GREAT WHITE - Psycho City
Za mě 10/10 je asi přehnané ale devítka zní lépe....

ALL FOR METAL - Gods of Metal (Year of the Dragon)
Já osobně bych „Gods of Metal (Year of the...

THEATRE OF TRAGEDY - Assembly
Za mně ToT topka, není slabé místo, nej pecka asi...

GREAT WHITE - Psycho City
Pro mě je o kousíček výš Twice Shy (je tam přece...

GREAT WHITE - Psycho City
Po vice než třicetiletém poslechu desek kapely,...

THE NEW ROSES - Attracted To Danger
Zpěvák je výbornej. Škoda k příklonu do...

THEATRE OF TRAGEDY - Musique
jasně, jak píšu - je to vždycky subjektivní a...

THEATRE OF TRAGEDY - Musique
Jsem asi strašně konzervativní, ale přijde mi v...

THEATRE OF TRAGEDY - Musique
aha, takže Assembly to krutě schytá za nemetalové...

THEATRE OF TRAGEDY - Musique
to Erich Zann: hloupá chyba, díky za upozornění












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARAWN - Kapitola III

Mostečtí Arawn na konci září vyřízli třetí rýhu do své studiové pažby. O tomto kroku dávali vědět dlouho dopředu formou několika singlů, z nichž minimálně jeden působil velmi netradičně. Šlo o skladbu "Immortal", která obsahuje prvky, jež bychom očekávali spíše na nějakém power metalovém albu. Zbytek nových songů působí rovněž překvapivě, konkrétně v tom, jak po úvodním neslaném nemastném dojmu začnou postupně zalézat pod kůži.

Na první jetí zní tohle album jako přehlídka nejběžnější riffů z gotenburské melodeathové školy. Trocha thrashe a metalcoru, hodně melodií, špetka techniky a rytmické měňavosti, dohromady ale nic, co bychom neslyšeli nesčetněkrát v tisíci dalších variací. K tomu sice nejednotvárný, ale také nijak zvlášť charismatický frontmanův zpěv a texty, ve kterých se nešetří vycpávkovými zájmeny a lacinými rýmy ("jsem oporou tvou, co tě nenechá na kolenou, jsi součástí mou, strasti na mých ramenou"). Jenže to, co se na začátku jeví jako slabina, se nakonec přetaví v pravý opak.

Na tohle album se totiž musí odjinud. Budeme-li těleso Arawn porovnávat se spolky, které celou hrací dobu silně připomíná (ze zahraničí In Flames a od nás Asmodeus), výsledkem bude vždy hudba zavánějící úsměvnou provinčností nebo menší dávkou talentu. Od podobných srovnání je proto lepší ustoupit a bez předsudků najet na frekvenční vlny, na kterých mostecký kvartet své tóny vysílá. Pak do sebe najednou začnou zapadat vícežánrové prvky i vášnivý zpěv Jirky Suka. Kluci do toho dávají kus sebe, což se projeví nejen v hudbě, ale i v nezvykle angažovaných textech, které jsou plné ekologické i civilizační sebereflexe.

Speciální zmínku zaslouží - krom dobrého zvuku z dílny Zdeňka Ondráčka - folkové motivy, jež jsou součástí úvodní skladby "Veď naše lodě" a ke kterým jako předloha posloužila staronorská lidovka. Máme zde dvojkapitolu s názvem "Necronomicon", v níž figuruje nejedna atraktivní pasáž. "Nejhloupější tvor" (není těžké uhádnout, koho mají autoři na mysli) potěší vybrnkáváným intrem a překvapí sólem, pro které kytarista a mluvčí kapely Zakk našel předobraz v práci Alexi Laiha (Children of Bodom). Závěrečná "Immortal" i díky mnoha hostujícím zpěvákům vzdává nadmíru důstojný hold zakladateli hudebních vydavatelství Immortal Souls Productions a Slovak Metal Army Juraji Haríňovi. V hudbě Arawn je snítka naivity, ale hlavně kus srdce, a pokud na tuhle hru - která bude ještě lépe fungovat na koncertech - přistoupíme, nebudeme po poslechu alba "Kapitola III" odcházet s nepořízenou.

Petr Štěpnička             


FB ARAWN

YouTube ukázka - Immortal

Seznam skladeb:
1. Veď naše lodě
2. Světlo v tmě
3. Už tady nechci žít
4. Krysy
5. Necronomicon part 1
6. Necronomicon part 2
7. Legenda hory
8. Nejhloupější tvor
9. Immortal

Sestava:
Jirka - zpěv
Zakk Zakk - kytara
Tom - baskytara
Petr - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 42:11
Mix, mastering: Zdeněk Ondráček
Label: Smile Music
Země: Česká republika
Žánr: melodeath/thrash metal/metalcore

Diskografie:
2018 - Zrození
2020 - Odkazy doby
2024 - Kapitola III

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.10.2024
Přečteno: 79x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.50791 sekund.