TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ASYLUM PYRE - Call Me Inhuman

Historické putování francouzské kapely Asylum Pyre je plné velkých změn. Žádná sestava nevydržela dlouho, často se střídali hudebníci i zpěvačky. Jediným přeživším veškerých personálních turbulencí je Johann Cadot, který celou záležitost v roce 2003 vymyslel a jako správný kapitán se svojí bárky s nápisem Asylum Pyre nehodlá jen tak vzdát. Že tato vytrvalost dává smysl, dokazuje většina alb jeho kapely, včetně nejnovějšího zápisu "Call Me Inhuman".

Při jeho tvorbě se stal malý zázrak, neboť album nahrávala v podstatě stejná sestava, která má na svědomí předešlou studiovku "N°4". I proto byl čas na dosednutí jednotlivých součástek a nutné doladění francouzského stroje, který na nahrávce z roku 2019 přece jenom trochu zaskřípal. Nyní je západoevropský kvintet opět v plné síle, mající faktickou ambici promluvit do současného hudebního dění a oslovit fanoušky nejlepších spolků z ranku moderní power a progresivní metal. To je ovšem pouhý nástřel stylového zaměření kapely, skutečná realita je ještě daleko složitější, lépe napsáno zajímavější.

Každá z nových písní je natolik svébytným a komplexním autorským počinem, že by si zasloužila svoji vlastní recenzi. Ve skladbách se odehrávají nesmírně rozmanité a barevné hudební děje, které mají výhodu postupného uvolňování tvůrčích pikanterií a tím pádem ohromného repetičního potenciálu. Mnoho úseků nicméně zaujme už na první dobrou. Rozjezd úvodní kompozice "Virtual Guns" je vyloženě lahůdkový, využívající ezoterické indiánské popěvky a následný řízný vstup elektrické kytary. Na danou expozici naváže vynikající zpěv Oxy Hart, která je jednoznačným tahákem francouzské kapely. Občas ji vokálně doprovodí principál, a to čistým zpěvem nebo growlingem, největší kus práce ale leží na (půvabných) bedrech francouzské pěvkyně, jež si s danou výzvou poradila sebevědomě a se ctí.

Další výhodou je dokonale otevřený digitální zvuk, který dává vyniknout pestrým instrumentálním aspektům, jež jsou ovlivněny modernou, elektronikou, progem, emogotikou, powerem nebo jazzem. Různorodé vlivy se vzájemně nepopírají, jednotlivé plošky a plochy se naopak vrství s odzbrojující lehkostí a logickou autorskou návazností. Do klidné pasáže v pravý včas vstoupí říznější úsek, citlivě vnesený sólový part nebo osvěžující gradace, jež umocní předešlé dění a povznese skladbu ještě o jeden kvalitativní level výš. Slůvkem "hit" se dá označit klipovka "There, I Could Die" s majestátním symfonickým refrénem, okamžitě funkční je také energií nasycená "The Mad Fiddler", která by rozpohybovala i personál řecké restaurace během povinné odpolední siesty.

Černým koněm alba může být kousek " A Teacher, a Scientist & a Diplomat" s odlehčeným funky obsahem, "The Nowhere Dance" s dokonale padnoucím powermetalovým sólem nebo šestiminutovka "Joy" s mistrovskou stavbou, která se v závěru vrátí k úvodním indiánským popěvkům a definitivně potvrdí pozitivně oslavný náboj celé nahrávky. Úplně stejně ale může zafungovat každá z tuctu nových skladeb tohoto alba, jež představuje francouzskou kapelu v nejlepším možné světle. Asylum Pyre se momentálně nacházejí na tvůrčím vrcholu a nabízejí požitkářské album pro všechny, kteří budou ochotni přistoupit na jejich ne úplně tradiční, o to však zábavnější pravidla hry.

Petr Štěpnička             


www.asylumpyre.com

YouTube ukázka - There, I Could Die

Seznam skladeb:
1. Virtual Guns
2. Fighters
3. The True Crown (I Seek Your War)
4. Happy Deathday
5. There, I Could Die
6. Sand Paths
7. The Nowhere Dance
8. A Teacher, a Scientist & a Diplomat
9. Underneath Heartskin
10. The Mad Fiddler
11. Joy
12. Call Me Inhuman

Sestava:
Oxy Hart - zpěv
Johann Cadot – kytara, zpěv
Steve - kytara
Pierre-Emmanuel Pélison – baskytara, kytara
Thomas Calegari - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 54:33
Label: Ellie Promotion
Země: Francie
Žánr: moderní metal/moderní power metal/prog

Diskografie:
2009 – Natural Instinct?
2012 – Fifty Years Later
2015 – Spirited Away
2019 – No. 4
2023 - Call Me Inhuman

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.04.2023
Přečteno: 692x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09867 sekund.