Rockový trh v troskách… Proč je tak těžké vydat novou desku?
Já bych k těm letočním vydaným deskám legend...

GREAT WHITE - Great White
Já taky mám to vydání od Axe. Vůbec nechápu proč...

GREAT WHITE - Great White
Praví Great White začínají až s Shot in the dark....

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Paula jsem nikdy nesledoval ani v Iron Maiden,...

GREAT WHITE - Great White
Great White konečně :) Předně bych ale chtěl...

GREAT WHITE - Great White
V originále. To česky nikdy nevyjde. Naštěstí umí...

GREAT WHITE - Great White
Mistabone v originále? Nebo už vyšla v češtině?

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Vzdy som ho mal radsej ako Bruca. Ale o inych...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Poctivej hevik, jsem rad, ze je Paul zpatky....

GREAT WHITE - Great White
Paráda. Zrovna čtu Jackovu autobiografii.












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GALNERYUS - The Flag of Punishment

K výpočtu japonských kapel, které hrají power metal na celosvětově přijatelné úrovni, by stačila jedna jediná ruka. Zaťatý fanoušek žánru si v tamějších končinách určitě najde plno zajímavých uskupení, pokud bychom se však měli bavit o autorství, které má konstantněji nastavené kvalitativní parametry a kapela svojí vizuální prezentací zároveň nepřipomíná podivnou travesty show, celkový počet interpretů se velmi rychle zúží do malinké množiny. Mezi nimi zcela bez pochyb vyniká parta Galneryus, jež drží vlajku japonského poweru už více než dvě desetiletí, a to způsobem mimořádným, sebevědomým a umělecky jedinečným.

Když na samém počátku milénia seznala dvojice kamarádů Syu (kytara) a Yamaguchi alias Yama-B (zpěv), že by nebylo od věci založit kapelu, v níž by oba umělci prezentovali svůj oblíbený žánr, ke vzniku dnes opěvovaných Galneryus chyběl jenom pověstný krůček. Stačilo nalézt zbývající kumpány do sestavy, což se povedlo během roku 2001, kdy vzniklo dvouskladbové demo „United Flag“, které zalarmovalo fanoušky i vydavatelské firmy, z nichž si japonští hudebníci vybrali label VAP, u kterého vydrželi až do roku 2017. Po několika personálních změnách přišlo debutové album „The Flag of Punishment“, jež světlo rychlomelodického světa spatřilo v poslední říjnové dekádě roku 2003.

V tu chvíli už v kapele figuroval klávesák Yuhki, ze kterého se vyklubal věrný souputník a hlavně kromobyčejně talentovaný umělec, jenž s kapelou stvoří všechna následující alba, bude psát texty a občas přihodí vlastní autorský kousek. První studiový zápis obsahuje znovu nahranou pětici dříve uvedených songů, a k tomu stejnou porci premiérových skladeb (plus jedno intro). Na loni jubilejní nahrávce můžeme identifikovat pomalu se klubající podobu kapely, ve které jsou některé prvky vnesené sebejistě, jiné nesměle a z dnešního pohledu poněkud rozcuchaně. Nejméně profesionálně dopadla zvuková produkce, a to i s ohledem na dobu, ve které album vzniklo.

Nejlépe dopadly kompozice, které ve svém titulu ukrývají slůvko „flag“. Ještě konkrétněji jde o skladby, jež celou nahrávku rámují. Kusy „Struggle for the Freedom Flag“ a „United Flag“ představují to nejlepší z tehdejšího rukopisu skladatele Sya (jenž se vyjma položky „Beyond the Ground“ postaral o všechny písně alba). Zásadními elementy, které tvoří chytlavou integritu daných songů, je speed metal a neoklasika. Syu přesedlal k hraní na kytaru po dětské zkušenosti s klávesami, houslemi a bicími, a to po seznámení s japonskými hrdiny X-Japan. Nadaný autor už tehdy inklinoval k psaní libozvučných, klidně až pateticky vyoblených melodií, na které mají tamější kapely speciální cit. Týká se to sólových figur, které se v podání drobného Japonce rovnají virtuózní práci, stejně jako vokálních linek, přičemž v případě debutu zanechá největší dojem refrén úvodní písně. Pokud se týká progu a temných kytarových vrtulí, ty prozatím zůstaly hudbou (nedaleké) budoucnosti.

Ve skladbách se odráží obliba kapelníků v evropském power metalu, zejména v práci finských Stratovarius. Sveřepá osobitost ještě nebyla doménou Galneryus, což by ničemu vyloženě nevadilo, pokud by na albu krom zvuku nefigurovala další zásadní slabina, která táhne dojem z poslechu prudkým způsobem dolů. Nejde o nic jiného, nežli o zpěvákův výkon. Není to komplexní katastrofa, jakmile se však Yama-B pokouší o hrubší výraz, je zle. Kdybychom chtěli být jízliví, můžeme napsat, že japonský frontman občas zní, jako by byl snímaný při vykonávání velké potřeby. Na albu existují pasáže, které jsou poslouchatelné jenom se silným sebezapřením („Holding the Broken Wings“, „The Garden of the Goddess“). První album Galneryus je tím nenávratně poškozeno, nicméně díky některým pěveckým a zejména kytarovým plochám, v nichž se objevily dodnes legendární a oblíbené sólové figury, stále zůstává zaznamenání hodným počinem.

Petr Štěpnička             


FB GALNERYUS

YouTube ukázka - Struggle for the Freedom Flag

Seznam skladeb:
1. Meditation for the Saga
2. Struggle for the Freedom Flag
3. Beyond of the Ground
4. In the Delight
5. Rebel Flag
6. Requiem
7. Holding the Broken Wings
8. Child of Free
9. Final Resolution
10. The Garden of the Goddess
11. United Flag

Sestava:
Yama-B - zpěv
Syu - kytara, vokály
Tsui - baskytara
Yuhki - klávesy
Junichi Sato - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 55:20
Mix: Hideaki Tamura
Label: VAP
Země: Japonsko
Žánr: power metal

Diskografie:
2003 - The Flag Of Punishment
2005 - Advance To The Fall
2006 - Beyond The End Of Despair...
2007 - One For All...All For One
2008 - Reincarnation
2010 - Resurrection
2011 - Phoenix Rising
2012 - Angel of Salvation
2013 - The IronHearted Flag, Vol. 1: Regeneration Side
2014 - The IronHearted Flag, Vol. 2: Regeneration Side
2014 - Vetelgyus
2015 - Under the Force of Courage
2017 - Ultimate Sacrifice
2019 - Into The Purgatory
2021 - Union Gives Strength
2023 - Between Dread and Valor

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.07.2024
Přečteno: 362x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Díky moc,že jdete do...24. 07. 2024 20:56 bassbeast
To je paráda,Galneryus já...18. 07. 2024 6:32 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10084 sekund.