DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK SARAH - Attack of Orym

Od chvíle, kdy v roce 2012 opustila Heidi Parviainen Amberian Dawn a přivedla k životu projekt Dark Sarah, vydává alba velmi aktivně a pravidelně. Pauza dva a půl roku, které dělí předchozí desku „Grim“ a aktuální novinku „Attack Of Orym“, je dosud nejdelší přestávkou mezi dvěma nahrávkami Dark Sarah. Ale není se co divit, kapela, která od roku 2015 působí téměř v konstantním složení (v letošním roce Dark Sarah přibrali místo odejitého kytaristy Erkky Korhonena klávesáka Henrika Airaksinena, což je vzhledem k významu jeho nástroje na desce poměrně důležitá změna), i přes to, že navazuje na dějovou linii minulého alba, potřebovala zřejmě trochu času na stylové přezbrojení, v rámci kterého zamířila přímo do středu tanečního parketu.

Je trochu paradox, že v době, kdy bývalé Heidino působiště vsadilo trochu scestně všechny karty na odkaz Abby, bere Heidi podobný směr. Drží se více při zdi, zkouší do dusavých rytmů naroubovat něco svého já, takže to nepůsobí zdaleka tak povrchně. Nicméně i fakt, že jako jeden z hostů se na desce objeví kytarista Kasperi Heikkinen (Beast In Black) , je také docela výmluvný. Chcete-li ochutnat chuťově nejvýraznější plod z diskotékové zahrádky Dark Sarah, skočte na začátek druhé poloviny alba – trochu pitvořivé „Goth Disco“ s muzikálovou náladou, jehož název poměrně jasně naznačuje, co se Dark Sarah snaží (nutno přiznat, že zdařile) promíchat, by se mohlo stát trhákem koncertů Dark Sarah (v ideálním případě by vše mohlo být zasazené do lehce potemnělých a poťouchlých kulis), tohle má chytlavost i vtip, o dobré melodii nemluvě. V opozici pak mohou stát „Invincible“ a „Delirium“ (je to náhoda, že u obou je Heikkinen?), která zásluhou hodně vlezlého disko motivu trochu kazí seriózní image, kterou Dark Sarah dlouhá léta pěstovali. Oč dospěleji a přesvědčivěji funguje titulní hrubší skladba, v níž chutný kontrast ke zvonivému Heidinu hlásku vytvoří chroptící Mark Jansen (Epica) v roli Oryma, či „B.U.R.N.“ s majestátním refrénovým nápěvem v duchu Therion. Pokud už netrpělivě vyhlížíte, zda zazní jméno bývalého člena kapely Juhy-Pekky Leppäluota, který je nezbytnou součástí alb Dark Sarah, Heidi a spol. nezklamali a Leppäluota přizvali k celkem standardní skladbě „Piece Of My Heart“. S ní jako by Dark Sarah odstartovali blok skladeb, který má zřejmě za úkol žádného z fanoušků nepohoršit a tak album končí v poněkud jednotvárném a usedlém duchu.

Zpěvné, melodické, nasládlé album, které nejvíc vytěží z momentů, v nichž Dark Sarah vyklouznou z univerzálně taneční šablony. Tudy vede cesta, při níž Dark Sarah nepřijdou o líbivost, ale díky rafinovanější atmosféře jsou víc než jen jedna kapela z řady těch, které se snaží sklouznout po populárním trendu. Jen škoda, že podobných osobitých skladeb kapela nenastřádala na novince víc.

Savapip             


darksarah.com

YouTube ukázka - Warning Sign

Seznam skladeb:
1. Intro - Choose Your Weapons
2. Attack of Orym
3. Invincible
4. B.U.R.N
5. Warning Sign
6. Goth Disco
7. Delirium
8. Piece of My Heart
9. Breaking Free
10. Hero and a Villain

Sestava:
Heidi Parviainen - zpěv
Sami Salonen - kytara
Rude Rothstén - baskytara
Henrik Airaksinen - klávesy

Hosté:
Mark Jansen - zpěv (2)
JP Leppäluoto – zpěv (8)
Kasperi Heikkinen – kytara (3, 7)

Rok vydání: 2023
Čas: 44:27
Země: Finsko

Diskografie:
2015 - Behing the Black Veil
2016 - The Puzzle
2018 - The Golden Moth
2020 - Grim
2023 - Attack Of Orym

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.02.2023
Přečteno: 812x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-Nemohu si...22. 02. 2023 14:05 Petronius
Sotvapominul...22. 02. 2023 13:14 David


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09425 sekund.