PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ray ALDER - II

Prakticky celou hudební kariéru se Raymond Balderrama, alias Ray Alder, pohyboval ve světě progresivního metalu. V posledních letech jako kdyby si chtěl udělat hudební život ještě pestřejší a tak se před čtyřmi lety pustil do sólového debutu, v němž ze svého obvyklého kabátu velmi elegantně vyklouzl a v různých polohách demonstroval, jak úžasným nástrojem je jeho hlas (nezapomněl přitom dát i zasloužený prostor parťákům, kteří jej na této strhující misi doprovázeli, což albu „What The Water Wants“ ještě přizvedlo laťku), v loňském roce v rámci projektu A – Z vsadil na rockové písničkářství a zase z toho byla deska jako víno. A jelikož domovští Fates Warning se studiově drží volného tempa posledních let a panuje u nich klid zbraní, měl Ray spoustu času na realizaci druhého sólového alba s lakonickým názvem „II“.

„Když jsme psali první sólové album, chtěl jsem vyzkoušet různé hudební styly. Nechtěl jsem, aby to bylo opravdu heavy, ale více muzikální s chytlavými refrény… s novým albem jsem chtěl, aby hudba a texty byly temnější a těžší…,“ naznačil Ray, jakou cestou se jeho hudební chutě budou ubírat. A tahle změna je patrná od prvních tónů, novinka je temnější, přemýšlivější i intimnější, a o něco víc se v ní odráží Alderova dlouholetá minulost. Základní recept je totožný – melodie umožňují vyniknout přirozenému, velmi pružnému a charismatickému Adlerovu hlasu, bohatý děj a čistý, přehledný zvuk jsou ideální ke sledování technických dovedností jeho spoluhráčů, přičemž kytarové kouzlení Mikea Abdowa a Tonyho Hernanda i precizní a hodinářsky přesné mazlení se s bicí soupravou Craiga Andersona jsou po celou dobu zcela vyrovnaným parťákem hlavní postavě projektu. A momentů, kdy se stávají dominantnější, není zrovna málo.

Svět alba „II“ je o něco méně barevnější, než byl Alderův sólový debut a jeho základní obrysy dokonale načrtne úvodní „This Hollow Shell“. Laskavě přemýšlivá muzika, která i ve svých nejklidnějších polohách je nabitá napětím, jež systematicky narůstá, pod strhujícím dominantním zpěvem dráždí neposedné kytarové pošťuchování a vše nevyhnutelně směřuje do vypjaté pasáže, ze které jde mráz po zádech. Tohle je lekce z toho, že i z relativního mála lze vykřesat diamant. Akčnější „My Oblivion“ s melodicky velmi silným refrénem, hypnoticky klidný úvod „Waiting For Some Sun“, která nabere dravost díky hrubé kytaře, až šansonový klid v „Keep Wandering“, či chytlavě nenucené finále v neposedné „Changes“ (s všeříkajícím sloganem „Changes, everything changes…“, kombinující výpravně emotivní klid s vypjatou, až alarmující pasáží se v diamantovém náhrdelníku budou také spolehlivě vyjímat.

Silence Is Enemy, zpívá Ray Alder v jedné z nových skladeb. Album „II“ je jedním z výborných způsobů, jak tohoto nepřítele spolehlivě porazit na hlavu.

Savapip             


FB Ray ALDER

YouTube ukázka - Waiting For Some Sun

Seznam skladeb:
1. This Hollow Shell
2. My Oblivion
3. Hands Of Time
4. Waiting For Some Sun
5. Silence The Enemy
6. Keep Wandering
7. Those Words I Bled
8. Passengers
9. Changes

Sestava:
Ray Alder - zpěv
Mike Abdow – kytara, baskytara
Tony Hernando - kytara, baskytara
Craig Anderson - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 51:14
Label: Inside Out
Země: USA

Diskografie:
2019 – What The Water Wants
2023 – II

Související články

Foto: archiv Raye Aldera


Vydáno: 19.06.2023
Přečteno: 737x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14092 sekund.