DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EUFORY - Fifth Dimension

Slovenská powermetalová parta Eufory se na své třetí studiovce nepokrytě vydala vstříc aktuálním žánrovým trendům. Na jednu stranu se není co divit. Když už kapela vloží tolik úsilí do vzniku alba, celkem logicky si přeje, aby jej poté slyšelo co nejvíc lidí. Vstup do komerčnějších vod se tedy nabízí, jenom je důležité nepřekročit citlivou hranici mezi osobitým využitím moderních prvků a umělým vytunelováním aktuálních tendencí. Otázka proto zní: obstáli Slováci v tomto testu nebo se zařadili mezi pozéry a obyčejné stylové kolaboranty?

Naši východní sousedé přistoupili k tvorbě nového alba velmi poctivě. Produkci svěřili Adamu Mičincovi a celou situaci si ještě nechali zkontrolovat ve studiích Jense Bogrena. Výsledkem je výborný sound, který dalece překonává obě předešlé řadovky. Oproti debutu "Flying Island Eufory" se rovněž významně zvedla forma zpěváka Luboše Senka. Jeho hlas nyní dostojí vysokým kritickým požadavkům, a pokud se Luboš napříště vyvaruje vstupů do ostřejších vokálních poloh, které mu pořád ještě nesvědčí, budeme moci mluvit o stoprocentním pěveckém výkonu.

Album "Fifth Dimension" od začátku do konce sytí moderně zkreslené kytary. Skladby díky tomu získávají ostrý výraz, jenž zespodu nejednou podpoří bicí kontra breaky ve stylu oblíbených spolků jako Beast in Black nebo Dynazty. Je pravda, že v této strategii nemůžeme zcela rozkrýt čisté úmysly slovenských autorů (viz např. zbytečně uhoněná rytmika v úvodní titulce), z celkového pohledu to ale hudebníci přece jenom dotáhli do vítězného, a hlavně čestného konce. Album se totiž velmi dobře poslouchá a díky schopnostem jeho autorů nás celkem snadno přesvědčuje o smysluplném a "upřímném" využití moderních prvků.

Vrátíme-li se k úvodní skladbě, pak ji navzdory zmíněným rytmům nebo i tuctovým PC-orchestracím můžeme považovat za podařený příspěvek. Kapela si umí pohrát se základní stavbou a nenásilně měnit náladový výraz. Týká se to instrumentace i pěvecké složky, jakkoli Lubošova stylizace do Andi Derise nemusí být každému po chuti (tato tendence naštěstí není přehnaná). Podobně můžeme smýšlet o většině skladeb nového alba. Slováci si krom moderních riffů pomáhají gotickými pianovými ťuky, jako např. v klipovce "Falling to Nowhere", která i přes známé postupy dokáže snadno přitáhnout naši pozornost. Skladbě nechybí dynamika a atraktivní vnitřní gradace, což z ní činí jednoznačný hitový tahák desky.

Stejně dobře si slovenský kvintet (v němž stále figuruje půvabná bicmenka Miriama Hodoňová) vede ve svých klidnějších příspěvcích. "The Scent in the Room" doputuje na filmových orchestracích až do skvělého, vokálně vrstveného finále. Také pocitovka "Forever Too Late" sází na projev frontmana, který zejména v emotivních slokách definitivně přesvědčuje o výborné pěvecké formě. Slovenská parta má potenciál, jenž jí umožnil výrazné pootočení žánrovým kormidlem a z alba "Fifth Dimension" učinil chytlavou záležitost i pro posluchače, kteří jinak moderním trendům příliš neholdují.

Petr Štěpnička             


eufory.sk

YouTube ukázka - Falling into Nowhere

Seznam skladeb:
1. Nile
2. Fifth Dimension
3. Afterglow
4. Waiting for the Rain
5. Never Stay at Home
6. The Scent in the Room
7. Promise of Tomorrow
8. Falling into Nowhere
9. Forever Too Late
10. Day for Night

Sestava:
Ľuboš Senko - zpěv
Števo Hodoň - kytara, vokály
Peter Drábik - kytara, vokály
Filip Andel - baskytara
Miriama Hodoňová - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 42:05
Produkce: Adam Mičinec
Label: Smile Music
Země: Slovensko
Žánr: moderní power metal

Diskografie:
2015 - Flying Island Eufory
2018 - Higher And Higher
2023 - Fifth Dimension

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.04.2023
Přečteno: 737x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11326 sekund.