ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ERIN - Overture

Pokud mají v Erin (původně Reconquista) správně nastavené kalendáře, bude ostravská pětice patrně považovat sedmičku za svoje šťastné číslo. Přesně den poté, co kapela oslavila sedmé narozeniny, představila své první album „Overture“. Možná se v souvislosti s touto deskou doberete na vševědoucím drátu doporučení k zařazení do playlistu k Ozzymu Osbournovi, Hammerfall nebo Kissin Dynamite, což bych bral trochu s rezervou, zejména z pohledu stylového. Co se kvalitativní optiky týče (a při započítání faktu, že se jedná o debutovou desku, byť muzikanti z Erin nejsou žádní zelenáči), asi bych se téhle společnosti nebál z jednoho prostého důvodu – Erin umí napsat dobré a funkční skladby a umí je dostatečně přesvědčivě podat. Nevsází na žádné složitosti, přednost má přímočarost, drive, zapamatovatelnost, energie, a kombinace těchto složek tvoří chytlavý a snadno vstřebatelný celek.

V kontextu tradičního pisálkovského klišé, cílícího na délku alba a na to, kterak by albu mohlo prospět, kdyby kapela byla střídmější a použila důslednější síto, mají Erin opačný problém. Po lehce protažené půlhodině, skládající se ze sedmi vlastních skladeb a jedné výpůjčky si příznivec syrového, živočišného hard rocku (porovnejte originál skladby „I Am The Fire“ z dílny Guse G. s erinovským provedením a máte definici živočišnosti Erin jako na dlani) s občasným posunem do jiných žánrů dost možná posteskne, že kdyby Erin ještě nějakou skladbu přihodili, vůbec by to nebylo na škodu. I přes to, že náladově je album hodně konzistentní a poměrně specifické zabarvení vokálu (občas jsem váhal, zda si některé pěvecké party nevzal na starost Petr Šodek (ex-Tanker)) Jestera Sparkse i přes občasnou hlasovou gymnastiku tenhle pocit ještě umocňuje, dokáží Erin na poměrně úzkém prostoru hodně šikovně manévrovat. Úvodní „Savage Game“, dělající čest svému jménu, má v sobě až punkovou dravost, bluesem načichlá usedlejší náladovka „To The Ground“, rozkřepčená „Strider“ s náladou, vyzývající k pozdvižení korbelů, vyhrocená přímočará skandovačka „Down And Out“ s trochu prvoplánovou halekací pasáží, či téměř speedové titulní finále s chytlavým refrénem mají přitažlivě neučesanou náladu s příslušně špinavějším zvukem. A pokud by vám tohle ke spokojenosti nestačilo, ještě je tu melodická symbióza hodně neposedných kytar.

Žádné složitosti, tady se nehraje na naleštěnou dokonalost, ale na srdce, a tahle hra Erin spolehlivě vychází. Snad si kapela najde i jiné šťastné číslo než sedmičku a nabídne pokračování o něco dříve.

Savapip             


FB ERIN

YouTube ukázka - Overture

Seznam skladeb:
1.Savage Game
2. Any Way Around
3. To The Ground
4. I Am The Fire
5. Strider
6. Down And Out
7. Drugs
8. Overture

Sestava:
Jester Sparks - zpěv
Jan Malucha - kytara
Petr Hruša - kytara
Jakub Malucha - baskytara
Michael Gora - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 32:50
Label: Supraphon
Země: Česká republika

Diskografie:
2023 - Overture

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.03.2023
Přečteno: 756x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0913 sekund.