PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TOTÁLNÍ NASAZENÍ, DILEMMA IN CINEMA - 13.10.2023, Praha, Futurum

Poslední dobou se to na domácí i světové hudební scéně hemží všelijakými comebacky, návraty bývalých sestav či vzpomínáním na dávné časy. Tomuto nostalgickému trendu podlehla také punk rocková legenda Totální nasazení a na oslavu svých třiatřicátých narozenin přichystala poněkud netradiční turné. Na něj pozvala všechny bývalé členy. Zdánlivě bláznivý nápad se ukázal jako uskutečnitelný, protože všichni ex totáči, až na jednu výjimku, pozváni přijali. Jediným absentérem byl první kytarista kapely Martin Janda, kterému bohužel zdravotní problémy se sluchem znemožňují koncertování. Šňůru nazvanou "Lucerna tour 2023" (název odkazuje na aktuální živák kapely, pořízený v Lucerně, kde nápad s bývalými členy začal) odstartoval v pátek třináctého koncert v pražském Futuru.

Krátce po osmé hodině zahájila večer formace Dilemma in Cinema. Už tou dobou byl smíchovský klub zaplněný téměř po okraj. Bylo jasné, že návštěvníci si kapelu, která je personálně propojena s Totálním nasazením, nechtěli nechat ujít. Kvinteto muzikantů bylo viditelně v dobrém rozmaru a rozdávalo pozitivní energii na všechny strany. Místy agresivní, příjemně syrový, ale zároveň melodický punk rock s výbornými texty z pera bubeníka Pípy si bezpochyby získal srdce i těch, kteří s touto partou měli do činění poprvé. Nejvíce pozornosti na sebe strhával zpěvák Ciril divokými tanečními kreacemi. Na málokterého frontmana sedí přívlastek "charismatický" tak jako na něj. Kapela tři čtvrtě hodinku, během zazněly songy ze všech třech desek i nealbové skladby, využila maximálně a roli zahřívače pódia zvládla na výbornou.
set list: Večírek pro Joea I - III, Zapomeň, Inflagranti, Hate and like, Igelitky, A ty máš našlápnuto, Svoboda to není všechno, Vedro jako v Tel Avivu, Anti, Večírek pro Joea IV, Jedu, Ego

Po překvapivě krátké pauze na jevišti již stálo Totální nasazení ve své nejkultovnější sestavě, tedy v triu, v němž ústřední dvojici Sváťa - P.P.Cvok doplňoval za bicí soupravou Pípa, aby zahájilo nostalgicky pojatý set a oprášilo téměř zapomenuté šlágry své tvorby. Hned na úvod došlo na absolutní klenot domácího punku - na skladby z desky "...souhlasíš se vším?". Poté se sahalo ještě více do historie. Z prvních demo nahrávek kapely z počátku devadesátých let zazněly pecky "Apatie", "Marjána", či "Žalozpěv odvedence". To už se vystupující rozrostli o kytaristu Hanse. Při písni "Lví podíl" se publikum odvázalo natolik, že v prvních řadách se začalo divoce pogovat a celý sál zalila příjemná nostalgická atmosféra plná vzpomínek na dobu, kdy se lidé chodili na koncerty bavit a ne natáčet videa pro You Tube, jak je tomu dnes. Období z přelomu tisíciletí a nultých let kapela připomněla za účasti kytaristy Šukece, když zahrála songy "Za hranice", "Recept na podzim" nebo "Jehobůh", kterými velmi povedený vzpomínkový set ukončila.
set list: Nemluví - šeptají, Otrokáři, Pohádka o bídě, Zůstat stát, Problém, Apatie, Lví podíl, Marjána, Kanálník, Žalozpěv odvedence, Protidavová, Za hranice, Slaný, Ona, Recept na podzim, Jehobůh

Po další krátké pauze se páteční akce přelila do závěrečné fáze, ve které Totální nasazení již v současné sestavě odehrálo klasický set, ale i ten obohatila účast několika hostů. Jedním z nich byl bývalý bedňák kapely přezdívaný Ukřik, který s Totáčema zapěl songy "Juta" a "Mordor", pocházející z repertoáru jeho bývalé skupiny R.Z.M. Dalším hostem byl poslední z bývalých kytaristů kapely Karloss. Ten se slánskou trojicí střihnul legrácku "BalkánSka". S písněmi "Činčila" a "Oceloví ptáci" vypomohla trumpetistka Stázka z uskupení Deratizéři. Dalším zpestřením koncertu byl křest živáku "Totální nasazení v Lucerně", který působil poněkud improvizovaně. Vystoupení kapela uzavřela tradičně svižným hitem "Černobílý svět". Protože publikum samozřejmě nechtělo nechat muzikanty odejít bez přídavku, došlo ještě na písně "Kazoo or die" a "Zase dál", při které Totáče na jevišti doplnili všichni jejich hosté.
set list: AustralSká, Weekend punk, Don Quijote de la Ganja, Crazy Story, Nazi-Czech, Zloděj z Bagdádu, Píseň o krabu, Kombíčko, Juta, Mordor, BalkánSka, Nezapomeneme, Chaluhy, Antoš, Činčila, Oceloví ptáci, Fronty, RomSka, Černobílý svět, Kazzo or die, Zase dál

Obrovskou pochvalu zaslouží zvukař, protože Totáči i Dilemma in Cinema měli křišťálově čistý zvuk a to přesto, že se na pódiu střídali hosté i hudební nástroje jak na běžícím pásu. Totální nasazení jsou na živo jistota, která nikdy nezklame a oslava jejich kristových let nebyla výjimkou. Z vystoupení dýchala nostalgicky krásná atmosféra konce devadesátých let, kterou už jsem dlouho na žádném koncertě nezažil. Opět se potvrdil fakt, že malé klubové koncerty mají častokrát několika násobně větší kouzlo než akce na stadionech či v obřích arénách.


Moloch             


totaci.net

dilemmaincinema.cz

Související články


Vydáno: 20.10.2023
Přečteno: 536x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10438 sekund.