RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Ve svých příležitostných komentářích se věnuji...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Moderním standardem rozumím skutečnost, aby album...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Ďakujem za recenziu. Ani proti hodnoteniu nemám...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRADLE OF FILTH - Thornography

Půlka nultých let byla dobou, kdy Cradle of Filth hledali svoji identitu. Kapela mávala bílým šátkem na uhrákovité emo-gotiky, zatímco původním fanouškům ukazovala za zády fakáče. Dani si nechal na hlavě udělat dredy, což u metláka není nikdy dobré znamení. Ze sestavy odešel klávesák Martin Powell, to ale s jeho bývalými parťáky příliš nezacloumalo, protože v té době hudba Krejdlů na motivech černobílých klapek stejně moc nestála. Celé tehdejší rozpoložení bylo vtěleno do obsahu desky s názvem "Thornography", která vyšla v srpnu roku 2006.

Sedmou řadovkou Cradle of Filth prostupují dvě velká "nej". Zaprvé jde o album s nejlepším zvukem, však se také o mix a mastering postaral velký Andy Sneap (produkci má opětovně na svědomí Rob Caggiano z Anthrax). Škoda, že této technické kvality bylo docíleno na doposud nejhorším zápisu v historii kapely. Nahrávka stylově navazuje na předešlý počin "Nymphetamine", postrádá ovšem její primární chytlavost. Velká část alba zní jako tlučení prázdné slámy, která jen málokdy zavoní příjemně typickou vůní. Přesto nelze napsat, že by se sedmá řadovka Cradle of Filth nepovedla. Je sice nejslabší, ale pořád ne strašná.

Kdyby se kupříkladu album neslo ve stylu úvodní "Dirge Inferno", musela by pod recenzí viset osmička jako vyšitá. Rychlé tempo Krejdlům vždy svědčí, zde bylo navíc bicmenovi dovoleno vypustit blast beaty, kterých si ve zbytku nahrávky moc neužijeme. Také navazující "Tonight in Flames" s rytmizačně pauzírovanými riffy působí na první poslech atraktivně, její obsah ale nemá vysoký repetiční potenciál, což začne platit pro většinu songů této desky. Sporně vyznívají pokusy o melodický zpěv, ať už od britského frontmana, nebo i hostujícího Villeho Vala z HIM ("The Byronic Man").

Skladby si začnou být nebezpečně podobné, schematické symptomy postihnou zejména kytarové riffy. Klesající zájem přeruší až píseň "The Foetus of a New Day Kicking", jejíž prim hrají velmi chytlavé sloky. Zavrhnout nelze ani pocitově rozvrstvenou (skoro)instrumentálku "Rise of the Pentagram" z dílny kytaristy Paula Allendera, album pak uzavírá coversong "Temptation" od anglických Heaven 17, který symbolicky končí druhou etapu Cradle of Filth. Na příštím albu se kapela začala (alespoň formálně) vracet k opulentně symfonickému meloblacku, kterého se drží dodnes. Alba "Nymphetamine" a "Thornography" tak zůstávají ojedinělým studiovým kombem. Jestli povedeným či nikoli, to už si musí zhodnotit každý sám.

Petr Štěpnička             


www.cradleoffilth.com

YouTube ukázka - Temptation

Seznam skladeb:
1. Under Pregnant Skies She Comes Alive like Miss Leviathan
2. Dirge Inferno
3. Tonight in Flames
4. Libertina Grimm
5. The Byronic Man
6. I Am the Thorn
7. Cemetery and Sundown
8. Lovesick for Mina
9. The Foetus of a New Day Kicking
10. Rise of the Pentagram
11. Under Huntress Moon
12. Temptation

Sestava:
Dani Filth – zpěv
Paul Allender – kytara
Charles Hedger – kytara
Dave Pybus – baskytara, vokály
Adrian Erlandsson – bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 1:04:35
Mix, mastering: Andy Sneap
Produkce: Rob Caggiano
Label: Roadrunner Records
Země: Velká Británie
Žánr: melodický dark heavy-gothic metal

Diskografie:
1994 - The Principle Of Evil Made Flesh
1996 - Dusk... and Her Embrace
1998 - Cruelty And The Beast
2000 - Midian
2003 - Damnation And A Day
2004 - Nymphetamine
2006 - Thornography
2008 - Godspeed Of The Devils Thunder
2010 - Darkly, Darkly Venus Aversa
2012 – The Manticore And Other Horrors
2015 - Hammer Of The Witches
2016 - Dusk... and Her Embrace - The Original Sin
2017 - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay
2021 - Existence Is Futile

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.02.2024
Přečteno: 436x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ZlepšeníPo ohavnosti s...29. 02. 2024 6:53 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08815 sekund.