Mike TRAMP - Songs Of White Lion Vol. II
Na těmi dvěma deskami jsem hůl zlomil, ale...

Mike TRAMP - Songs Of White Lion Vol. II
Dnes ráno jsem chtěl dát poslech zmíněného alba,...

Mike TRAMP - Songs Of White Lion Vol. II
To je smutnej příběh. Aspoň tse to tak může...

THEATRE OF TRAGEDY - Aégis
Pre mňa ich vrchol. 10/10

Powermetalové novinky roku 2016 - část VIII. - kapely SOULS OF DIOTIMA, SHIVER OF FRONTIER a SYLVANIA
https://youtu.be/1OtnunJi-M4?si=JJieoFFvL4Tov9i2

GREAT WHITE - ...Twice Shy
The House Of Broken Love je od GW můj top. Jiným...

GREAT WHITE - ...Twice Shy
K této desce není co dodat. Jsou v ní všechny ty...

GREAT WHITE - Once Bitten
Deska je to skvělá, ale asi o něco více u mě...

AMBROSE SLADE - Beginnigs
Seriál o Slade? - Super !!!

David GILMOUR - Luck And Strange
Plne súhlasím s H.R.












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VADER - Impressions in Blood

Jestliže předešlý zápis "The Beast" působil nedovařeně a poté navíc kapelu zasáhla zpráva o úmrtí dlouholetého bicmena Doca, jeví se návrat Vader do původní formy jako malý zázrak. Je známou věcí, že jedině "dělání, dělání, všechny smutky zahání", a tak je jenom dobře, že Poláci neotáleli s návratem do studia a již v roce 2006 vrhli na svět krvavý zápis s titulem "Impressions in Blood", který vrátil kapelu na přední deathové pozice.

K jeho poslechu vítá zle podmanivý art-work z dílny Řeka Spirose Antonioua (Septic Flesh). Chorobné dílo, které otvírá temné kobky našich duší a vypuštěné démony zve na spřátelený pokec. Důležité je, že při takových dýcháncích neustále vnímáme pocit umělecké nadsázky, která se velmi podobá taktice, se kterou např. dlouhodobě pracují britští Cradle of Filth. Ale nejen obal, dokonce i hymnické orchestrální motivy, jež prostupují sedmou řadovku Vader, tvoří pojítko se spolkem Daniho Filtha. Ne, tohle není zlo ve své čisté podstatě, ale pouze stylizovaná hra, jejímž cílem je odreagovat, pobavit, a třeba i jemně přetransformovat temnější stránky našich niter (že podobné kapely ve své podstatě vykonávají záslužnou psychoterapeutickou činnost, je věc dávno známá a ověřená).

Velmi důležitým aspektem alba "Impression in Blood" je vynikající zvuk vyprodukovaný bratry Wieslawskými v polských studiích Hertz. Jedině díky tomu můžou hudební kovadliny tohoto díla dopadat s adekvátní majestátností. Novou taktiku ve skladatelském počínání kapely indikují nejen zmíněné orchestrace, ale také skutečnost, že si lídr Peter Wiwczarek poprvé v historii naordinoval lehký relax a k autorskému stolku připustil i někoho jiného, konkrétně kytaristu Mausera (napsal rovnou čtyři položky) a v případě intra "Between Day and Night" také mimokapelního Krzysztofa Olose. Že Peter pečlivě (možná až úzkostlivě) dohlížel na každou napsanou notu, nicméně dokazuje koncepčně jednotný skladatelský styl této nahrávky.

Základní znaky alba hledejme v pojmech "brutalita", "temná epika" a "rychlost". Skladby opět nakopává tradiční deathová strategie v podobě kulometných blast beatů a divokých dvoukopáků. Bicí jsou tak rychlé, až má člověk pocit, že v jednu chvíli zmizí kratičké pauzy mezi údery a vznikne jeden nekončící zvuk s intencí velkého třesku, který nás rozpůlí vejpůl. Je jasné, že se nový bicmen Daray po prvotním oťukávání v sestavě správně aklimatizoval a stal se důstojným Docovým náhradníkem (ačkoli jenom na krátkou dobu). Abychom pochopili smysl těchto slov, stačí si pustit song "Amongst the Ruins", kde se mistrovská práce s bicí soustavou obnaží v celé své kráse a dokonalosti.

A pak je tu Peter se svým svébytným hlasovým projevem, kytarovými sóly a riffy, které jsou jako cihly spojovány v mohutné stěny a hradby. Do malty je opět přimíchán podstatný díl thrashe, který jim dodává skluznou mazlavost a dohromady s deathovým pískem tuhne v pevný instrumentální beton. Nejde o žádné moderní prvky, ale o pravý old school ve stylu původní Sepultury (např. kytarová sekanina ve stopě "As Heavens Collide..."). Riffová řež je vždy ku prospěchu věci, ať už je vsazena do typické blastbeatové sprchy, nebo když v o něco pozvolnějším tempu naváže na orchestrální motiv, jenž trochu úsměvně připomene peklo z pohádky S čerty nejsou žerty ("Predator"). A co teprve, když do nájezdové pasáže válu "They Live!!!" zahlásí Peter povel "YES!", po kterém jsou na nebohé posluchače vypuštěny zlé a krvelačné notové bestie. Tohle jsou Vader v nejatraktivnější možné podobě! Zmínit je nutné kus "Helleluyah!!! (God is Dead)", který se stal koncertní tutovkou polské grupy a něčím jako hitem, mně osobně ale jeho refrén přijde až příliš prvoplánově podbízivý, a to textově i hudebně (zhruba v intencích toho, co na svých posledních řadovkách předvádějí němečtí Kreator).

Jestliže v roce 2004 přišlo malé zaváhání, jen o několik měsíců později (počítání zkraťme do vydání EP "The Art of War") už bylo zase vše při starém. Polské trio - v sestavě bývá uveden ještě basista Nowak, daný nástroj ale ve skutečnosti zastal Peter Wiwczarek - se vrátilo v plné síle a přesvědčilo celý svět o tom, že ve východní a střední Evropě vždy vládla, vládne a bude vládnout jenom jedna deathmetalová kapela.

Petr Štěpnička             


FB VADER

YouTube ukázka - Helleluyah!!! (God Is Dead)

Seznam skladeb:
1. Between Day and Night
2. ShadowFear
3. As Heavens Collide...
4. Helleluyah!!! (God Is Dead)
5. Field of Heads
6. Predator
7. Warlords
8. Red Code
9. Amongst the Ruins
10. They Live!!!
11. The Book

Sestava:
Peter - zpěv, kytara, baskytara
Mauser - kytara
Daray - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 37:12
Produkce: Sławek Wiesławski, Wojtek Wiesławski
Label: Regain Music
Země: Polsko
Žánr: death metal

Diskografie:
1992 - The Ultimate Incantation
1995 - De Profundis
1996 - Future Of The Past
1997 - Black To The Blind
2000 - Litany
2002 - Revelations
2004 - The Beast
2006 - Impressions In Blood
2009 - Necropolis
2011 - Welcome to the Morbid Reich
2014 - Tibi et Igni
2015 - Future of the Past II - Hell in the East
2016 - The Empire
2017 - Dark Age
2020 - Solitude In Madness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.06.2024
Přečteno: 525x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
WitcherV té době jsem...27. 06. 2024 11:59 Carrion
Proste...27. 06. 2024 11:06 sannttik
8/10Nedá se než...27. 06. 2024 9:58 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.4764 sekund.