PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SUICIDAL ANGELS - Profane Prayer

Slovo "profánní" znamená čin, který je opakem věcí posvátných. V užším slova smyslu označuje někoho, kdo "zůstává před chrámem, aniž by do něho vstoupil". Nick Melissourgos, lídr Sebevražedných Andělů, vymyslel pro nové album atraktivně provokativní titul "profánní modlitba", a legendární umělec Ed Repka k němu obstaral neméně strhující art-motiv. Trojice vypuštěných singlů, které předcházely březnovému vydání alba, potvrdila, že jedna z nejlepších žánrových smeček současnosti nepozbyla nic ze svého agresivního kouzla a že se vrací v plné autorské síle.

Osmá řadovka Řeků bude pro fanoušky hotovým svátkem. Úvodní song "When the Lions Die" je velkolepým hitem, který obsahuje bohatou várku chytlavých riffů, jež se míchají s epickou melodickou narací a jemnými doteky moderních postupů. Pokud je řecký kapelník v něčem opravdu výjimečný, pak ve skladbě frází, které dokáže neodolatelným způsobem posadit do instrumentálního podkladu. Díky tomu se zloba ukrytá v jeho hlasu přenáší na posluchače, kteří mají co dělat, aby se spolu s ním nezačali tvářit hrozivě a démonicky. První song má díky všem zmíněným aspektům obrovský repetiční potenciál a dokonale navnadí na soustředěný průzkum celého alba.

"Crypts of Madness" patří mezi tradiční vypalovačky kapely, ve kterých nechybí strmý nájezd a rychlé tempo, ačkoli kapela v půlce skladby přejde do pomalé a lehce roztahané mezihry. Plusové body nicméně převažují, a to i díky vynalézavé sólové práci Guse Draxe, který na novince dává všanc své karpální tunely, nebo výtečnému zvuku, o nějž se postaral Jens Bogren. Singlovka "Purified by Fire" prohlubuje dlouhodobé styčné znaky mezi Suicidal Angels a Slayer, Řekům se ale opět daří z nebezpečné pasti vyklouznout a do známých postupů otisknout mohutný profil vlastního ksichtu. Skladba po úchvatné expozici a koncertně vystavěném refrénu opět ubere plyn, aniž by se k předešlému rytmickému náporu vrátila. A opět není jisté, jestli nejde o příliš rozumem ovládnutý krok. Takových momentů ale přijde v dalším průběhu playlistu daleko víc...

Jedním z nejvýraznější zástupců je titulní kousek. Při jeho komponování Nick přestoupil do klidné, v podstatě baladické roviny, a přitom využil heavy / powermetalové prvky, včetně melodického zpěvu. Toto atypické představení můžeme brát jako snahu Řeků vymanit se z dominantně thrashového modelu (podobné tendence se objevily i na předešlé řadovce "Years of Aggression"), po umělecké stránce ale o kdovíjaký zázrak nejde, což stejnou měrou platí pro orientální atmosférou načichlou "The Fire Paths of Fate", která album uzavírá. Je to zajímavé, nicméně si není třeba nalhávat, že se zájem většiny posluchačů nesoustředí jinam, a to k ryzím a přímočarým thrashovým kompozicím.

Uspokojit je může "Deathstalker", skvěle nafrázovaná "Guard of the Insane" a "Virtues of Destruction", která jako jediný kousek playlistu ani jednou nezpomalí a znamená čistokrevný návrat k ikonickým albům "Dead Again", "Bloodbath" nebo "Division of Blood". Nad jejich úroveň nová nahrávka nevystoupala (je otázka, jestli se něco takového Řekům může ještě někdy podařit), vysoký kvalitní standard je ale zachován a Suicidal Angels utvrzují pozici přední thrashmetalové kapely, která vzešla z novodobé žánrové vlny.

Petr Štěpnička             


suicidalangels.net

YouTube ukázka - Purified by Fire

Seznam skladeb:
1. When the Lions Die
2. Crypts of Madness
3. Purified by Fire
4. Deathstalker
5. Profane Prayer
6. The Return of the Reaper
7. Guard of the Insane
8. Virtues of Destruction
9. The Fire Paths of Fate

Sestava:
Nick Melissourgos - zpěv, kytara
Gus Drax - kytara
Aggelos Lelikakis - baskytara
Orpheas Tzortzopoulos - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 48:20
Mix, mastering: Jens Bogren
Produkce: Orpheas Tzortzopoulos
Label: Nuclear Blast
Země: Řecko
Žánr: thrash metal

Diskografie:
2007 - Eternal Domination
2009 - Sanctify The Darkness
2010 - Dead Again
2012 - Bloodbath
2014 - Divide And Conquer
2016 - Division Of Blood
2019 - Years Of Aggression
2024 - Profane Prayer

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.03.2024
Přečteno: 679x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Parádní thrash,...12. 03. 2024 13:40 HonzaFuentes
Tak album slyšeno...11. 03. 2024 17:45 rumcajs
Proti novým Morbid...10. 03. 2024 19:43 carrion
DémonickJa mam Warbringer ...9. 03. 2024 15:01 sanntrik
9/10Ani Judas, ani...9. 03. 2024 11:45 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10247 sekund.