ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Proč je pod recenzí odkaz na Fueled z předchozí...

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Taky musím jen souhlasit s Davidem S. Výborná...

VADER - Tibi et Igni
Aj ja by som rad poďakoval za Vader seriál,...

PUHDYS - Sturmvogel
S názorem, že "Einsamkeit" je neslaná nemastná,...

VADER - Tibi et Igni
Na závěr seriálu si to 10 zasloužilo....

DEEP PURPLE - Made In Japan
který mám, je Omega 1977, ten snesu, tohleto mě...

ERELEY - Garden
Ahoj MF&MM. Děkujeme za pěknou recenzi. Příště...

Ace FREHLEY - 10.000 Volts
Velmi slušná deska, ale já zůstanu u osmičky jako...

VLTIMAS - Epic
Na Vltimas jsem si brousil zuby již delší dobu,...

CAVALERA - Schizophrenia
Nevadí mi to, pokud jsou v mání obě verze, ale...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VADER - The Beast

Pokud bychom měli nějaké časové období definovat jako nejkrizovější historický úsek Poláků Vader, musela by to být polovina nultých let. Právě tehdy kulminovaly problémy s bicmenem Docem, jenž byl sice naprosto zásadní součástí kapely, vše ale přebila jeho drogová závislost. Během nahrávání zápisu "The Beast" (2004) si zlomil v opilosti ruku, což se stalo pověstnou poslední kapkou pro kapelníka Petera. Ten Docenta v rozčilení vyhodil a my už se asi nikdy nedozvíme, jestli to mohlo mít nějakou souvislost s tím, co se stalo jenom o několik měsíců později, kdy Docent v pouhých třiceti čtyřech letech zemřel na náhlou zástavu srdce.

Zápis "The Beast" je prvním albem, na kterém nebubnuje Doc, a je to znát ve všech ohledech. Dílo je vyčpělé, chybí mu dřívější energie a v součtu platilo za nejslabší nahrávku v historii Vader. Nový bicmen Dariusz Brzozowski alias Daray není špatný, jeho výkon ale působí neprůbojně a zdaleka není v organickém souladu s ostatními nástroji, jako tomu bylo v případě Docenta. Je možné, že si Peter zrovna vybíral slabší autorskou chvilku a že by deska dopadla polovičatě i s Dokem v sestavě. Souhra okolností je ale natolik očividná, že se tomu člověk prostě zdráhá uvěřit.

Peter při psaní desky navázal na měkčí momenty předešlého zápisu "Revelations" a při tvorbě navazujícího díla tyto prvky ještě o poznání zdůraznil. Album obsahuje heavy metalová sóla či hymnické nástupy, nechybí prvky melodeathu, špetka industriálu a doposud zřejmě největší podíl thrashe. To zní sice sympaticky, je však nutné obratem dodat, že potenciální říz thrashových riffů oslabuje ploché a nedůrazné ozvučení (o produkci se staral sám Peter Wiwczarek). Další nevýhodou je pocitová nepůvodnost některých skladeb, neboť polský autor vybírá nejen sám sebe, ale i řadu svých konkurentů.

Nejlépe dopadly rychlé položky "Out of the Deep" a "Insomnia", v nichž Peter pracuje s typicky chytlavým motivem úsečně podsekaných frází. V pohodě poslouchatelné jsou víceméně všechny rytmicky aktivní pasáže, jež mnohdy výrazně vynikají nad zbylým obsahem písně (např. tempově proměnlivá "The Zone"). "Firebringer" zaujme speedovým sólem, "Choices" zase atraktivně nasekanými thrashovými riffy. Albu nicméně neprospívá absence kratších sypaček (ani jedna skladba se tentokrát nevešla pod tříminutovou hranici), a nakonec ani jeho celková, bezmála čtyřiceti minutová stopáž.

A tak se fošna "The Beast" navždy zapsala do historie nikoli jako výjimečně dobré album, ale jako první dlouhohrající nahrávka bez ikonického bicmena Doka. Zpráva o jeho smrti zasáhla nejen Petera a jeho spoluhráče, kteří Docentovi následně věnovali EP "The Art of War", ale samozřejmě také celý deathmetalový svět. O jak výjimečnou uměleckou osobnost šlo, dokazuje každé dílo, které Doc okořenil svým jedinečným bubenickým výkonem a stylem. Vzdát hold mu můžeme tím, že se k "jeho" albům budeme co nejčastěji vracet...

Petr Štěpnička             


FB VADER

YouTube ukázka - Dark Transmission

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Out of the Deep
3. Dark Transmission
4. Firebringer
5. The Sea Came In at Last
6. I Shall Prevail
7. The Zone
8. Insomnia
9. Apopheniac
10. Choices

Sestava:
Peter - zpěv, kytara, baskytara
Mauser - kytara Daray - bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 37:44
Produkce: Piotr Wiwczarek
Label: Metal Blade Records
Země: Polsko
Žánr: death metal

Diskografie:
1992 - The Ultimate Incantation
1995 - De Profundis
1996 - Future Of The Past
1997 - Black To The Blind
2000 - Litany
2002 - Revelations
2004 - The Beast
2006 - Impressions In Blood
2009 - Necropolis
2011 - Welcome to the Morbid Reich
2014 - Tibi et Igni
2015 - Future of the Past II - Hell in the East
2016 - The Empire
2017 - Dark Age
2020 - Solitude In Madness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.06.2024
Přečteno: 365x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Toto bolo prve...21. 06. 2024 8:48 johny
jasně nejlepší...20. 06. 2024 13:12 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19192 sekund.