BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE STORYTELLER - Dark Legacy

V polovině nultých let se švédská kapela nacházela v rozpolceném stavu. Autoři už nechtěli psát čistokrevný melodický metal, místo toho se rozhodli podráždit přízeň svých fanoušků albem „Underworld“, které se od původní tvorby vzdálilo formou i obsahem. Spokojený nakonec nebyl nikdo, což v roce 2006 vedlo k rozpadu kapely. Jenže poté se ústřední dvojici hudebníků L.G. Perssonovi a Fredriku Grothovi nepodařilo dosáhnout ničeho, co by připomínalo (relativní, nicméně alespoň nějaký) úspěch původní kapely, a proto se v roce 2011 rozhodli formaci The Storyteller oživit.

Podivnému rozpoložení mezi hudebníky se tím ale zamezit nepodařilo. Jenom o několik měsíců později Fredrik Groth sestavu opouští, a na jeho místo nastupuje Marcus Backlund, který rovnou převzal hlavní nástrojové otěže. Album vzniklo v nepěkně symbolicky pojmenovaném studiu Claustrophobic, a do vínku dostalo výhrůžný titul „Dark Legacy“. Společně s temným obalem se musel i nejoptimističtěji naladěný fanoušek začít intuitivně smiřovat s faktem, že o návrat k hudebním kořenům pravděpodobně zase nepůjde. Ač to zní nepochopitelně, kapela se dala znovu dohromady opravdu jenom proto, aby navázala na obsah nepříliš vřele přijatého alba „Underworld“.

Když vstřebáme prvotní údiv a naladíme se na poslech páté studiovky švédských Vypravěčů, musíme seznat, že deska z instrumentálního hlediska není takovým průšvihem, jak by se mohlo z předešlých indicií jevit. Jedenáctka skladeb rozprostřená na padesátiminutové ploše se celkem dobře poslouchá a z playlistu v podstatě nevyvěrá nic, co by hluboce korespondovalo s anti-optimistickým titulem nahrávky. Nechybí powermetalové melodie, vyhrávky, ani sbory. Ano, vše v sobě nese stopy tvůrčí zemitosti, nicméně ani ta potenciálně nejtemnější položka nakonec díky postupnému rozvolňování nevyzní nijak depresivně („Uninvited Guest“, „Forever They Shall Kneel“). Daleko častěji se dočkáme nekomplikované kytarové práce, ve které je opět patrná inspirace u německých pirátů Running Wild, výjimečně dojde i na zrychlení, nejlépe autorsky sesumírované v písni „Strenght of Valhalla“, jež dá vzpomenout na časy, kdy kapela sázela jeden stylový hit za druhým.

Pak tu máme slušnou baladu „Sands of Time“, ve které si kapela hraje na Led Zeppelin i Manowar, přesto výsledek nedopadl špatně. Zpěvák L.G. Persson se v ní totiž nepokouší o hrubší hlasový výraz, zatímco v ostatních případech tyto tendence má a je evidentní, že mu daná poloha nevyhovuje. Zpěvy se tak staly největší slabinou pátého alba Švédů. Ti na své hudební pouti prošli cestou, jejíž nejdramatičtější výkyvy si způsobili sami. Je s podivem, že se nakonec dokázali vzchopit a posléze opět vydat slušnou desku „Sacred Fire“. A dobré zprávy pokračují. Ačkoli se z tábora seveřanů ozývalo delší dobu nebezpečné ticho, situace se před nedávnem začala měnit a podle nejnovějších informací kapela připravuje další album. Je tedy zřejmé, že švédský Vypravěč ještě neřekl poslední slovo...

Petr Štěpnička             


FB THE STORYTELLER

YouTube ukázka - Strength of Valhalla

Seznam skladeb:
1. Release Me
2. Strength of Valhalla
3. Dark Legacy
4. Uninvited Guest
5. Forever They Shall Kneel
6. God of Gods
7. Upon Your Icy Throne
8. Sancto Spirito
9. Break the Bounds
10. Sands of Time
11. Battle of Yggdrasil

Sestava:
L.G. Persson - zpěv
Marcus Backlund - kytara, baskytara, klávesy, vokály, orchestrace
Jacob Wennerqvist - kytara
Martin Hjerpe - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 51:48
Label: Black Lodge Records
Země: Švédsko
Žánr: power/heavy metal

Diskografie:
2000 - The Storyteller
2002 - Crossroads
2003 - Tales of a Holy Quest
2005 - Underworld
2013 - Dark Legacy
2014 - Sacred Fire

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.03.2023
Přečteno: 740x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Situace se opakuje...30. 05. 2023 9:49 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10134 sekund.