PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Paula jsem nikdy nesledoval ani v Iron Maiden,...

GREAT WHITE - Great White
Great White konečně :) Předně bych ale chtěl...

GREAT WHITE - Great White
V originále. To česky nikdy nevyjde. Naštěstí umí...

GREAT WHITE - Great White
Mistabone v originále? Nebo už vyšla v češtině?

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Vzdy som ho mal radsej ako Bruca. Ale o inych...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Poctivej hevik, jsem rad, ze je Paul zpatky....

GREAT WHITE - Great White
Paráda. Zrovna čtu Jackovu autobiografii.

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Přesně tak, Murder One! To je skvělá deska,...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Paula DiAnna poslouchám strašně rád, znám většinu...

DEEP PURPLE - Perfect Strangers
Já právě díky týhle fošně DP objevil. Poslouchali...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VADER - Tibi et Igni

Jako byla pro album "Impressions in Blood" spojovacím motivem krev, stal se pro jubilejní desátou řadovku koncepčním prvkem oheň. Název "Tibi et Igni" znamená něco jako "tobě a ohni" ve smyslu "přečti si to a spal". Oranžové plameny ozařují cover alba od legendárního umělce Joea Petagna, prostupují texty a společně s muzikou dělají z tohoto díla jednu obrovskou ohňovou vatru, která svolává k poslechu fanoušky nejvybranějšího death metalu.

Říká se, že co není rozbité, nemá se měnit. Tato formulka může vést k jistému zkostnatění osvědčených postupů, v případě Vader je ale jenom dobře, že při tvorbě tohoto díla byli jako producenti opět zvoleni bratři Wieslawští, kteří vždy uměli pro polskou družinu namíchat nejlepší zvukový koktejl. V tomto ohledu můžeme najít spojitost mezi alby "Impressions in Blood", "Welcome to the Morbid Reich" a právě "Tibi et Igni", a dohromady je považovat za homogenní studiový trojlístek, který se vyznačuje vynikajícím zvukem a neméně kvalitním hudebním obsahem.

Své místo v něm nacházejí temné orchestrace, které opět stojí na startu nahrávky, tentokrát jako součást příspěvku "Go to Hell". Díky mohutnému epickému vyznění skladby šlo o ideální otvírák následujících koncertů. Zároveň se nám poprvé představuje britský bicmen James Stewart, který v kapele vydržel až do roku 2022, a také basista Hal, jenž to s Vader táhne dodnes. Poslední věcí, kterou úvodní song - pocházející z dílny kytaristy Spidera - napoví, je nepolevující kvalita Peterova zpěvu a také přetrvávající kolaborace s osmdesátkovým thrashem.

Při poslechu alba si opět přijdou na své fanoušci klasické Sepultury, stejně jako příznivci slayerovských vyhrávek a sól. Jedno z nich zazní ve stopě "Where Angels Weep", ve které možná v rámci opakovaných postupů poprvé (a nikoli naposled) zavanou rutinérské tendence, díky nasazení hudebníků a dokonalému modernímu zvuku jsou ale případné námitky předem odsouzeny k nezdaru. Je to všechno šíleně jednoduché a prosté: tohle je metal ve své esenciální podobě, tohle jsou Vader, berte, nebo nechte bejt.

"Armada on Fire" pokračuje v půvabné a odzbrojující intenzitě, navazující "Triumph of Death" přijde se silnou thrashovou rytmizací, jejímž smyslem je divoké protřepání hlav na koncertních štacích. "Hexenkessel" byla klasikou už při nahrávání ve studiu (kde se dotváří podoba většiny skladeb Vader), song díky orchestrálním stěnám nabírá monumentální nádech, do hry postupně vstoupí blast beaty, thrash i jemné progresivní prvky, pouze refrén nemusel být ve své návaznosti na hitovku "Helleluyah!!! (God is Dead)" z alba "Impressions in Blood" tolik okatý.

V kusu "Worms of Eden" se najde prostor pro melodické vstupy, jeden z vrcholů alba hledejme v položce "The Eye of the Abyss", kde na tajuplné intro naváží heavymetalové trylky a parádně pauzírovaná deathová hra. V kulometné jízdě dlouhodoběji poleví až finálovka "The End", v níž se v plné kráse představí nejen nový bicmen, ale celá kapela vyprávějící teskný doomový příběh. Za zmínku stojí bonusy, z nichž song "Necropolis" znamená návrat na samotný počátek putování Vader (jde o vůbec první Peterem složený kousek), jedinečně dopadla skladba "Przeklety na wieki", ve které se v baladickém úvodu představí zpěvačka Marta Gabriel (Crystal Viper) a zbytek songu znamená slastný thrashový masakr.

Na závěr si dovolím osobní poznámku. Putování po hudební historii Vader pro mě znamenalo velmi příjemně strávený čas. Dostavila se nostalgie i zábavné seznamování s některými pozdějšími alby kapely, kterým jsem v době vydání věnoval z různých důvodů menší pozornost. Potvrdil jsem si dlouholeté přesvědčení, že jde o jednu z nejlepších deathových kapel vůbec a že podobně obdivuhodných hudebníků a srdcařů jako je Piotr Peter Wiwczarek se v metalovém světě opravdu mnoho nepohybuje.

Petr Štěpnička             


FB VADER

YouTube ukázka - Where Angels Weep

Seznam skladeb:
1. Go to Hell
2. Where Angels Weep
3. Armada on Fire
4. Triumph of Death
5. Hexenkessel
6. Abandon All Hope
7. Worms of Eden
8. The Eye of the Abyss
9. Light Reaper
10. The End

Sestava:
Peter - zpěv, kytara
Spider - kytara
Hal - baskytara
James - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 42:02
Produkce: Sławek Wiesławski, Wojtek Wiesławski
Label: Nuclear Blast
Země: Polsko
Žánr: death metal

Diskografie:
1992 - The Ultimate Incantation
1995 - De Profundis
1996 - Future Of The Past
1997 - Black To The Blind
2000 - Litany
2002 - Revelations
2004 - The Beast
2006 - Impressions In Blood
2009 - Necropolis
2011 - Welcome to the Morbid Reich
2014 - Tibi et Igni
2015 - Future of the Past II - Hell in the East
2016 - The Empire
2017 - Dark Age
2020 - Solitude In Madness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.07.2024
Přečteno: 407x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10....23. 08. 2024 9:53 sannttik
Aj ja by som rad...11. 07. 2024 10:58 sanntrik
10/10Na závěr seriálu...11. 07. 2024 9:31 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18417 sekund.