DEEP PURPLE - Made In Japan
Přiznám se, že já z Made In Japan až tak na větvi...

DEEP PURPLE - Made In Japan
obsahuje neodolatelné verze slavných hitů a ze...

DRAGONFORCE - Warp Speed Warriors
Hlavne Sonic Firestorm je asi nej deska.. Meli by...

VADER - Welcome to the Morbid Reich
hledej líp :-)

VADER - Welcome to the Morbid Reich
skvělá deska a ještě lepší teprve přijde...nikde...

DRAGONFORCE - Warp Speed Warriors
Od Dragonforce rozhodně doporucuji první dvě...

DRAGONFORCE - Warp Speed Warriors
Letošní rok je na powermetalová alba poměrně...

Ace FREHLEY - 10.000 Volts
Chybí jen kousek k dokonalosti. Slabá je snad jen...

Bruce DICKINSON - The Mandrake Project
...s odstupem dávám rovných 10.

CAVALERA - Schizophrenia
U Bestial a Morbid jsem to bral, kultovní...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VADER - Welcome to the Morbid Reich

V roce 2008 oslavili Vader pětadvacetileté výročí, po kterém neztratili ani špetku ze svého původního šmaku. Je pravda, že sestava kapely občas připomínala průchodový turniket a v případě alba "Necropolis" došla situace tak daleko, že si Peter Wiwczarek musel nahrát všechny strunné plochy sám. To jej ale nijak nerozhodilo (nestalo se to ostatně poprvé) a již o dva roky později lídr Poláků přichystal materiál na nové, v pořadí deváté album, které dostalo název "Welcome to the Morbid Reich".

Tento titul ovšem nemá souvislost s demonahrávkou "Morbid Reich", kterou Vader vydali v roce 1990. Jde maximálně o "duchovní propojení" (jak v jednom rozhovoru zmiňuje Peter) a skutečnost, že Poláci zůstávají věrni svému původnímu odkazu. Naštěstí se to netýká zvuku, který díky produkci bratrů Wieslawských opět nabral formu technické dokonalosti a učinil z alba bezmála soundtrackový zážitek. Původním filmem by přitom nemusel být horor, jenž se v rámci death metalu nabízí, ale klidně i thriller, dobrodružný snímek, detektivka, temný fantasy biják nebo výbušný akční spektákl. Všechny tyto chutě jsou Vader schopni na albu "Welcome to the Morbid Reich" namíchat a vygenerovat!

Na desce se naposledy představil bicmen Pawel "Paul" Jaroszewicz, který byl součástí kapely od roku 2009, a poprvé také rytmický kytarista a basák Marek "Spider" Pajak, v němž našel Peter spolehlivého a do dnešních dnů nezdrhnuvšího parťáka. Spider se rovnou chopil autorského pera a do tracklistu přihodil čtyři své kousky. Orchestrální intro zastal Krzysztof Olos, čímž došlo k propojení s albem "Impressions in Blood", a to nikoli poslednímu. Pocitově jsou si tyto dva zápisy velmi blízké, jak monumentálním zvukem, tak příklonem k thrashi. Opět přitom nelze mluvit o náhodné stylové fúzi, ale o cíleném a systematickém vnesení thrashových prvků do drsných deathmetalových ploch.

Jako skalpel ostré riffy rozříznou útroby startovací titulky. Kytary díky zvuku působí ohromujícím dojmem, stejně tak bicí a Peterův zpěv, který postupem let zraje jako víno. Nikdy přitom nešlo o čistokrevný growling, ale osobitý a variabilní projev (na této desce i s blackovým odstínem), jenž se dá snadno rozpoznat po několika málo sekundách. Přesto Peter nepřestává překvapovat, na tomto albu např. ve vyloženě lahůdkové vokální pasáži kusu "Decapitated Saints", která je ekvivalentem telegrafického stroje. Nejen díky tomu si můžeme uvědomit skutečný potenciál songu, jenž byl v původní verzi na albu "The Ultimate Incantation" trochu skryt.

Nejde ovšem o jediný výborný moment této nahrávky. Za vypíchnutí stojí stopa "I Am Who Feasts upon Your Soul", v níž nestačíme žasnout nad strhujícími slokami, ve kterých za Petera dopoví fráze hravý riff, nad trylkujícími sóly, skvostně trhanými kytarami či celkovým groovem skladby. Pozadu nezůstává track "The Black Eye" s drsně šoupaným motivem, úderný výplach "Only Hell Knows" či zlověstná "Lord of Thorns". Deathové plochy jsou vkládány spíše z povinnosti a mnohdy právě tak působí ("Come and See My Sacrifice"), sporná je také závěrečná "Black Velvet and Skulls of Steel", ve které Peter poněkud zneužívá známý riff od Celtic Frost. To jsou ale jenom drobné kaňky na veskrze skvělém hudebním počinu, který posluchači i kritici právem vyzdvihli do výšin a jenž patří do dnešních dnů k nejvybranějším studiovým nahrávkám polské kapely.

Petr Štěpnička             


FB VADER

YouTube ukázka - Return to the Morbid Reich

Seznam skladeb:
1. Ultima Thule
2. Return to the Morbid Reich
3. The Black Eye
4. Come and See My Sacrifice
5. Only Hell Knows
6. I Am Who Feasts upon Your Soul
7. Dont Rip the Beasts Heart Out
8. I Had a Dream...
9. Lord of Thorns
10. Decapitated Saints
11. Theyre Coming...
12. Black Velvet and Skulls of Steel

Sestava:
Peter - zpěv, kytara, baskytara
Spider - kytara, baskytara
Paul - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 37:43
Produkce: Sławek Wiesławski, Wojtek Wiesławski
Label: Nuclear Blast
Země: Polsko
Žánr: death metal

Diskografie:
1992 - The Ultimate Incantation
1995 - De Profundis
1996 - Future Of The Past
1997 - Black To The Blind
2000 - Litany
2002 - Revelations
2004 - The Beast
2006 - Impressions In Blood
2009 - Necropolis
2011 - Welcome to the Morbid Reich
2014 - Tibi et Igni
2015 - Future of the Past II - Hell in the East
2016 - The Empire
2017 - Dark Age
2020 - Solitude In Madness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.07.2024
Přečteno: 271x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
hledej líp...4. 07. 2024 8:41 P. Štěpnička
9/10skvělá deska a...4. 07. 2024 7:48 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.27302 sekund.