JUDAS PRIEST - Unleashed In The East
...o přetočení některých pasáží není přesná. Rob...

FIREHOUSE - Firehouse
...ale nemá na jejího nástupce. Ten je absolutní...

MASTERS OF ROCK 2024 -Vizovice, čtvrtek (11.7.2024) a pátek (12.7.2024)
Děkuju!

JOURNEY - Escape
Triumph?

JOURNEY - Escape
Snad každá z uvedených kapel měla na svých...

JOURNEY - Escape
Survivor?

JOURNEY - Escape
Napadají mě Magnum, Asia, Boston, Toto..

JOURNEY - Escape
Měl bych v záloze přeci jenom jednu úžasnou...

JOURNEY - Escape
Deska je za jasnou desítku.Ale 4 od Foreigner je...

MASTERS OF ROCK 2024 -Vizovice, čtvrtek (11.7.2024) a pátek (12.7.2024)
Moc pěkně napsáno!












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANGRA - Cycles of Pain

Slovní spojení, které mě napadne při zmínce o současné tváři brazilské Angry, je klidná důstojnost. Jde o kapelu, jež si byla schopna udržet posluchače navzdory mírnému odklonu od původní žánrové formy. Fanoušci na tuhle hru přistoupili a rostou společně se svojí oblíbenou formací. Lídrovi Rafaelu Bittencourtovi se zároveň povedlo ustát kontroverzní zlanaření italského zpěváka Fabia Lioneho, který je známý svojí přelétavostí, jeho jméno je navíc bytostně spjato s dnes již klasickou formací Rhapsody. Původní prognózy některých pesimistů (včetně mě) o brzkém úprku Fabia z Angry se ale nenaplnily a Ital s touto partou stvořil již třetí plnohodnotné album.

"Jedině přes bolest je možné růst." Zhruba tak by se dal popsat lyrický koncept v pořadí jubilejní desáté řadovky s titulem "Cycles of Pain". Milionkrát omleté téma na první pohled nebudí důvěru (včetně coveru alba), nebyla by to ovšem Angra, aby jakékoli pochyby nerozmetala silou blesku. Možná ne v úvodní části nové nahrávky, na jejímž úplném startu trůní klišovitý stylový mix, který láká jak příznivce původní symfo-speedové tvorby (viz epické sbory a refrén), tak fanoušky moderní éry kapely (sólové kejkle). Náladovou kombinaci nabídne také stopa "Dead Man on Display", a to v žánrovém duelu melodie vs. thrash. To už jsme svědky osobitějšího pojetí, které připomíná dospělý autorský profil celé pětice hudebníků. Zmínku zaslouží i Dennis Ward, jenž se postaral o dokonalý zvuk a zároveň sepsal několik textů.

Pozitivně působí navazující mini-kombo "Tide of Changes", jehož obsah prostupují procítěné a přirozeně chytlavé tóny (s drobnou výtkou k afektované refrénové lince). Působivě křehký rámec skladby "Vida Seca" napruží vzedmutí k orientálním symfoniím. "Gods of the World" přinese v souladu s názvem závan pozitivní world music, jednoznačným tahákem skladby je pak nádherně vytrylkované sólo s intenzivně pumpujícím dvoukopákem. Nenápadným vrcholem alba je titulní píseň. Podklad se sytou akustickou kytarou a pianem doplňuje emotivně zpívající Fabio, jenž se zde dostává na pravděpodobnou hranici svých možností. Až nadpozemská lehkost dané skladby nachází vyústění v dokonale harmonizujícím refrénu.

"Faithless Sanctuary" dá vzpomenout na období kolem disku "Holy Land", což znamená fúzi etnických prvků, lehkých črtů progové atmosféry nebo náladotvorně vrstvených vokálů. V závěrečné části alba ještě jednou dojde k nikterak výjimečnému spojení speedu a progu ("Generation Warriors"). Uslyšíme také song oscilující na pomezí relaxační muziky ("Here in the Now") nebo melodramatický duet "Tears of Blood" s hostující Amandou Sommerville. Přestože jde o kvalitní kousky, ani jeden z nich nedosáhne autorské úrovně titulní skladby.

Nová deska Angry se opět bude líbit náročněji stavěným posluchačům. Je znát, že speed metal už tento mezinárodní kvintet hraje jenom z povinnosti (podobně jako Stratovarius nebo Sonata Arctica), nicméně ani fandové původního odkazu kapely nemusí přijít zkrátka. Jen je třeba sáhnout po něčem ze sólové tvorby ex-frontmana Edu Falaschiho, nejlépe po jeho aktuální fošně "Eldorado".

Petr Štěpnička             


www.angra.net

YouTube ukázka - Tide of Changes

Seznam skladeb:
1. Cyclus Doloris
2. Ride into the Storm
3. Dead Man on Display
4. Tide of Changes - Part I
5. Tide of Changes - Part II
6. Vida Seca
7. Gods of the World
8. Cycles of Pain
9. Faithless Sanctuary
10. Here in the Now
11. Generation Warriors
12. Tears of Blood

Sestava:
Fabio Lione - zpěv
Rafael Bittencourt - kytara, vokály, perkuse
Marcelo Barbosa - kytara
Felipe Andreoli - baskytara, vokály
Bruno Valverde - bicí

Hosté:
Lenine - zpěv (6)
Vanessa Moreno - zpěv (5, 10)
Amanda Sommerville - zpěv (12)

Rok vydání: 2023
Čas: 58:20
Mix, mastering, produkce: Dennis Ward
Label: Atomic Fire Records
Země: mezinárodní
Žánr: progresivní power metal

Diskografie:
1993 – Angels Cry
1996 – Holy Land
1998 – Fireworks
2001 – Rebirth
2004 – Temple of Shadows
2006 – Aurora Consurgens
2010 – Aqua
2015 – Secret Garden
2018 - Ømni
2023 - Cycles of Pain

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.11.2023
Přečteno: 976x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Fantastický...11. 01. 2024 20:57 Kamzo
Falaschiho nadmíru...14. 11. 2023 9:08 htaedas
Album je fajn, aj...13. 11. 2023 20:17 Palo
Nadpriemerný...13. 11. 2023 14:49 Dzuzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11539 sekund.