GREAT WHITE - Shot In The Dark
Tak to je fór roku. Spajk v čilé mailové...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
K novince zpěváka Paula Di´Anna a jeho současné...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
jan.skala1979@gmail.com

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Napis svuj mail, se ti ozvu

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Díky za reakci. Prosím tě, je na tebe nějaký...

VICTORY - Circle of Life
Vlastně Instinct s původním zpěvákem Charlie...

WINTERSUN - Time II
Pre mna osobne 1.tka bola uzasna. Aj ked,...

VICTORY - Circle of Life
předcházelo Fargo, to mám mnohem raději. Tady...

WINTERSUN - Time II
Velmi pěkné album, akorát škoda, že nebude tour,...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Dobré. Spoustu let jsem za debut bral tuto...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HAMMERFALL - Avenge the Fallen

Bylo to evidentní hned po prvním poslechu, a ani po těch dalších se rozhodnutí o výsledné známce pro novinku známých kovotepců nezměnilo. Fošna "Avenge the Fallen", kterou Švédi jako svůj třináctý studiový zářez zveřejnili 9. srpna, je plná nejočekávatelnějších klišé a kompozičních postupů, které byly naposledy restaurovány na začátku milénia. To by samo o sobě ničemu nevadilo, jelikož málokdo si pustí desku Hammerfall v očekávání intelektuálně kultivovaného povznesení, problém vězí jinde, a jeho přítomnost můžeme tentokrát vnímat zásadněji, nežli tomu bylo v případě předešlého alba "Hammer of Dawn".

Před dvěma lety ještě nebylo zřejmé, jestli náhlý pokles autorské kvality nebude pouze dočasnou indispozicí. Novinka potvrzuje, že nikoli. Čahoun Oscar Dronjak jako kdyby vydal to nejlepší z pozdější autorské formy na zápisech "Built to Last" a "Dominion", a od té doby už zase nutí fanoušky k velkorysé ohleduplnosti. Některé z nich chce obměkčit (obelhat) téměř totožným návratem k rukopisu prvních alb, čímž ale jenom potvrdí, že doby skladeb typu "Heeding the Call" jsou nenávratně pryč, a to nejen kompozičně, ale zejména v souvislosti se zasazením do časové roviny.

Vše zmíněné ani náznakem neznamená, že by Hammerfall nahráli špatné album. To by se při zkušenosti hudebníků rovnalo (anti)zázraku - zvláštní zmínku zaslouží pro kapelu neocenitelně jedinečný a dokonale civilní hlas Jocaima Canse, a tentokrát i příjemně tvořivý bicmen David Wallin. Jenom se při poslechu nelze zbavit pocitu dvakrát louhovaného kompozičního čaje, bez potřebné a nutné melodické nástavby (která tak zdobila výše zmíněné studiové počiny), navíc s několika momenty, jež nebezpečně připomenou tvorbu jiných kapel (zdá se, že Oscar při psaní refrénu "Hope Springs Eternal" hodně poslouchal nesmrtelného "Gatekeepera" od krajánků Cryonic Temple).

Třinácté album Kladivounů uspokojí hlavně fanoušky kapely. Je chytře poskládané tak, aby nebyl cítit nedostatek, a ještě se dostavil pocit nasycenosti, přestože jde převážně o prázdné heavymetalové kalorie. Ostatní nemají mnoho důvodů prozkoumávat noty písní, které tu už byly několikrát, a to mnohdy v lepší a atraktivnější formě. Jak poznamenal jeden fanoušek: "Nic nového pod sluncem, ale jako kulisa k makání v posilovně ideální."

Petr Štěpnička             

Bývaly doby, kdy se člověk na každou novou placku HammerFall těšil jako dítě na Štědrý večer, ale ty už jsou dávno pryč. Kladiváři mě s každou další studiovkou utvrzují v názoru, že vše, co chtěli světu říct, vložili do drážek prvních šesti desek. Jejich pozdější tvorba (vyjma jednoho neúspěšného pokusu o experimentování) je z velké části jen recyklací starých nápadů. Novinka „Avenge the Fallen“ v tomto ohledu není jiná a stává se další z řady nahrávek, které sice zní jako HammerFall v nejsilnějších letech, ale zoufale jim chybí originalita. Posluchač opět dostane hymnické skandovačky („Avenge the Fallen“, „Hail to the King“), melodické speedovky („The End Justifies“, „Hero to All“) a obstojnou baladu („Hope Springs Eternal“), ale fragmenty jednotlivých písní mu budou až nepříjemně povědomé. V porovnání s předchozím albem „Hammer of Dawn“ má novinka navrch a posluchač nedotčený ranou tvorbou švédské pětice (pokud vůbec někdo takový existuje) z ní bude nadšen, protože se pořád jedná o silně nadprůměrnou heavy/power metalovou kolekci, ale ti, kdož jsou s tvorbou HammerFall dopodrobna obeznámeni, z počinu „Avenge the Fallen“ radostí skákat nebudou.

Moloch 7,5/10


hammerfall.net

YouTube ukázka - The End Justifies

Seznam skladeb:
1. Avenge the Fallen
2. The End Justifies
3. Freedom
4. Hail to the King
5. Hero to All
6. Hope Springs Eternal
7. Burn It Down
8. Capture the Dream
9. Rise of Evil
10. Time Immemorial

Sestava:
Joacim Cans - zpěv
Oscar Dronjak - kytara, vokály
Pontus Norgren - kytara, vokály
Fredrik Larsson - baskytara
David Wallin - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 46:59
Produkce: Fredrik Nordström
Label: Nuclear Blast
Země: Švédsko
Žánr: heavy-power metal

Diskografie:
1997 - Glory To The Brave
1998 - Legacy Of Kings
2000 - Renegade
2002 - Crimson Thunder
2005 - Chapter V : Unbent, Unbowed, Unbroken
2006 - Threshold
2009 - No Sacrifice, No Victory
2011 - Infected
2014 - (r)Evolution
2016 – Built To Last
2019 - Dominion
2022 - Hammer Of Dawn
2024 - Avenge the Fallen

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.08.2024
Přečteno: 1712x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
...Ztotožňuji se s...31. 08. 2024 21:39 Kovi
5/10Víte, co je...23. 08. 2024 9:09 rublik05
Za mě vynikající...21. 08. 2024 13:38 Dave78


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.41029 sekund.