RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Ve svých příležitostných komentářích se věnuji...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Moderním standardem rozumím skutečnost, aby album...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Ďakujem za recenziu. Ani proti hodnoteniu nemám...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRADLE OF FILTH - Godspeed on the Devil´s Thunder

Osmá řadovka Cradle Of Filth byla popisována ještě před vydáním jako "nejbrutálnější a zároveň nejmelodičtější" album v historii. V éteru, který se tetelil nervózním očekáváním, se dokonce objevovaly zvěsti o "návratu k devadesátkovým albům". Mluvíme sice o zápisu "Godspeed on the Devil´s Thunder" z roku 2008, nutno však zmínit, že počínaje touto deskou se podobné hlášky vyrojí před zveřejněním každé studiové novinky. Vyčíst z toho lze jediné: odkaz první čtyř alb je věčný a pro Cradle of Filth už s největší pravděpodobností nepřekonatelný.

Na druhou stranu je pravda, že k určitému ohlédnutí na osmém zápisu skutečně došlo. Po heavymetalově koncipované dvojici desek se Cradle Of Filth - nově posílení o českého bicmena Martina Škaroupku - rozhodli skoncovat s experimenty a otočili žánrovým kormidlem zpět ke končinám teatrálního melo-dark metalu. Dani Filth sepsal koncept o Johance z Arku a francouzském šlechtici Gillesovi de Raisovi, jehož nejprve pozitivní, posléze dosti temné životní eskapády byly jako dělané pro album s halloweenským datem vydání. Největší výhrou bylo opětovné zlanaření studiového velmistra Andyho Sneapa, který vykouzlil tak dokonalý zvuk, že se na první poslech zdála být úžasná i muzika. Leč bylo to opravdu jenom zdání...

Album načíná symfonická instrumentálka. Podobné skladby jsou na albu ještě dvě, a ani jedna z nich není extra působivá, snad vyjma vypravěčského hlasu Douga Bradleyho, který naplno využívá své herecké schopnosti a kooperuje v naprosté symbióze s kapelou. Seriózní návrat k opulentnímu metalu indikuje úvodní šleha "Shat Out of Hell", ve které znějí typicky bzučivé kytary, blast beaty i atmosféricky měňavé plochy, v čele s pauzírovaným thrashmetalovými riffy. Střídání chytlavých sekvencí a nečekané navozování roztodivných nálad, na které jsme byli zvyklí v minulosti, ale tentokrát příliš nečekejme.

"The Death of Love" překvapí návratem k albu "Nymphetamine". Emo-gotický duet Daniho s Carolyn Gretton vsazený do středních rytmů nepůsobí špatně, ale ani nevyvolá touhu po mnohonásobném poslechu. Což začne být příznačné pro celou desku. Dobrých nápadů není mnoho a vše se postupně zahalí do jednolité abstraktní koule. Je vlastně neuvěřitelné, jak málo se děje v kompozicích s tak pečlivě budovanými aranžemi, nemluvě o hrací době skladeb, která ve dvou případech atakuje hranici devíti minut. Celkově má deska více než hodinu, přičemž se nelze zbavit pocitu, že jediným důvodem, proč kapela přestane hrát, byla omezená kapacita hudebních nosičů.

Z obsahu lze vyzobnout stopu "Tragic Kingdom" s odvážnými powermetalovými prvky a jistým závanem starých časů, zrychlení v kusu "Sweetest Maleficia", jež evokuje fošnu "Midian", epickými sbory a nadžánrovými prvky naditou "Honey and Sulphur", nebo titulní věc, která obsahuje intenzivně zriffované, výborně nafrázované a celkově extrémně přitažlivé sloky. Tyto momenty byly v první desetiletce běžnou součástí alb Cradle Of Filth, posléze je bylo nutné trpělivě hledat. Je však nutné počítat s tím, že i ten zdánlivě nejatraktivnější moment už bude navždy postrádat původní integritu a vášeň, jež po albu "Midian", resp. EP "Bitter Suites to Succubi", vyprchala jako pára nad hrncem.

Petr Štěpnička             


www.cradleoffilth.com

YouTube ukázka - The Death of Love

Seznam skladeb:
1. In Grandeur and Frankincense Devilment Stirs
2. Shat Out of Hell
3. The Death of Love
4. The 13th Caesar
5. Tiffauges
6. Tragic Kingdom
7. Sweetest Maleficia
8. Honey and Sulphur
9. Midnight Shadows Crawl to Darken Counsel with Life
10. Darkness Incarnate
11. Ten Leagues Beneath Contempt
12. Godspeed on the Devil´s Thunder
13. Corpseflower

Sestava:
Dani Filth – zpěv
Paul Allender – kytara
Dave Pybus – baskytara
Martin Škaroupka – bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 1:11:22
Mix, mastering: Andy Sneap
Label: Roadrunner Records
Země: Velká Británie
Žánr: symfonický meloblack

Diskografie:
1994 - The Principle Of Evil Made Flesh
1996 - Dusk... and Her Embrace
1998 - Cruelty And The Beast
2000 - Midian
2003 - Damnation And A Day
2004 - Nymphetamine
2006 - Thornography
2008 - Godspeed Of The Devil´s Thunder
2010 - Darkly, Darkly Venus Aversa
2012 – The Manticore And Other Horrors
2015 - Hammer Of The Witches
2016 - Dusk... and Her Embrace - The Original Sin
2017 - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay
2021 - Existence Is Futile

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.03.2024
Přečteno: 905x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výborná deskaSnaha o návrat k...7. 03. 2024 12:49 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0927 sekund.