RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SODOM - Code Red

Na konci devadesátých let běžel v jednom lokálním rádiu pořad zvaný Pařník. Šlo o týdenní dvouhodinovou záležitost, ve které moderátor Jaroslav Špulák představoval novinky soudobé metalové scény. Vzpomínám si, jak jsem měl přilepené ucho k reprákům kazeťáku a číhal na každý song, který by se trefil do mého vkusu. V časech bez internetu šlo o velmi vzácnou možnost seznámit se s co nejširší množinou interpretů, přičemž musím napsat, že ze zkušeností nabytých v pořadu Pařník čerpám dodnes. Jednoho večera moderátor uvedl novinku „Code Red“ od německých Sodom a jako ukázku spustil song „The Vice of Killing“. Okamžitě jsem věděl, že tohle album musím mít!

Uvnitř kapely se na sklonku předešlého milénia odehrál malý zázrak. Ještě v půli devadesátek si Angelripper vehementně házel hlínu na vlastní hrob, pak ale přišlo pomalé znovuzrození, které se otisklo do drážek slušného alba „´Til Death Do Us Unite“. Vznikla naděje, že by kdysi velice populární smečka mohla chytnout druhý dech, což se splnilo 31. března roku 1999, kdy (nový, avšak dočasný) vydavatelský label Drakkar Records zveřejnil devátou řadovku německých sodomitů. Tu konečně zdobí povedený thrashmetalový cover a hlavně zvuk od Harrise Johnse, jenž album produkoval ve svém studiu v Luette. Letitý souputník kapely vystřihl brilantní a moderní sound, který dalece předčil nejen všechny předešlé desky, ale také většinu těch následujících.

Playlist načíná oproti všem zvyklostem bezmála minutové intro. Tísnivé zvuky z filmu Olověná vesta fungují dokonale a dnes si bez nich úvod alba nelze představit. Poté vypukne thrashmetalová válka. Song „Code Red“ má všechno, co má tažný žánrový vál mít, instrumentace je přesně na svém místě a Angelripper se nachází ve skvělé hlasové formě (čas, cigára ani chlast se na německém frontmanovi nijak nepodepisují, což platí dodnes). Ačkoli v refrénu neuslyšíme nic jiného než opakování titulu skladby, díky intenzitě a vlnovitým spodním riffům zůstane intonace slov „code red“ v paměti snad až do smrti. Ani to ale není vrchol úvodní písně. Ten leží ve vnitřní odsekané pasáži, která představuje nejchytlavější kytarové představení, jaké může thrash metal nabídnout. Plnohodnotná a dokonalá žánrová slast.

Do bzučivé rytmiky a deathmetalového riffu songu „What Hell Can Create“ je vsazena zklidněná středová plocha, na kterou se nalepí psychoticky divoké sólo. Podobných překvapení je album plné a lze napsat, že téměř v každé skladbě figuruje atraktivní hudební nástavba. Někdy se dokonce jedná o záchranu jinak běžněji pojaté písně („Warlike Conspiracy“). Dobré rozpoložení v kapele indikuje i několik nadžánrových prvků, jako je jižanský groove v kusech „Liquidation“ a „Spiritual Demise“. Jde o krátké úseky, které podporují sílu thrashové dominance, o žádný stylový převrat v žádném případě nejde. Velmi slušně působí střednětempé příspěvky „Tombstone“ a „Cowardice“, stejně jako melodické sólo v půvabně odsekané položce „Visual Buggery“. V žádném případě nelze opomenout dokonalý thrashový úder „The Vice of Killing“, který patří společně s titulkou na vrchol celé nahrávky. Zbývá zmínit krátký, avšak plně účinný výplach „Book Burning“ a neméně drtivý dovětek alba, HC punkovou jízdu s vtipným názvem „Addicted to Abstinence“, která vznikla na poslední chvíli ve studiu, aby trochu nakynula nedlouhá stopáž nahrávky.

Devátá studiovka Sodom potvrdila zabydlující se sestavu, vzrůstající skladatelskou formu a hlavně plnohodnotný návrat k původnímu žánru. Kapela zase patřila na vrchol teutonického thrashe. Ne vždy bylo toto lichotivé označení na místě, nicméně byla to alba jako „Code Red“, která vystřelila pochybovačům z ruky jakékoli argumenty. Sodom mezi největší thrashmetalové spolky Německa (a tím pádem celé Evropy, potažmo světa) bez pochyb patří, a je to z velké části právě díky deváté studiovce z roku 1999.

Petr Štěpnička             


sodomized.info

YouTube ukázka - The Vice of Killing

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Code Red
3. What Hell Can Create
4. Tombstone
5. Liquidation
6. Spiritual Demise
7. Warlike Conspiracy
8. Cowardice
9. The Vice of Killing
10. Visual Buggery
11. Book Burning
12. The Wolf and the Lamb
13. Addicted to Abstinence

Sestava:
Tom Angelripper – zpěv, baskytara
Bernemann - kytara
Bobby - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 40:27
Produkce: Harris Johns
Label: Drakkar Records
Země: Německo
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1986 - Obsessed By Cruelty
1987 - Persecution Mania
1989 - Agent Orange
1990 - Better Off Dead
1992 - Tapping The Vein
1994 - Get What You Deserve
1995 - Masquerade In Blood
1997 - Til Death Do Us Unite
1999 - Code Red
2001 - M-16
2006 - Sodom
2007 - The Final Sign Of Evil
2010 - In War And Pieces
2013 - Epitome of Torture
2016 - Decision Day
2020 - Genesis XIX

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.03.2023
Přečteno: 1934x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Když jsem Code Red...11. 03. 2023 9:03 Mr.Deadhead
Jejich nejlepšíalbum...2. 03. 2023 11:51 David
Úvod alba v...2. 03. 2023 10:53 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10191 sekund.