DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Kate NORD - Compass to Your Heart`s Desire

Pročtete-li si životopis Kate Nord, narazíte na větu „…objevování hudby Nightwish na střední škole ji vedlo k posedlosti kombinací klasického vokálu a heavy metalu. To ji inspirovalo ke studiu klasického zpěvu na místní hudební škole v Porvoo a později na helsinské konzervatoři...“ Tím je řečeno to nejzásadnější. Informace o tom, že Kate oslovily i irské lidové písně, inspirace pro její vlastní tvorbu pochází ze skandinávských lidových příběhů o trollech a vílách, jejich ilustrací a z fantasy románů, třeba od J. R. R. Tolkiena, že je textařskou italské party Noveria, jejíž většina osazenstva nahrála Katein debut, případně, že na albu zahostoval Timo Tollki, jen dokreslují poměrně jasně daný rámec alba „Compass to Your Heart`s Desire“.

To, že Kate voní Nightwish, je zjevné ze dvou věcí – jednak školený a poměrně jemný soprán vyvolá nejklasičtější asociaci, která metalového fanouška při dominantním operním vokálu nevyhnutelně napadnout musí. Pokud byste se tomuto klišé sebevíc bránili, tak melodický motiv a výraz skladby „Wither And Lust“ (alespoň v úvodu) je v podstatě nezvratným důkazem o tom, že Kate na Nightwish totálně ujížděla a zjevně ji tato závislost neopustila. Jenže jako učedník velmi riskujete, když se snažíte jít ve stopách mistrů. A jelikož „Wither And Lust“ je i zásluhou Tollkiho sóla nejvýraznější položkou desky (vypíchnout lze i vířivou a lehce rozvernou a teatrální „Dance Of The Fairies“, plnou života), Kate na své vzory pokukuje poměrně z dálky. Přispívá k tomu i fakt, že z Tolkienových nálad se stává nejdůležitější elfí vznešenost a zasněnost (byť nejvíc folkovosti si bere skočná a přímočará „The North And The Troll“, jež uzavírá trojlístek skladeb, který by bylo škoda minout), což brzdí dynamičtější motivy a přitom to nedokáže navodit atmosféru, která by vás plně pohltila.

Kate lze k dobru přičíst fakt, že spoléhá výhradně na kouzlo svého hlasu (zpívat jednoznačně umí) a nepotřebuje obligátní mužskou uvrčenou podporu. Devítka skladeb cílí převážně na citlivější a romantičtější duše, nemálo si bere z klasické hudby, nadýchané melodie mají zásluhou poměrně sytého zvuku v intencích symfonického metalu tendence znít lehce majestátně. Pokud by Kate pro svůj zajímavý hlas našla do budoucna přesvědčivější autorský tým, asi by nemusel být problém stvořit víc, než jen žánrově vydařenou, ale nijak výjimečnou desku, jakou je debut „Compass to Your Heart`s Desire“.

Savapip             


www.katenordmusic.com

YouTube ukázka - Wither and Rust

Seznam skladeb:
1. Recitative to the Moon
2. All Alone
3. The North Wind and the Troll
4. Embrace the Cold
5. Wither and Rust
6. Dream of Daylight
7. Breathe in the Night
8. Dance of the Fairies
9. Aeternam Vale

Sestava:
Kate Nord – zpěv, klávesy, orchestrace
Hosté:
Timo Tolkki – kytara (5)
Francesco Mattei - kytara
Andrea Arcangeli - baskytara
Omar Campitelli - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 33:50
Země: Finsko

Diskografie:
2022 - Compass to Your Heart`s Desire

Foto: archiv Kate Nord


Vydáno: 11.03.2023
Přečteno: 653x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08723 sekund.