PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WARMEN - Here for None

Již čtyři roky uběhly od doby, kdy Children of Bodom ohlásili rozpad a následná smrt frontmana Alexiho Laiha pohřbila veškeré naděje na návrat kultovní melodeathové formace. Tehdy snad všichni považovali za samozřejmost, že o přeživších členech finského kvinteta v blízké budoucnosti uslyšíme, protože tak špičkoví muzikanti se přece ze scény jen tak ztratit nemohou. Jenomže zákonitosti hudebního průmyslu jsou někdy nepředvídatelné, a tak za celou dobu nebylo ani o jednom ze čtveřice bývalých Bodomáků hlasitěji slyšet. Baskytarista Henkka T. Blacksmith založil podivný alternativně rockový projekt Moon Shot, jehož hudba je na míle vzdálená té, co dělal s Children of Bodom. Bubeník Jaska Raatikainen se přidal k dark rockerům Mercury Circle. Kytarista Daniel Freyberg na sebe vzal roli opatrovníka pozůstalosti kapely Bodom After Midnight (jež měla vskutku jepičí život) a o jeho dalších hudebních aktivitách není nic známo. Překvapivě dlouhé ticho panovalo i okolo posledního z členů legendárních Bodomských dětiček. Přitom klávesák Janne Warman byl (na rozdíl od bývalých spoluhráčů) skladatelsky aktivní po celou svou hudební kariéru, a když mu kapelník Alexi Laiho nedovolil uplatňovat nápady v rámci Children of Bodom, ukájel svoji kreativitu v sólovém projektu Warmen, v němž již několikrát dokázal, že umí produkovat minimálně stejně kvalitní hudbu jako jeho domovská kapela.

Janne Warman nás dlouho napínal a podrobnosti o chystané novince projektu Warmen tajil, když ale oznámil, že všechny skladby nazpíval jediný zpěvák (což u Warmen nebývalo pravidlem) Petri Lindroos z folk metalových Ensiferum, bylo jasné, že nás čekají velké věci a chystaná novinka "Here for None" se okamžitě stala jednou z nejočekávanějších desek melodeathové scény letošního roku.

Těžko soudit, zda to byl záměr od samotného počátku nebo to vyplynulo postupně ze společné chemie nové sestavy projektu, ale nahrávka "Here for None" zní jako dokonalá kopie Children of Bodom. Už od chytlavého otvíráku "Warmen Are Here for None" nás čeká přehlídka čistokrevného bodom metalu se vším, co do hudby této legendy vždy patřilo: Chytlavé melodie, agresivní pasáže, svižné tempo, typické bodomácké klávesové rejstříky, souboje kytary a černobílých klapek, nespoutaná energie a nezaměnitelná atmosféra. Velkým překvapením je Lindroosův zpěv, které ani na moment nepřipomíná Ensiferum. Naopak se hodně blíží výrazu Alexiho Laiha, čím pomáhá dokreslit již tak dokonalou iluzi, že posloucháte nové album Children of Bodom. Při poslechu novinky posluchače přepadne nostalgie a neubrání se vzpomínkám na alba "Hate Crew Deathroll" či "Are You Dead Yet?".

Poměrně krátká stopáž desky je ku prospěchu věci, protože díky ní nahrávka neztrácí energii ani tah na branku. Přiměřeně dlouhé skladby v sobě spojují agresivitu i melodičnost ve správně namíchaném poměru. Ani jedna z devíti autorských písní za zbytkem alba nezaostává, vybrat nejsilnější momenty nahrávky je obtížné. Jako první si o pozornost řeknou chytlavé hymny "Warmen Are Here for None", "The Driving Force" a "Hell on Four Wheels". Střednětempá záležitost s výrazným kytarovým riffem "Too Much, Too Late" dokazuje, že jednotlivé písně nestojí pouze na klávesách, i když tento nástroj má na desce mezi ostatními jasně dominantní postavení (což u sólového alba mistra černobílých klapek je vcelku pochopitelné). Závěrečná předělávka popového hitu "Dancing with Tears in My Eyes" od Ultravox na desku skvěle pasuje a jeví se jako ideální zavírák.

"Here for None" je výborná deska, která by na obalu místo nápisu Warmen mohla mít klidně logo Children of Bodom a nikdo by se nezlobil. Příznivci bodom metalu by tohle album rozhodně neměli minout. Doufám, že Warmen brzy přerostou v plnohodnotnou kapelu a vyrazí na světové turné, protože písně z "Here for None" si pořádnou živou prezentaci zaslouží.

Moloch             


FB WARMEN

YouTube ukázka – Hell on Four Wheels

Seznam skladeb:
1. Warmen Are Here for None
2. The Driving Force
3. A World of Pain
4. Too Much, Too Late
5. Night Terrors
6. Hell on Four Wheels
7. The End of the Line
8. Death´s on Its Way
9. The Cold Unknown
10. Dancing with Tears in My Eyes

Sestava:
Petri Lindroos– kytara, zpěv
Antti Warman - kytara
Jyri Helko– baskytara
Janne Warman - klávesy
Seppo Tarvainen - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 36:44
Label: Reaper Entertainment
Země: Finsko
Žánr: bodom metal

Diskografie:
2000 - Unknown Soldier
2001 - Beyond Abilities
2005 - Accept the Fact
2009 - Japanese Hospitality
2014 - First of the Five Elements
2023 - Here for None

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.09.2023
Přečteno: 1364x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Crust:Janne se...14. 09. 2023 14:20 Moloch
Je to asi dost...14. 09. 2023 11:50 Crust
Tak toto je milé ...12. 09. 2023 16:41 sanntrik


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12298 sekund.