Sebastian BACH - Child Within The Man
Tak novinka se dost povedla. První půlka alba je...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Po dlouhých deseti letech vydává...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Basti je jeden z nejlepších rockových zpěváků! To...

LUCA TURILLI - Prophet of the Last Eclipse
Po dlouhé době jsem si pustil tuhle desku a musím...

SEBASTIAN BACH - Give´Em Hell
Tento bol super 8/10, nechápem, že nepokračoval v...

MOTÖRHEAD - Motörizer
To bol môj "prvý motorhead" pamätám na recenzie...

BLACKRAIN - Hot Rock Time Machine
Až na to, že tohle vůbec nová deska není. Jsou to...

DARKTHRONE - It Beckons Us All
Poslední dobrá deska Darkthrone je Old Star....

VADER - The Ultimate Incantation
Co dodat.... Stálice slušného poctivého death...

VADER - The Ultimate Incantation
Debut jako hrom, bezchybné album!












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EVOLUCIJA - The World Is Full Of Wrath

Svět je plný hněvu. Ještě že z téhle reality existuje únik třeba v podobě vydařené muziky. Být píárista u labelu 7hard, přesně v tomto duchu bych pojal reklamní slogan na čtvrté album kapely Evolucija. Podle názvu kapely lze odhalit, že nepochází z tradičních metalových destinací, její kořeny jsou v Srbsku, navzdory tomu, že pětice bývá spojována se Švýcarskem. Může za to zpěvačka Ilana von Arx, která pochází ze země helvétského kříže, do kapely přišla krátce po vydání debutového alba a na prvním nosiči s její účastí, v době, kdy Evolucija byla totální rodinný podnik (spolu s Ilanou a jejím manželem Dragišou Marinjesem kapelu tvořili dva jejich synové), zpívala srbsky. Rok 2018 by se dal brát jako naprostá obroda kapely - na albu „Hunt“ Evolucija přešla na angličtinu a tehdy začala její existence dávat větší smysl.

Definitivně jej dostala s novinkovou deskou „The World Is Full Of Wrath“. Ne, že by na poli symfonicko - gotického metalu přišla Evolucija s nějakou zásadní evolucí, vše se děje v jasně daných a dávno objevených mantinelech, ale pár elementů, které Evoluciju vytáhnou z davu, k dispozici má. V první řadě je to zvonivý a příjemně zabarvený Ilanin hlas. Umí být přesvědčivá jako vyzrálá samička, bez problému jí uvěříte i polohy, v nichž zní jako životem ještě neotřískaná bezprostřední holčina od vedle, z jejího zpěvu září pozitivní energie a šmrnc. Pomáhá i fakt, že se nehrne do přehnaných výšek, takže odpadá riziko stylizované nepřirozenosti. Muzika Evolucije to docela chytře hraje na dvě strany – nechybí ji křehkost a dramatičnost, zároveň má dostatečný švih na to, aby se nezaměřila výhradně na žánrové ultrapříznivce. A kdyby se podařilo kapele propašovat do melodií víc rafinovanosti a nezněly v řadě případů příliš povědomě, možná by mi i nějaký superlativ z klávesnice vypadl.

Jelikož „The World Is Full Of Wrath“ nabízí pár vlastních vydařených skladeb, je trochu neuctivé odstartovat podrobnější zmínku o skladbách na albu zdůrazněním cover verze. Evolucija sáhla po profláklé „Zombie“ od The Cranberries a byť ji zbavila původní mrazivě syrové atmosféry, o naléhavost ji nepřipravila, posun k určité naivitě a využití piánové jemnosti (a tím blíž k vlastní tváři Evolucije) skladbě neškodí. Možná trochu překvapivý je návrat do první dekády tohoto století – tehdy Evolucija představila skladbu „Pale Rider“, kterou album otvírá. Poměrně epicky, dramaticky znějící, vzdušná a košatá věc s dobrou melodií posluchače do alba spolehlivě vtáhne. Akční „Soul For Sale“, či přímočaře skočná „Storm“ (obě staví na naivnějším výrazu a poměrně vydatné inspiraci u stylově spřízněných kolegů) by to možná zvládly ještě lépe, smyčci zdůrazněná duetovka „Shame On You“ je nejlepší důkaz, že Evolucija mají výborně zvládnutý i útok na emoce. K tomu troška orientu, folkově pirátského ovzduší, heavy metalového odéru, vydařená sóla, pocit, že Evolucija velmi dobře ví co dělá a co chce, a výsledkem je podařená nahrávka.

Savapip             


evolucija.org

YouTube ukázka - Storm

Seznam skladeb:
1. Pale Rider
2. Inside the Whale
3. The Earth Is Full of Rats
4. Soul for Sale
5. Am I the One?
6. Shame on You
7. Seven Days of the Weak
8. Storm
9. Zombie
10. One Dime

Sestava:
Ilana von Arx - zpěv
Darko Konstantinović - kytara
Marko Vuckovic - kytara
Dragiša Marinjes - baskytara
Aleksandar Kaštevarac - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 52:03
Label: 7hard
Země: Německo

Diskografie:
2008 - Baklja slobode
2016 - Igra počinje
2018 - Hunt
2024 - The World Is Full of Wrath

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.04.2024
Přečteno: 364x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0975 sekund.