost uškodí. To zásadní u zlínského kvarteta je fakt, že se na jejich staromilskost dá spolehnout a i díky velmi konzistentní náladě, ze které nevyklouzne ani baladická skladba„Hledání“, se jí dá věřit. Platilo to minule, platí to i nyní, navzdory tomu, že po odchodu zpěváka Vildy Jurčáka se mikrofonu chopil hlasově méně ohebný kytarista Jiří Petřkovský a výraz Fireball ještě o něco víc zhouževnatěl. V kombinaci se syrově neotesanými melodiemi, nehrajícími na chytlavost, jasně čitelnými riffy, prostými aranžemi, nekomplikovanými a charakteru skladeb ideálně odpovídajícími sóly, poměrně statickou a zemitou rytmikou, je jasné, že největším tahákem na albu je dobová atmosféra. A s ní to Fireball uhrát mohou. Trochu zamrzí, hudebně nejzajímavější a nejenergičtější „Light Up The Light“ zásluhou za uši nemilosrdně krákající Jirkovy čenglištiny jasně směřuje k doporučení držet se rodného jazyka, byť úvodní verš v titulní skladbě „ve stínu měsíce je světla nejvíce“ naznačí, že ani veršotepectví nemusí být pro Fireball vrcholovou disciplínou.

Smícháte-li všechny zmiňované proměnné, pošle vás navigace směrem ke Katapultu. Jednoduchosti hudebního i lyrického sdělení odpovídá i skromně pojatý booklet i nepřepálená délka alba, ale vůbec nepochybuji o tom, že přesně takhle to Fireball chtějí. To, že minuli pro svou hudbu ideální dobu, nevadí, to, že znějí přesvědčivě stařešinsky, může být pro správnou cílovou skupinu solidním lákadlem.

Savapip             


FB FIREBALL

YouTube ukázka - 1984

Seznam skladeb:
1. 1984
2. Zloději snů
3. Ikarus
4. Hledání
5. Ztracená
6. Light Up The Light
7. Tvůj čas

Sestava:
Jiří Petřkovský – kytara, zpěv
Pavel Kajš - kytara
Aleš Krupík - baskytara
Vojta Polášek - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 35:36
Země: Česká republika

Diskografie:
2000 - Fireball
2015 – Wake Up
2022 - 1984

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.01.2023
Přečteno: 558x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09298 sekund.