NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond

Po albu "Reckoning Night" se jedna z určujících kapel zlaté power metalové vlny vydala jiným směrem, který většina fanoušků nemůže dodnes rozchodit. Přitom nelze napsat, že by následující studiové zápisy byly špatné, autorský mág Tony Kakko prostě jenom ucítil touhu po hlubší realizaci, jež byla adresována náročnějším posluchačům. Jenže před pěti lety došlo k prvnímu výraznému přešlapu v podobě díla "Talviyö", a následná akustická dobrodružství byla zábavná leda tak pro samotné aktéry, a to ještě není jisté, že pro všechny. Letošní novinka s titulem "Clear Cold Beyond" měla rozhodnout, zdali šlo jenom o dočasné pomatení smyslů, nebo smutný trend, kterým na sebe Finové nasypou další várku pohřební hlíny.

Dlouho před vydáním alba bylo avizováno, že má jít o návrat k nejslavnějšímu období kapely. Tyto zkazky potvrdil power metalový přebal s dětinskou malůvkou a zejména první singl "First in Line", který je skutečně návratem k melodickému power-speed, a to v nejlepší možné formě. Jenže čistokrevné žánrové kousky byly i na většině alb z moderní etapy Sonaty, o plnohodnotný stylový restart ale nikdy nešlo. To jenom finský kapelník dával najevo, že na své staré fanoušky nezapomíná, ale že se zároveň nemíní podřídit jejich ustavičnému skuhrání, a desky si bude dál koncipovat podle aktuálních skladatelských choutek. Vydrželo mu to až do roku 2024. Díky novému albu můžeme poprvé po dvaceti letech mluvit o nahrávce, která nedává skalním fanouškům jenom zákeřně čuchnout, ale z větší části navazuje na původní žánrový odkaz kapely.

Asi není nutné spekulovat, zda Tony podlehl dlouhotrvajícímu tlaku, nebo jej k danému kroku vedlo upřímné tvůrčí vábení. Faktem je, že power-speed metalové kompozice (krom zmíněné singlovky jsou to "California" a "Cure for Everything") vracejí na scénu výjimečný glanc prvních alb. Další rytmické vichry najdeme ve stopě "Shah Mat", do které je vsazen nádherně oslavný chorus a - ze všech uvedených písní nejslabší - "Angel Defiled", jež nabídne čembalové hrátky nebo náladotvorné popěvky. Ve zbytku skladeb už Tony akcentuje vrstevnatější skladatelství, líbivost ale nikam nemizí, a proto není nutné bít na poplach.

Progresivně potemnělou "Dark Empath" táhne ke světlu podmanivá vokální vložka. "A Monster Only You Can´t See" vévodí poklidně a rafinovaně vypouštěné melodické linky, jež vrcholí v refrénu podlitém kouzelnou kytarovou vyhrávkou nebo svátečně gradovaném závěru. "The Best Things" se houpe ve valčíkových tempech, při kterých Tony jako správný kavalír vede instrumentální sekci a společně jim to pěkně notuje. Snad jenom kousek "Teardrops" neobsahuje žádný pozoruhodný autorský fígl a řadí se tak na chvost tracklistu.

Výsledkem je album, které znamená velmi přijatelný kompromis mezi starou a novou etapou Sonaty. Je to dobré, ve skutečnosti mohlo být ale ještě lépe, kdyby se povedla zvuková produkce. Mix z dílny Mikko Karmily je překvapivě nedokonalý a nedosahuje vysokých moderních standardů. Tohle si Sonata měla lépe ohlídat, i tak ale není na místě končit v záporném tónu. Několik skladeb z nového alba lze zařadit rovnou do zlatého fondu kapely, a to je výsledek, v nějž většina fanoušků už snad ani nevěřila.

Petr Štěpnička             


sonataarctica.info

YouTube ukázka - California

Seznam skladeb:
1. First in Line
2. California
3. Shah Mat
4. Dark Empath
5. Cure for Everything
6. A Monster Only You Can´t See
7. Teardrops
8. Angel Defiled
9. The Best Things
10. Clear Cold Beyond

Sestava:
Tony Kakko - zpěv, klávesy
Elias Viljanen - kytara
Pasi Kauppinen - baskytara
Henrik Klingenberg - klávesy, vokály
Tommy Portimo - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 50:55
Mix: Mikko Karmila
Label: Atomic Fire Records
Země: Finsko
Žánr: melodický power-speed metal/power metal

Diskografie:
1999 - Ecliptica
2001 - Silence
2003 - Winterheart´s Guild
2004 - Reckoning Night
2007 - Unia
2009 - The Days Of Grays
2012 - Stones Grow Her Name
2014 - Pariah´s Child
2016 - The Ninth Hour
2019 - Talviö
2024 - Clear Cold Beyond

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.03.2024
Přečteno: 1062x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Oproti...7. 04. 2024 20:05 Štěpnička
-Ve svých...7. 04. 2024 14:52 Petronius
Moderním...6. 04. 2024 15:04 Štěpnička
Ďakujem za...6. 04. 2024 10:25 Pavol
Výborný album,...20. 03. 2024 10:41 Peťo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16744 sekund.