Mike TRAMP - Songs Of White Lion Vol. II
Na těmi dvěma deskami jsem hůl zlomil, ale...

Mike TRAMP - Songs Of White Lion Vol. II
Dnes ráno jsem chtěl dát poslech zmíněného alba,...

Mike TRAMP - Songs Of White Lion Vol. II
To je smutnej příběh. Aspoň tse to tak může...

THEATRE OF TRAGEDY - Aégis
Pre mňa ich vrchol. 10/10

GREAT WHITE - ...Twice Shy
The House Of Broken Love je od GW můj top. Jiným...

GREAT WHITE - ...Twice Shy
K této desce není co dodat. Jsou v ní všechny ty...

GREAT WHITE - Once Bitten
Deska je to skvělá, ale asi o něco více u mě...

AMBROSE SLADE - Beginnigs
Seriál o Slade? - Super !!!

David GILMOUR - Luck And Strange
Plne súhlasím s H.R.

David GILMOUR - Luck And Strange
Typický David Gilmour. Nečekal snad někdo něco co...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCAVENGER - Beyond the Bells

To, že se leckterá kapela, která o přízeň bojovala už v osmdesátých letech, vrací znovu na scénu, je dnes jev už celkem obvyklý. Nepsaným pravidlem je fakt, že u podobných návratů figuruje některý z muzikantů, který se podílel na prvotní fází života kapely. Pravidla jsou však zjevně od toho, aby se porušovala, a tak pětice muzikantů z belgických Antverp oživila kapelu Scavenger, a jediným spojením se spolkem, který se v pětaosmdesátém dočkal jediného alba „Battlefields“ (dle tvrzení současné sestavy prý v Belgii dosáhlo kultovního postavení na undergroundové heavy metalové scéně), je plná podpora současné sestavy od původních členů.

Aby však nebylo dnešním Scavenger možné vyčítat příživnictví na dávné historii, je třeba zdůraznit, že samotný proces obnovy začal s přímou účastí dvou pamětníků dávných časů. Ti však z projektu poměrně záhy vycouvali, aniž by se dočkali vydání comebackového singlu „Backslider“, jenž je součástí i aktuálně vydaného alba „Beyond The Bells“. Historii kapely trochu staví na hlavu i složení kapely. Scavenger rezignovali na ryze mužské složení a v obnovené sestavě se mikrofonu ujala žena. Nutno přiznat, že k osmdesátkami totálně načichlému, divokému, neučesanému heavy metalu s příchutí punkově pojatého speedu hlas Tine Callebaut alias Tine Lucifera (v době vydání debutu Scavenger chybělo sedm let do narození této dračice…) dokonale sedne. Je ukřičený, nespoutaný, spíš živočišný než precizní, ale stoprocentně uvěřitelný. Podobně je na tom i muzikantství mužské část ansámblu. Scavenger se kompozičně, zvukem i provedením totálně zasekli v osmdesátkách.

Vybrat z velmi konzistentní jedenáctky položek reprezentativní skladbu je nesmírně snadné. Stačí vynechat lehce atmosférické intro „The Warning Bell“, v němž nezanedbatelnou roli (v podstatě naposledy) hrají i klávesy a pak už lze vybírat namátkou. Jednoduché, neotesané, na riffech postavené skladby plné energie a živelnosti, u nichž je třeba si zvyknout (proto úvodní „Black Witchery“ ještě nemá tu správnou údernost) na špinavě nakřáplý zvuk, šťavnaté, byť lehce naivní riffy, rozevlátě ukřičený a dravý hlas, u něhož je snadné zavzpomínat na Warlock a pak už si jen užít dávno zašlé časy. Kolo, které bylo dávno vynalezeno, se Scavenger snaží roztočit rychle a dravě. Daří se jim to natolik, že pamětníci si asi budou spokojeně mnout ruce a modernisti heavy metalovou historií nepolíbení patrně jen nechápavě zírat.

Savapip             


FB SCAVENGER

YouTube ukázka - Black Witchery

Seznam skladeb:
1. The Warning Bell
2. Black Witchery
3. Watchout!
4. Streetfighter
5. Defiler
6. Hellfire
7. Slave to the Master
8. Nosferatu
9. Crystal Light
10. Backslider
11. Red Hot

Sestava:
Tine Lucifera Callebaut - zpěv
Tim Naessens - kytara
Kevin Demesmaeker - kytara
Vincent DL - baskytara
Gabriel DS - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 48:32
Label: No Remorse Records
Země: Belgie

Diskografie:
1985 - Battlefields
2024 - Beyond the Bells

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.06.2024
Přečteno: 306x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09569 sekund.