DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELVENKING - Reader Of The Runes – Rapture

Dá se vůbec o italských power-folkáčích Elvenking psát jinak než v superlativech? Dobu, kdy si některé z jejich alb nezasloužilo alespoň nadprůměrné hodnocení, si už asi nepamatují ani největší kapelní nepřejícníci. Před čtyřmi lety Elvenking rozehráli velmi ambiciózní hru, když se pustili do koncepční trilogie s názvem „Reader of the Runes“, jejíž druhý díl s podtitulem „Rapture“ kapela aktuálně představuje . Co čekat jiného, než opět do detailu vybroušené, dramatické, atmosférické, melodické, důrazné a maximálně vydařené album, když vše podstatné je v Elvenking na svém místě, koncepční námět se zrodil už před lety, takže nehledá cestu, kudy jít a na přípravu desky byla dostatečně dlouhá doba? Jenže něco málo se přece jenom změnilo…

První díl trilogie, který patřil mezi nejsilnější alba kapely, byl charakteristický tím, že rozkvétal postupně a rozkrytí všech jeho tajuplně povedených zákoutí si vyžádalo svůj čas. Proto nepřekvapí, že „Reader of the Runes – Rapture“ se tváří prakticky totožně a vychytávat nejsilnější háčky není záležitost prvního poslechu. Jenže na rozdíl od předchozího dílu pocit, že Elvenking rafinovaně ukryli svá nejsladší tajemství do atmosférického oparu, z něhož budou postupně vystupovat na světlo, se v plné míře ne a ne dostavit. U chytlavé „Herdchant“ s výrazným melodickým motivem, výbornou kytarou, dobře vyhrocenou náladou a folkovým ocáskem, skočné „The Cursed Cavalier“, či finální pulsující „The Repenant“ je zjevné, že Elvenking nezapomněli recept na to, jak snadno nahodit šťavnatou vějičku na své fanoušky. Jenže u řady dalších skladeb můžete mít pocit, že kapela se v rámci budování příběhové linie příliš věnovala ději a celkové atmosféře, a trochu zapomněla na to, že její hudební forma potřebuje chytlavost, drive, schopnost posluchače nakopnout a přinutit k pohybu. Potemnělá atmosféra vonící šamanstvím v úvodní „Rapture“ utlumí dřívější dravost, následná „The Hanging Tree“ úplně nestrhne, přitažlivá housličková melodie v „Bride Of Night“ ani s hostovským vokálním příspěvkem Heike Langhans ne a ne přinést finální kopanec. A tohle jde konstatovat u řady dalších položek, navzdory tomu, že je zjevné, že zdravé jádro, na kterém Elvenking vždycky stavěli – osobitý Damnův vokál, melodická hravost, nesmírně důležité svébytné housličky, neposedné kytary, nápadité riffy – neutrpěly žádný zásadní šrám.

Hrubší a temnější „Reader of the Runes – Rapture“ zavedla Elvenking do trochu hustších vod, takže novinka nemá až tak bezprostřední spád, jak bývalo u kapely zvykem. Na desce se najdou skladby, které budou na pódiu spolehlivě fungovat, dovedu si i snadno představit, že z nejpovedenější trojice kterákoliv skladba může být koncertní trhák. Ale jako celek nemá album tak přesvědčivý tah a kouzlo, jako měl nejen první díl trilogie, ale i řada předchozích nahrávek. Jako by snaha o perfektní formu trochu ubrala skladbám kyslík. Což však na tom, že Elvenking bylo možné, je možné a zřejmě i do budoucna bude možná počítat mezi žánrové tahouny a jistoty, nic zásadního nemění.

Savapip             


www.elvenking.net

YouTube ukázka - Rapture

Seznam skladeb:
1. Rapture
2. The Hanging Tree
3. Bride of Night
4. Herdchant
5. The Cursed Cavalier
6. To the North
7. Covenant
8. Red Mist
9. Incantations
10. An Autumn Reverie
11. The Repentant

Sestava:
Damna - zpěv
Aydan – kytara, klávesy
HeadMatt - kytara
Jakob - baskytara
Lethien - housle
Symohn - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 54:43
Label: AFM Records
Země: Itálie

Diskografie:
2001 – Heathenreel
2004 – Wyrd
2006 – The Winter Wake
2007 – The Scythe
2008 - Two Tragedy Poets ... And A Caravan Of Weird Figures
2010 – Red Silent Tides
2012 - Era
2014 – The Pagan Manifesto
2017 – Secrets Of The Magick Grimoire
2019 – Reader Of The Runes – Divination
2023 – Reader Of The Runes – Rapture

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.04.2023
Přečteno: 1006x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Kdysi oblíbená...18. 01. 2024 20:01 Metamorphic Dreamer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09075 sekund.