RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SODOM - Epitome of Torture

V jednom rozhovoru Tom Angelripper sděluje následující: „Sodom a Slayer jsou jediné kapely, které se nikdy nezaprodaly.“ S tím by se dalo úspěšně polemizovat, na druhou stranu se německému bardovi musí přiznat, že se svojí partou – ať byl zrovna po jeho boku kdokoli – skutečně zůstal věrný nekompromisnímu hudebnímu pojetí, třebaže nemuselo jít vždy přímo o metal. Když si Angelripper potřeboval ulevit, prchal k vedlejším projektům Onkel Tom nebo Desperados, případně šel na fotbal nebo do lesa na lov. Pro Sodom si ale vždy připravil esenciální dávku špinavých riffů a zlověstné atmosféry, což jsou atributy, které se jako červená nit táhnou celou metalografií německé kapely.

Výjimku netvoří ani čtrnáctá řadovka „Epitome of Torture“, přestože se na ní objevují silně pro-melodické motivy. Koketování s powerem či moderním metalem, které bylo patrné už na předešlých zápisech, je ke slyšení i tentokrát. Těmto tendencím jde naproti otevřený digitální zvuk z dílny multi-talentovaného Waldemara Sorychty, jenž se svými krajánky spolupracoval už na albu "In War and Pieces". Kombinaci brutality a jakési neuchopitelné chytlavosti naznačuje rovněž motiv na obalu nahrávky, který je neobvykle pohlednou uměleckou prací (jde samozřejmě o věc názoru, např. Angelripper toto dílo zpětně velmi hejtuje). Jinými slovy: sodomité byli v roce 2013 v dobré formě, připraveni zaútočit na svět dalším thrashmetalovým náletem.

Němce nedokázal oslabit ani odchod dlouholetého bicmena Bobbyho, se kterým si zbývající dvojice hudebníků přestala rozumět (nebo to možná bylo naopak). Nástupcem se stal Markus „Makka“ Freiwald, jenž v kapele vydržel do roku 2018. Album otvírá vybrnkávané intro ve stylu „Beneath the Remains“ od Sepultury, které je součástí otvíráku „My Final Bullet“. Už v něm se objeví prvky, které by někteří ultras nemuseli rozdýchat. Do typicky rvavých riffů totiž vstoupí silně melodický refrén, jenž je posléze zdůrazněn sólem s power-speedovým nádechem. Moderní tón skladby není ovšem ničím jiným, nežli potvrzením skutečnosti, že sodomité do své hudby dokázali implementovat nadžánrové prvky, aniž by zaprodali svoji podstatu. Palec proto musí směřovat jednoznačně nahoru.

Navazující „S.O.D.O.M.“ přinese kulometně svištící rytmiku a refrén hláskující název kapely, což je trochu zábavné a trochu – z důvodu nadměrné repetice – otravné. Po titulní stopě, která zaujme houpavě nabíranými deathovými vlnami v chorusové části, přijde řada na jednoznačný tahák desky. Klipovka „Stigmatized“ vládne neskutečnou silou. Jako by se všechny pozitivní atributy kapely slily v jeden celek a jako vzteklá zvěř byly vypuštěny do těla songu. Vrcholem je – krom parádně kvapící rytmiky – Angelripperův zpěv, který ve své vyuzené dokonalosti připomíná Dave Ingrama z deathových klasiků Benediction (za pozornost stojí i riff evokující skladbu "Maze of Torment" od Morbid Angel).

Podobnou lahůdkou je palba „Shoot Today – Kill Tomorrow“ s jedovatě nafrázovanými slokami, při které opět chceme ve statistikách alba najít nějaké hostující hrdlo. Žádné takové ale není, Angelripper všechno dává sám. Metalovou přitažlivostí vládne „Katjuscha“ se zakomponovaným úsekem klasického sovětského folku, druhým vrcholem je pak skladba „Invocating the Demons“, a to díky nebetyčně melodickým vokálním linkám. Tady se Sodom pustili za hranu očekávaného a výsledek je neodolatelně působivý.

Spád částečně heavymetalové „Into the Skies of War“ naruší méně nápaditý refrén, podobně je na tom závěrečná „Tracing the Victim“. V obou skladbách Němci přesedlali na střední tempo, takže album místo velkolepé gradace končí trochu upracovaně. A tak máme co do činění s dobrým a chvílemi skvělým, avšak v součtu zase ne dokonalým studiovým zářezem. Ona nakonec žádná z desek německé kapely nepřepisovala metalové dějiny. Historicky nejúspěšnější a nejvelebenější fošna "Agent Orange" se svezla na thrashmetalovém boomu, ale rozhodně jej už nijak nedefinovala. Přesto není možné Angelripperově spolku upírat status legendy. Když se na kapelu podíváme z pohledu celku, prizmatem vytrvalosti, inspiračního potenciálu a postupného načítání odvedené práce (ať už studiové nebo koncertní), nic jiného nám ani nemůže přijít na mysl.

Petr Štěpnička             


sodomized.info

YouTube ukázka - Stigmatized

Seznam skladeb:
1. My Final Bullet
2. S.O.D.O.M.
3. Epitome of Torture
4. Stigmatized
5. Cannibal
6. Shoot Today - Kill Tomorrow
7. Invocating the Demons
8. Katjuscha
9. Into the Skies of War
10. Tracing the Victim

Sestava:
Tom Angelripper – zpěv, baskytara
Bernemann - kytara
Makka - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 39:58
Produkce, mastering: Waldemar Sorychta
Label: SPV/Steamhammer
Země: Německo
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1986 - Obsessed By Cruelty
1987 - Persecution Mania
1989 - Agent Orange
1990 - Better Off Dead
1992 - Tapping The Vein
1994 - Get What You Deserve
1995 - Masquerade In Blood
1997 - Til Death Do Us Unite
1999 - Code Red
2001 - M-16
2006 - Sodom
2007 - The Final Sign Of Evil
2010 - In War And Pieces
2013 - Epitome of Torture
2016 - Decision Day
2020 - Genesis XIX

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.03.2023
Přečteno: 1373x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Další seriály...31. 03. 2023 7:31 P. Štěpnička
Já bych se i...31. 03. 2023 7:26 rainmaker
Podle mě je to...30. 03. 2023 22:35 Mr.Deadhead
Díky tomuto...30. 03. 2023 19:59 htaedas
Není začTento seriál mě...30. 03. 2023 17:35 David


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08777 sekund.