GTR - GTR
Tohle ti vysvětlím velmi snadno. Asii považuju za...

GTR - GTR
...je to obyčejná nezapamatovatelná popina. S...

GTR - GTR
No prosím. Presne pre toto majú recenzie stále...

JOURNEY - Trial By Fire
Tohle album nemá chybu

JOURNEY - Trial By Fire
Tohle album nemá chybu

VICTORY - Circle of Life
...jsem od Victory nezaznamenal nic, co by stálo...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Hodně podařená deska. O dost líbivější i když...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Hoši, v klidu. Všechno se udělalo tak, aby...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Náhodou super :) podle toho co čtu na CD se Spajk...

GREAT WHITE - Shot In The Dark
Tak to je fór roku. Spajk v čilé mailové...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THEATRE OF TRAGEDY - Theatre Of Tragedy

Kráska a zvíře. Metalové klišé, které vydatně nabobtnalo někdy v devadesátých letech a narazit na něj můžete i v současnosti, byť v menší míře (a v menší popularitě). Spojení jemného ženského zpěvu a kontrastního mužského chropotu fungovalo, funguje a věřím, že i fungovat bude, ze základního lidského spojení vždycky může vyrůst podmanivá atmosféra. Pídit se po tom, kdy a kde to poprvé vokálně zajiskřilo mezi křehkým slavíčkem a drsným hrubiánem, a díky komu všemu se z malého říčky stala řeka, by mohla být zajímavá, nicméně patrně poměrně sisyfovská výprava, takže pro tentokrát bude stačit procházka po diskografii formace, která v rámci budování žánru sehrála důležitou roli a jejíž vývoj postupně nabral docela překvapivý směr.

„Když jsme začínali s kapelou, vlastně jsme se ani pořádně neznali. Když jsme šli nahrávat první demo, znali jsme se asi dva měsíce, možná méně…“, vzpomínala na rok 1993 a počátky Theatre Of Tragedy (kteří ještě před tím, než přijali tento název, vystřídali jména Suffering Grief a La Reine Noir – ze všech tří pojmů je jasné, že žádná prosvětlená muzika se od norského septetu čekat nedala) zpěvačka Liv Kristine Espenaes. Na vzájemné seznámení měla kapela ještě dostatek času, debutové eponymní album vyšlo na jaře roku 1995 a Theatre Of Tragedy se na něm pohybují v rámci trojúhelníku doom – death – gothic rock, sází na temnější atmosféru a melancholii, v níž výraznou úlohu hrají piáno, housle a ideální kontrast zcela rozdílných vokálů.

Spojení různých metalových žánrů nabízí určitou pestrost, i když dominantní je vláčné a poměrně hutné tempo, i přes to se Theatre Of Tragedy někdy až překvapivě svěže rozeběhnou. Nahrávka působí poměrně skromně, přehledně, a chladně, kytarové riffy jsou docela zatěžkané, hladivé melodie vystupují na povrch zpravidla díky křehoučkému hlasu Liv Kristine, zadumanost a temnější auru podtrhuje lyrika, orientovaná na Shakespeara. Kontrasty se proplétají nejen v hlasech hlavních protagonistů, ale i v hudbě – nejkřehčí „...a Distance There Is...“, v níž se étericky proplétá pouze zpěvaččin hlas, piáno a smyčce, nabídne nejsilnější atmosféru. O tom, jak skvěle s ní Theatre Of Tragedy dovedou zacházet, svědčí fakt, že na ploše téměř devíti minut a při využití poměrně skromných prostředků jsou chlupy na rukách téměř neustále v pozoru. Největší odlehčení (alespoň v úvodu skladby) přinese laškovně poťouchlé piáno v „Dying - I Only Feel Apathy“, aby po něm kapela znovu namířila do robustně hrubých vod, největší překvapení nabídne finální instrumentálka s velmi trefným názvem „Monotonë“.

V souvislosti s debutem „Theatre Of Tragedy“ je třeba zmínit dvě důležitá jména. Mix alba měl na starost Dan Swanö, možná i proto působí „Theatre Of Tragedy“ v celkovém kontextu docela nepřístupně, za Massacre Records, kteří se vydání alba ujali, se výrazně angažoval Alex Krull, jenž měl v životě Liv Kristine sehrát v pozdějších letech velmi výraznou roli. Vzorec, kterému se bude chtít řada kapel přiblížit, byl jasně nastaven. A Theatre Of Tragedy ještě měli prostor, kam v jeho rámci růst.

Savapip             


FB THEATRE OF TRAGEDY

YouTube ukázka - A Hamlet for a Slothful Vassal

Seznam skladeb:
1. A Hamlet for a Slothful Vassal
2. Cheerful Dirge
3. To These Words I Beheld No Tongue
4. Hollow-Heartéd, Heart-Departéd
5. ...a Distance There Is...
6. Sweet Art Thou
7. Mïre
8. Dying - I Only Feel Apathy
9. Monotonë

Sestava:
Liv Kristine Espenæs - zpěv
Raymond I. Rohonyi - zpěv
Pål Bjåstad - kytara
Tommy Lindal - kytara
Eirik T. Saltrø - baskytara
Lorentz Aspen - klávesy
Hein Frode Hansen - bicí

Hosté:
Anders Måreby - cello

Rok vydání: 1995
Čas: 44:26
Label: Massacre Records
Země: Norsko

Diskografie:
1995 - Theatre of Tragedy
1996 - Velvet Darkness They Fear
1998 - Aégis
2000 - Musique
2002 - Assembly
2006 - Storm
2009 - Forever Is the World

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.09.2024
Přečteno: 477x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.46628 sekund.