Ace FREHLEY - 10.000 Volts
Chybí jen kousek k dokonalosti. Slabá je snad jen...

Bruce DICKINSON - The Mandrake Project
...s odstupem dávám rovných 10.

CAVALERA - Schizophrenia
U Bestial a Morbid jsem to bral, kultovní...

Ace FREHLEY - 10.000 Volts
Nebojím se dát skoro 10. S každým poslechem album...

CAVALERA - Schizophrenia
jj na vánoce klukům přispějeme koupí Beneath …...

CAVALERA - Schizophrenia
Za nějaké tři roky se moc těším na novou verzi...

CAVALERA - Schizophrenia
Doufám, že na další alba Sepultury už nedojde,...

CAVALERA - Schizophrenia
Myslím.si, že hlavní motivací je, aby si bratři...

RANCID - Tomorrow Never Comes
Za m totální nářez na odpovídající stopáži! Deska...

Ace FREHLEY - 10.000 Volts
9/10.












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IVANHOE - Healed by The Sun

Nechť ten, jehož hudební cítění formovala nedoceněná německá kapela Ivanhoe, zvedne ananas. Ne, že by němečtí progresivci byli totálně přehlédnutelní, ale když přijde řeč na germánské spolky, koketující s progresivní metalem, předpokládám, že než zazní pojem Ivanhoe, vyletí do éteru mockrát pojem Vanden Plas, pamětníci se budou ohánět i s Lanfear, a teprve potom možná přijde řeč na partu, jež ve svém názvu nese titul z novely spisovatele Waltera Scotta. Startovní pozice Ivanhoe i Vanden Plas byla velmi podobná – obě kapely vznikly v roce 1986, debutové album vydaly v roce 1994 a jejich hudební naturel je takřka sourozenecký, takže pokud vás oslovilo letošní album Vanden Plas „The Empyrean Equation of the Long Lost Things“, nemusíte váhat ani s poslechem alba „Healed By The Sun“, byť ani ono (přes veškerou kvalitu) patrně nezmění fakt, že v boji o vládu nad německým progresivním metalem budou Ivanhoe stále o ždibec za kolegy z Kaiserslauternu.

Jediným pamětníkem raných časů je v Ivanhoe basista Giovanni Soulas, jenž před čtyřmi lety, krátce po vydání sympatické desky „Blood And Gold“, přivedl do kapely kytaristu Chrise Loreyho a bicmena Michu Krebese. Především post kytaristy byl v technicky poměrně náročné hudbě Ivanhoe hodně žhavá záležitost, dramatičnost tohoto nástroje představovala nejsilnější zbraň na minulé desce. Ivanhoe v kvalitě a napínavosti kytarové hry neustoupili ani o píď, i když daleko větší prostor na albu dostává jejich kooperace s velmi košatými klávesami, ani rytmika však nezůstává pozadu. Frontman Alexander Koch se svým klidným, výpravným a vyzrálým hlasem, je jistotou, která strhne málokdy, ale v poměrně bohatém ději představuje příjemně stabilní záchytný bod.

I když Ivanhoe neslevili ani z pestrosti, tentokrát se jim podařilo udržet desku v konzistentní atmosféře, což je asi největší kladný posun od minulého alba. Na své si přijdou příznivci dramaticky nadýchaných melodií s tajemnějším zpěvem (titulní skladba), řezavých riffů ve spojení s akčními bicími a dobrou komunikací sólového zpěvu se sbory („Headnut“), emotivních balad („Small Path Home“), akčních střel bez progresivní zašmodrchanosti („One Ticket To Paradise“) i až duchovně rozjímavých nálad („10C“). Možná je trochu varováním, že závěrečná předělávka skladby „Awaiting Judgement Day“, jež poprvé zazněla na demu v roce 1989, je jednou z nejpůsobivějších kompozic alba, ale pokud tím Ivanhoe chtěli podtrhnou avizovaný návrat ke kořenům, byla to velmi dobrá volba.

Takhle to dopadá, když se melodičnost propojí s progresivitou a neotřelými postupy, ve kterých pevná struktura písní nehraje žádnou roli. Ivanhoe se zjevně baví. Věřit tomu, že by mohli s „Healed By The Sun“ strhnout na svoji stranu lavinu zájmu, je asi bláhové, na to není správná doba, ale album na to potenciál bezesporu má.

Savapip             


www.ivanhoe.de

YouTube ukázka - One Ticket to Paradise

Seznam skladeb:
1. Daybreak
2. Healed by the Sun
3. Headnut
4. Moments in Time
5. Goodbye
6. Small Path Home
7. Invictus
8. Picture in My Mind
9. One Ticket to Paradise
10. War of Ages
11. 10C
12. Broken Illusions
13. Awaiting Judgement Day

Sestava:
Alexander Koch - zpěv
Chris Lorey - kytara
Giovanni Soulas - baskytara
Richie Seibel - klávesy
Micha Krebes - bicí

Hosté:
Thomas Kovac – kytara (13)
Mathias Biehl - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 52:20
Label: Massacre Records
Země: Německo

Diskografie: 1994 – Visions And Relity
1995 – Symbols Of Time
1997 – Polarized
2005 – Walk In Mindfields
2008 – Lifeline
2013 – Systematrix
2015 – 7 Days
2020 – Blood And Gold
2024 – Healed By The Sun

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.07.2024
Přečteno: 218x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21425 sekund.