GREAT WHITE - Shot In The Dark
Hodně podařená deska. O dost líbivější i když...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Hoši, v klidu. Všechno se udělalo tak, aby...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Náhodou super :) podle toho co čtu na CD se Spajk...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Tak to je fór roku. Spajk v čilé mailové...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
K novince zpěváka Paula Di´Anna a jeho současné...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
jan.skala1979@gmail.com

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Napis svuj mail, se ti ozvu

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Díky za reakci. Prosím tě, je na tebe nějaký...

VICTORY - Circle of Life
Vlastně Instinct s původním zpěvákem Charlie...

WINTERSUN - Time II
Pre mna osobne 1.tka bola uzasna. Aj ked,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CALYPSIAN - Frozen Firestorm

Při poslechu debutu power metalové kapely Calypsian mnohé napadne, že jde o další z nahrávek generovaných umělou inteligencí. Je pravda, že některé drobné znaky tomu napovídají, důkaz člověčiny je ale hmatatelný a při krátkém pátrání se o tom dá snadno přesvědčit. A potom - tohle album nezní jako Sabaton nebo Powerwolf, tedy uskupení, které se AI momentálně snaží napodobit nejvíc (takže by se při troše zlomyslnosti dalo napsat, že tvorba těchto známých formací je pro počítače nejsnadnější k předělání do svých algoritmů).

Pravdou je, že francouzský projekt Calypsian má zatím problémy s obsazením nástrojových pozic. Debut stvořila dvojice muzikantů, jejichž identita je - snad z nějaké nemístné skromnosti - úmyslně tajena, a to právě do doby, než půjde o plnohodnotnou kapelu. Bylo by dobré, kdyby se mise podařila, jelikož některé skladby ze zápisu "Frozen Firestorm" zní velmi nadějně a vybízejí k opětovným poslechům jako málokterá z nejnovějších žánrových desek.

Jde zejména o rozjezd alba ve formě rychlomelodických kousků "Remember the Forgotten" a "The Way of the Warrior", které cílí na fanoušky rané Sonaty Arcticy (start první písně hojně čerpá z hitovky "Misplaced"), Power Quest, Fellowship a řady dalších. Lehoulince sjízdné hudební plochy a větrné harmonie dokonale navnadí na poslech zbytku nahrávky. V tempu zvolněná "Seven Seas" nadějné vyhlídky potvrdí, i když ve zpěvném refrénu není složité identifikovat cizí autorský element.

Titulní položka přepne stylový čudlík do polohy "odlehčený power metal" v intencích britského hudebníka Frasera Edwardse, a hudbě najednou spadne řetěz. Dojem vzápětí napraví příjemná balada "Dragon´s Lament" a ještě více navazující "Between the Worlds" s okamžitě příchylným chorusem, nádherně vytesaným sólem (kéž by bylo ještě delší!) a zábavně hopsavým závěrem. Jenže poté se rozezní track "Eternity", ve kterém dojde k vokálnímu experimentu, který je vyloženě nevábný, a ani finálovka "At the Gates of Heaven" pošramocenou náladu nezvedne. Tyto momenty zbytečně umocní potenciální krizové body nahrávky, mezi něž patří svébytný a rozhodně ne dokonalý zpěv, který nemusí být každému po chutí, měkký zvuk nebo některé generické atributy a sekvence, jež skutečně znějí jako výpomoc umělé inteligence. O to víc lze - prozatím bezejmennému kapelníkovi - přát, aby k sobě našel plnohodnotné spoluhráče a tím se vybičoval k sepsání kontinuálně dobrého alba. Potenciál k tomu určitě má.

Petr Štěpnička             


FB CALYPSIAN

YouTube ukázka - The Way of the Warrior

Seznam skladeb:
1. Remember the Forgotten
2. The Way of the Warrior
3. Seven Seas
4. Frozen Firestorm
5. Dragon´s Lament
6. Between Two Worlds
7. Eternity
8. At the Gates of Heaven

Sestava:
neznámá

Rok vydání: 2024
Čas: 38:48
Země: Francie
Žánr: melodický power metal

Diskografie:
2024 - Frozen Firestorm

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.08.2024
Přečteno: 437x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.49884 sekund.