CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Yngwie MALMSTEEN - Perpetual Flame

Jestliže se na Malmsteenovy aktivity prvních let nového tisíciletí nahlíželo poněkud s despektem a jeho alba nebyla nejočekávanější díla, dostalo se mu pocty, když byl jeho otisk zaznemenán do Hollywood Rock Walk, což je rocková obdoba Chodníku slávy v Hollywoodu. Stalo se tak v době, kdy se znovu přeskupila sestava kapely, odkud vylétl klávesista Joakim Svalberg, jenž našel uplatnění u progmetalistů Opeth, a byla ukončena i poněkud rozpačitá spolupráce se zpěvákem Doogiem Whitem. Dvakrát do jedné řeky nevstoupíš, říká staré přísloví a platí i pro tuto kooperaci. Od angažmá druhého vokalisty legendárních Rainbow si Malmsteen pravděpodobně sliboval alespoň pocitový návrat do osmdesátých let, kdy natočil klasické album "Odyssey" s Joe Lynnem Turnerem, ovšem spolupráce s Whitem se zařadila mezi mnohem méně vydařené, jelikož alba "Attack!!" a "Unleash The Fury" ukazovala kompoziční i produkční bezradnost.

Přestože spolupráce s Whitem byla zklamáním, Malmsteen neustal s pleněním historie slovutných náhradníků slavných. Tentokrát sáhl po Timovi "Ripperovi" Owensovi, který v devadesátých letech nahradil na ožehavém pěveckém postu u Judas Priest metalového Boha Roba Halforda a s kapelou natočil ultratvrdé album "Jugulator", kam přenesl svůj osobitý otisk a tradičněji pojaté, ač o něco slabší "Demolition". Spolu s ním se k Malmsteenovi po absenci na "Unsleash The Fury" vrátil klávesista Derek Sherinian, čímž vznikla sestava velkých jmen, nejzajímavějších, jaké v novém tisíciletí po svém boku Malmsteen představil. Ovšem velká jména nezaručují velký výsledek, ačkoliv album "Perpetual Flame" dopadlo lépe než předchozí pokusy o navázání na slavnou minulost.

To, že v Malmsteenově kapele není špičkový autor a skladatel (včetně samotného Malmsteena) se ukázala i zde. Yngwie nejsilnější zbraně vytasil už v osmdesátých a devadesátých letech a na nových deskách neměl čím překvapit. Ripper Owens nikdy nebyl silný skladatel, spíše vždy interpretoval cizí nápady a jiným autorem napsané skladby, a Derek Sherinian, ač se prezentoval jako sólový umělec, nikdy svými alby nenavázal na desky, které nahrál s jinými muzikanty, ať už to byl Alice Cooper či Dream Theater. "Perpetual Flame" stejně jako předchůdci trpí skladatelskou impotencí, Malmsteen nebyl schopen přijít se silným hitem, který by se vyrovnal dřívějším věcem. Znovu neohlídal produkční stránku, deska nezní tak amatérsky jako "War To Ends All Wars", ale k dotaženým albům z minulosti má hodně daleko, i přesto, že se na albu podílel vyhledávaný producent a letitý spolupracovník Bruce Dickinsona Roy Z.

Velkou devizou je Owensův hlas, který albu dává jiskru a nechává zapomenout na nemastný neslaný výkon Doogieho Whitea. Dobový tisk psal o tom, že od dob Jeffa Scotta Sota nebyl žádný ze zpěváků Malmsteenovi rovnocenným parťákem, což se povedlo až Ripperovi a výsledkem je nejlepší Yngwieho album za řadu let. Podobné výroky byly dané spíše kultovním postavením jak Rippera, tak Malmsteena, než skutečnou kvalitou alba. Deska je lepší než obě díla s Whitem, ale kdovíjak slavné to není. Pozornost upoutá jen několika skladbami, zejména těmi, v nichž je ponechán dostatečný prostor Ripperovu hlasu a Malmsteen se nenechává strhnout ke zbytečným exhibicím. Zafunguje hlavně "Red Devil", "Four Horsemen (Of The Apocalypse)" či "Priest Of The Unholy", což jsou po rozpačitém rozjezdu desky skladby, které se mohou pyšnit označením toho lepšího, co Yngwie po roce 2000 natočil.

Stejně jako u předchozích desek je problémeme neúměrně natahovaná, znovu více než hodinová stopáž, zejména závěr alba působí hodně vycpávkovým dojmem. V "Magic City" pěvecké otěže přebírá Malmsteen, což je v porovnání s precizním výkonem Owense pád o několik kategorií níže, v baladické rozplizlosti natažený na více než sedm minut. Kromě závěrečné "Heavy Heart" nezafungují ani instrumentálky "Caprici di Diablo" a "Lament", přičemž i "Heavy Heart" nepřináší nic objevného, nic, co by člověk od Malmsteena nikdy předtím neslyšel. Ale to není potíž tohoto alba, to je problém celé Malmsteenovy tvorby jedenadvacátého století, ve které čím dál více působí tento Švéd jako přízrak dávné minulosti, jako fosílie z heavymetalového dávnověku.

"Perpetual Flame" se podařilo zvrátit nepříznivý vývoj, který nastartovala předchozí alba, ovšem velké dílo Malmsteen nepředložil ani nyní. Zajímavěji se jeví instrumentální sbírka balad "Angels Of Love", na které pomalé věc (zejména ze své minulosti) Malmsteen navlékl do slušivého akustického, skoro až folkrockového kabátku. Mohlo se to zdát jako směr, kterým by se kytarista mohl a měl ubírat, ale byl to jen úkrok stranou, o čemž svědčila znovunavázaná spolupráce s Ripperem, který na "Angels Of Love" absentoval.

Jan Skala             


www.yngwiemalmsteen.com

YouTube ukázka - Four Horsemen (Of The Apocalypse)

Seznam skladeb:
1. Death Dealer
2. Damnation Game
3. Live To Fight (Another Day)
4. Red Devil
5. Four Horsemen (Of The Apocalypse)
6. Priest Of The Unholy
7. Be Careful What You Wish For
8. Caprici Di Diablo
9. Lament
10. Magic City
11. Leventh Hour
12. Heavy Heart

Sestava:
Tim Ripper Owens - zpěv
Yngwie Malmsteen - kytara, baskytara
Derek Sherinian - klávesy
Patrick Johansson - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 1:06:09
Label: Koch Records
Země: Švédsko
Žánr: neoclassical metal/hard rock

Diskografie:
1984 - Rising Force
1985 - Marching Out
1986 - Trilogy
1988 - Odyssey
1990 - Eclipse
1992 - Fire And Ice
1994 - The Seventh Sign
1995 - Magnum Opus
1996 - Inspiration
1997 - Facing The Animal
1999 - Alchemy
2000 - War To End All Wars
2002 - Attack!!
2005 - Unleash The Fury
2008 - Perpetual Flame
2009 - Angels Of Love
2010 - Relentless
2012 - Spellbound
2016 - World On Fire
2019 - Blue Lightning
2021 - Parabellum

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.08.2023
Přečteno: 957x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zase o něco...17. 08. 2023 7:13 ToPi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09103 sekund.