ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Proč je pod recenzí odkaz na Fueled z předchozí...

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Taky musím jen souhlasit s Davidem S. Výborná...

VADER - Tibi et Igni
Aj ja by som rad poďakoval za Vader seriál,...

PUHDYS - Sturmvogel
S názorem, že "Einsamkeit" je neslaná nemastná,...

VADER - Tibi et Igni
Na závěr seriálu si to 10 zasloužilo....

DEEP PURPLE - Made In Japan
který mám, je Omega 1977, ten snesu, tohleto mě...

ERELEY - Garden
Ahoj MF&MM. Děkujeme za pěknou recenzi. Příště...

Ace FREHLEY - 10.000 Volts
Velmi slušná deska, ale já zůstanu u osmičky jako...

VLTIMAS - Epic
Na Vltimas jsem si brousil zuby již delší dobu,...

CAVALERA - Schizophrenia
Nevadí mi to, pokud jsou v mání obě verze, ale...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AXEL RUDI PELL - Risen Symbol

Od poslední Pellovy nahrávky uplynuly dva roky, což letos znamenalo jistotu nového studiového přírůstku. Co se změnilo? Tak např. obal desky a názvy skladeb vypadají jinak. A to je zhruba všechno. Ostatní atributy jsou hluboce zakořeněny ve specifickém Pellově vesmíru, včetně jediné vyloženě pozitivní věci, kterou je zpěv Johnnyho Gioeliho. Ten si zřejmě k Rudimu za léta společné spolupráce vybudoval poctivý Stockholmský syndrom, který mu nedovolí prchnout do nějaké lepší kapely.

Ale aby to nevypadalo, že si Pellova alba vybírám jenom proto, abych si měl z koho dělat srandu, je třeba nasadit (alespoň na chvíli) seriózní tón. Pravdou je, že červnový titul "Risen Symbol" není úplně marný. Hned na startu desky potěší rychlík "Forever Strong", který má slušný odpich (i přes podivně chrastivé činely), proto je škoda, že další podobně svižnou položku už v playlistu nenajdeme. Místo toho se dočkáme několika tradičních heavyrockových pochodovek, jež by se daly celkem ustát, kdyby jejich ústřední části neokupovaly odfláknuté refrény. Většina z nich musela rutinérovi Pellova typu zabrat minimum času, protože podobně jednoduchých vokálních sekvencí složil a pravděpodobně ještě složí mraky. Jde o laciný kalkul s věrností tradičních fanoušků, kteří Rudimu zbaští úplně všechno. My ostatní se kousky "Guardian Angel", "Darkest Hour" a "Hell´s on Fire" nemusíme dále zabývat.

To samé platí pro track "Ankhaia", ve kterém dojde na flirt s orientálními prvky, což je zřejmě maximum progresu, kterého je německý autor schopen. Desetiminutová skladba obsahuje zajímavá místa (zejména Johnnyho atmosférické popěvky), těm ale kontrují roztahaně nezáživné plochy, u kterých si připadáme jako vyprahlý poutník putující nekonečnou Saharou (že by autorský záměr?). Ještě více tupě vyzněl cover "Immigrant Song" od Led Zeppelin, což je natolik profláknutý hit, že nebyl nejmenší důvod jej znovu vynášet na světlo boží a navíc jej nepochopitelně umístit do první poloviny playlistu, o nevalné kvalitě předělávky raději nemluvě...

Čest kapely zachraňuje závěr desky. "Crying in Pain" sází na osvědčenou taktiku baladicky sunutých rytmů, do kterých Gioeli promlouvá svým osudovým chraplákem a Pell jej podporuje kňouravými kytarovými motivy. Jelikož skladbu nekazí hloupý refrén, není to nic proti ničemu. U navazující "Right on Track" se chorus hezky povozí na přepouštěných riffech, a jelikož jej doprovodí pěkné sólo, dostaví se neobvyklý efekt - skladbu si budeme chtít pustit znova, což se o většině novodobých Pellových písní říci nedá. A protože dojem nezkazí (i když jenom těsně) ani tajuplná finálovka "Taken by Storm", je možné vzít fošnu "Risen Symbol" částečně na milost a zároveň si přát, aby na příštím albu Pell trochu zabral a odpustil si refrény, které táhnou ke dnu nejen inkriminované songy, ale i komplexní dojmy z celé desky.

Petr Štěpnička             


www.axel-rudi-pell.de

YouTube ukázka - Guardian Angel

Seznam skladeb:
1. The Resurrection
2. Forever Strong
3. Guardian Angel
4. Immigrant Song
5. Darkest Hour
6. Ankhaia
7. Hell´s on Fire
8. Crying in Pain
9. Right on Track
10. Taken by Storm

Sestava:
Johnny Gioeli - zpěv
Axel Rudi Pell - kytara
Volker Krawczak - baskytara
Ferdy Doernberg - klávesy
Bobby Rondinelli - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 57:20
Label: Steamhammer
Země: Německo
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1989 - Wild Obsession
1991 - Nasty Reputation
1992 - Eternal Prisoner
1994 - Between The Walls
1996 - Black Moon Pyramid
1997 - Magic
1998 - Oceans Of Time
2000 - The Masquerade Ball
2002 - Shadow Zone
2004 - Kings And Queens
2006 - Mystica
2007 - Diamonds Unlocked
2008 - Tales Of The Crown
2010 - The Crest
2012 - Circle Of The Oath
2014 - Into The Storm
2016 - Game Of Sins
2018 - Knights Call
2020 - Sign Of The Times
2022 - Lost XXIII
2024 - Risen Symbol

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.06.2024
Přečteno: 796x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ZpěvJe fakt , že...19. 06. 2024 22:22 Domy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10518 sekund.