ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VENDETTA - Black As Coal

Německá thrash metalová úderka z Schweinfurtu se v době rozpuku stylu zapsala ničivou thrashovou deskou „Go and Live... Stay And Die“, na které však byly patrné snahy o techničtější přístup ke kompozicím. To se plně projevilo na druhém a dnes asi nejznámějším albu „Brain Damage“. Písně plné ostrých riffů proložené mnoha zvraty a odbočkami měly vždy méně příznivců než přímočarejší projev Kreator nebo Destruction. Tak to na počátku devadesátek vzdaly i mnohem vyspělejší spolky Sieges Even, Mekong Delta nebo Coroner, a Vendettu to úplně položilo na lopatky…

Když se porozhlédnete po souborech, které po rozpadu zvládly návrat na scénu, tak vždy narazíte na vůdčí osobnost s buldočí povahou, která i přes nepřízeň osudu, současných trendů a jiných vnějších vlivů tlačí svou káru neustále před sebou. Takovým člověkem je u Vendetty baskytarista Klaus Ullrich, který stál u jejího zrodu a jako jediný pamatuje všechny vzestupy a pády. Od roku 2002, kdy reinkarnoval kapelu, stojí po jeho boku zpěvák Mario Vogel, který se spolu s dalšími muzikanty podílel na dalších třech albech. Po posledním albu „5Th“ došlo k další rotaci a kapelu doplnily dvě nové posily - kytarista Jan Hüttinger a bubeník Domi Bertelt (Vendettě pomáhal s výsledným zvukem na předchozích albech). Že to byla trefa do černého nedokazuje jen jejich precizní hra, ale I fakt, že pod Domiho vedením byla nahrávka smíchána naprosto jedinečným způsobem, srovnatelným s opusy předních světových kapel. Mastering Michaela Simona nic nepokazil a ponechal nahrávce plnou dynamiku, což je u tohoto druhu muziky jev spíše vyjímečný. Plně si můžete vychutnat sekané plnotučné riffy, ostře kovově drnčící baskytaru a kulometné salvy bicích. Poněkud zvláštní je fakt, že drtivou část produkce vytvořil s Klausem dnes již nehrající axeman Achim „Daxx“ Hömerlein.

Zvuk a hra jednotlivých členů je bez chybičky. Rezervy nutno hledat jinde. Jednou ze slabin souboru je styl a způsob zpěvu Maria, jehož projev je nevýrazný, chvílemi až nudný. Jedná se však o uměleckého vedoucího, takže náprava nebude jednoduchá. S tím částečně souvisí i poněkud nedotažené refrény, pokud už je mezi slokami rozeznáte, tak v ten okamžik se většinou skladba začne drolit a ztratí tah na branku. Kytarová sóla jsou jen tak nějak do počtu a žádné vám v hlavě nezůstane – je vidět, že se kapela více soustředí na masivní riffy a tlak, což jim jde celkem dobře, ovšem někdy k sobě lepí různé kousky skladby, které jako celek působí nesourodě.

Vypalovačka s feelingem Kreator / Destruction „Shoot To Kill“ na úvod nemůže být zvolena lépe – to je thrash jako řemen. I následující klipovka „Stranglehold Of Terror“ je povedená, kytarista Michael vkládá i opatrné sólo. V modernějším pojetí thrashe „No Hands But A Gun“ předvádí Klaus slapovou mezihrou na basu. „AK-47“ zajímavě kombinuje heavy metalové pasáže s thrashovým cvalem. Titulní „Black As Coal“ se nese v houpavém rytmu hardcore punkových Pro Pain a skutečně drtí, pobaví i pomrknutí na metallicovskou pasáž z „One“. Podobně adrenalinovanou nasranost předvádí závěrečná „Beast In Her Eyes“, „Time To Change“ má částečně metallicovskou příchuť.

V některých písních („Death Means Relief“) není jednoduché se zorientovat. První minuta s metalovými riffy a slap baskytarou, než se spustí thrashová řezanice, vám zamotá hlavu, refrén objevíte až po několika posleších. Po dvou slabších kouscích – monotónní „Cheap Death“ a panterovským power thrashem načichlou „Pallbearer“ přichází „For Dear Life“, která má poměrně zajímavý vývoj. Tempo a razance v průběhu skladby nabírá na dravosti a agresivitě, zpěvák v určitých polohách připomíná Blaze Baileyho a je znát, že se tu pohybuje na hranici svých možností.

Šestá deska Vendetty s trochu piroteskním obalem černé brikety oproti starším záležitostem vcelku mile překvapila. Hodně problémů bylo odstraněno a zbylo jen několik kaněk na kráse. Kapela přišla se světově nazvučeným thrash metalem různých barev a odstínů, inspirovaným staršími i novějšími hudebními vlivy a probojovala se do první ligy germánských drtičů. Umístění v první pětce již není s dalším počinem nereálné.

P.S. : A o čem je vlastně text titulní skladby „Černý jako uhel“? Je to volný překlad českého „Jasný jako facka“ a pohybuje se (tak jako valná většina skladeb) v sociálně kritických vodách, tepající politickou situaci v dnešní západní společnosti.

Jirka Lulek             


FB VENDETTA

YouTube ukázka – Stranglehold of Terror

Seznam skladeb:
1. Shoot To Kill
2. Stranglehold Of Terror
3. No Hands But A Gun
4. AK-47
5. Black As Coal
6. Time To Change
7. Death Means Relief
8. Cheap Death
9. Pallbearer
10. For Dear Life
11. Beast In Her Eyes

Sestava:
Mario Vogel - zpěv
Jan Hüttinger - kytara
Michael Opfermann - kytara
Klaus "Heiner" Ullrich - baskytara, rytmická kytara
Domi Bertelt - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 58:51
Mix, mastering: Michael Simon
Produkce: Domi Bertelt
Label: Massacre Records
Země: Německo
Žánr: thrash/heavy metal

Diskografie:
1987 - Go and Live ... Stay and Die
1988 - Brain Damage
2007 - Hate
2011 - Feed the Extermination
2017 - The 5th
2023 - Black as Coal

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.09.2023
Přečteno: 619x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10912 sekund.