DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KARDINAL SIN - S.A.L.I.G.I.A.

V roce 2017 panoval u švédských power metalistů Kardinal Sin tvůrčí přetlak. Kapela během jednoho roku vydala dvě alba, byť eponymní prvotina nebyla z nejdelších a Kardinal Sin na ní z velké části vařili z materiálu, který představili před pěti lety na debutu kapely Rough Diamond, v níž jednu dobu působila celá sestava Kardinal Sin. Následující album „Victorious“ však řeklo to zásadní – přerod z Rough Diamond kapelu nijak nerozhodil, žánrový posun od acceptovského heavy metalu ke vzletnější melodičnosti stoprocentně klapnul a s ohledem na přitažlivost desky se zdálo, že by o Kardinal Sin mohlo být docela dost slyšet. Jenže na další desku si příznivci museli počkat celých šest let.

Ne, že by si na ní Kardinal Sin ze stylového hlediska nějak zahrávali s přízní fanoušků, namlsaných při melodických orgiích na minulé desce, nicméně faktem je, že kapela šla o něco víc do hloubky a vsadila na lehce složitější strukturu skladeb. Zásadní je, že svoji nejsilnější zbraň ani v nejmenším neotupila – na vzletných melodiích se dá stále stejně slastně poletovat, přibylo o něco více opulentnosti a pompy, až vás možná v některých momentech napadne, že pokukování po německé vlčí síle (a o něco nenápadnější po Edguy) padlo u Kardinal Sin na dost úrodnou půdu. Velmi důležitou roli opět hrají klávesy, dodávající hudbě kapely určitou jemnost a eleganci. Velmi významná je poměrně specifická barva vokálu sympatického Danneho Wikermana, který má v maximálně zpěvných skladbách dostatek prostoru pro protahování hlasivek.

Kardinal Sin hrají zcela nepokrytě na efekt – úvodní natlakovaná „They Crashed In The Storm“ s výborně vypointovaným refrénem, vydařeným chorálem a dramatickou atmosférou a heroická skandovačka „Siege Of Jerusalem“ jsou hitovky na první dobrou jako z power metalové učebnice. Fakt, že jimi Kardinal Sin album otevřou, je trochu dvojsečný – je jisté, že stoprocentně přitáhnou pozornost, ale zbytek desky je (s výjimkou opulentní titulní skladby, která už nepokrytě míří na pozemky Powerwolf) o něco skromnější, a v civilnější „In The Of Fire“ i v těžkopádnějším úvodu finální „The Aftermath“ (Wasteland Symphony Pt. 3“) je zjevné, že když Kardinal Sin vyklouznou z nablýskané šablonky, že něco ze svého kouzla ztratí.

Základní téma desky – svět, který prostřednictvím válek a ničení životního prostředí směřuje k apokalypse – si o dramatičnost říká. Kardinal Sin s ní umí dobře pracovat a protože mají i talent na chytlavé melodie, nabízí „S.A.L.I.G.I.A.“ aspoň na první pohled hodně chutné menu pro příznivce melodického metalu. Jeho dlouhou životností bych si nebyl ve všech položkách úplně jist, ale to v dnešní zrychlené době asi nebude příliš zásadní. Důležité je, že Kardinal Sin umí velmi příjemně čapnout za uši.

Savapip             


www.kardinalsin.se

YouTube ukázka - They Crashed in the Storm

Seznam skladeb:
1. They Crashed in the Storm
2. The Beginning of the End (Wasteland Symphony Pt: 1)
3. Siege of Jerusalem
4. Lost Imperium (Wasteland Symphony Pt: 2)
5. Reveal the Sinners Soul
6. S.A.L.I.G.I.A
7. In the Line of Fire
8. Devastation
9. The Velvet Lies
10. The Aftermath (Wasteland Symphony Pt: 3)

Sestava:
Daniel Wikerman - zpěv
Joackim Vähätalo - kytara
Sophie Conte - kytara
Hannu Viita - baskytara
Thomas Gustafsson - klávesy
Micke Asp – bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 47:54
Label: Massacre Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2017 - Kardinal Sin
2017 – Victorious
2023 – S.A.L.I.G.I.A.

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.03.2023
Přečteno: 689x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09753 sekund.