ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Proč je pod recenzí odkaz na Fueled z předchozí...

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Taky musím jen souhlasit s Davidem S. Výborná...

VADER - Tibi et Igni
Aj ja by som rad poďakoval za Vader seriál,...

PUHDYS - Sturmvogel
S názorem, že "Einsamkeit" je neslaná nemastná,...

VADER - Tibi et Igni
Na závěr seriálu si to 10 zasloužilo....

DEEP PURPLE - Made In Japan
který mám, je Omega 1977, ten snesu, tohleto mě...

ERELEY - Garden
Ahoj MF&MM. Děkujeme za pěknou recenzi. Příště...

Ace FREHLEY - 10.000 Volts
Velmi slušná deska, ale já zůstanu u osmičky jako...

VLTIMAS - Epic
Na Vltimas jsem si brousil zuby již delší dobu,...

CAVALERA - Schizophrenia
Nevadí mi to, pokud jsou v mání obě verze, ale...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VADER - Revelations

Je obdivuhodné, jakou stabilní formu si polská grupa Vader držela v prvních dvanácti letech aktivní studiové existence. V tehdejší metalografii kapely nenajdeme jediné slabé album, a pokud se křivka kvality významněji pohnula, pak směrem k maximálním hodnotám (viz zápisy "De Profundis" a "Litany"). Tato výborná série nemohla trvat do nekonečna (nebo mohla?), při tvorbě pátého alba "Revelations" každopádně k žádným výkyvům nedošlo a dílo z roku 2002 můžeme bez zardění zařadit mezi klenoty, jež vzešly z myslivny kapelníka a výhradního autora Petera Wiwczareka.

Ačkoli úvod alba, které bylo pod znakem firmy Metal Blade Records vydáno v poslední květnové dekádě, indikuje spíše konzervativní autorský počin, až příliš využívající tradiční skladatelské znaky, včetně opětovného sáhnutí do thrashe, ale také nástin méně obvyklého industriálu a heavy metalu ("The Nomad"). První dvě skladby každopádně působí jako zahřívací kolo před tím, co má následovat. Velmi slušně vyšly rychlopalby "Wolftribe" a "Whisper", druhá i díky hostujícímu hrdlu páně Nergala. Naprosto famózně dopadl příspěvek "When Darkness Calls", kde do pozvolného nájezdu vstoupí chytlavý thrashový pochod a poté deathová smršť s nádherně zpívajícím riffem. Tato skladba skrývá několik dalších trumfů, včetně přelévavých temp a kvákavého sóla, přičemž Peterova kapela - ve které se nově, avšak nakrátko usídlil basista Konrad Karchu alias Saimon - využívá každý z nich s dokonalostí sobě vlastní.

Atraktivní blast beatové hody pokračují v položce "Torch of War", sklon k jistému změkčení, které předtím již naznačilo několik indicií (např. klávesy hostujícího umělce Ureca), potvrdí kousek "The Code", jenž by se dal nazvat jako doposud nejmelodičtější song v historii Vader vůbec. Poláci každopádně dokázali, že zvládají s přehledem i tuto uživatelsky vstřícnější polohu. V předposlední stopě "Lukewarm Race" se svištivé kytary stávají deathmetalovým ekvivalentem barokních smyčců, finálovka "Revelation of Black Moses" představí další tvář Vader, tentokrát ponuře atmosférickou (opět dochází k využití kláves), ale také zbytečně roztahanou (ačkoli sólové pasáže působí mistrovsky tísnivě).

Z historického pohledu mohlo být album "Revelations" typickou řadovkou v metalografii kapely, která potvrdila její dlouhodobě dobrou formu. Osud tomu ale chtěl jinak. Tato deska se totiž stala posledním (plnohodnotným) dílem, na kterém bubnoval Krzysztof Raczkowski alias Docent. Při tvorbě navazující studiovky si tento polský umělec při pádu ze schodů zlomil ruku, což mu celkem logicky znemožnilo pokračování v nahrávacím procesu. Možná by se na něj i dalo počkat, kdyby incident nebyl jenom dalším z dlouhé řady těch, které měla na svědomí Docova dlouhodobá závislost na alkoholu a drogách. Právě tato nespolehlivost naštvala Petera do té míry, že se rozhodl najmout jiného bicmena. V tu chvíli ještě nemohl tušit, že brzy nato bude následovat tragédie daleko strašlivějších rozměrů...

Petr Štěpnička             


FB VADER

YouTube ukázka - Epitaph (for Humanity)

Seznam skladeb:
1. Epitaph (for Humanity)
2. The Nomad
3. Wolftribe
4. Whisper
5. When Darkness Calls
6. Torch of War
7. The Code
8. Lukewarm Race
9. Revelation of Black Moses

Sestava:
Peter - zpěv, kytara, baskytara
Krzysztof "Doc" Raczkowski - bicí
Mauser - kytara
Saimon - baskytara

Rok vydání: 2002
Čas: 33:28
Produkce: Piotr Wiwczarek
Label: Metal Blade Records
Země: Polsko
Žánr: death metal

Diskografie:
1992 - The Ultimate Incantation
1995 - De Profundis
1996 - Future Of The Past
1997 - Black To The Blind
2000 - Litany
2002 - Revelations
2004 - The Beast
2006 - Impressions In Blood
2009 - Necropolis
2011 - Welcome to the Morbid Reich
2014 - Tibi et Igni
2015 - Future of the Past II - Hell in the East
2016 - The Empire
2017 - Dark Age
2020 - Solitude In Madness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.06.2024
Přečteno: 423x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
JistotaDo nového milénia...15. 06. 2024 20:24 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16526 sekund.