ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PESHATA - Nakopnutí Jak Od Koně

Táborská kapela Peshata vydala v dubnu výborné album Hra Na Doktora, které musí rozveselit snad každého starého mrzouta. Kapela tuhle výbornou desku nahrála ve složení Petr Bína (zpěv), Martin Mareda (kytara), Láďa Benák (bicí), Pepa Boháč (basa), Tomáš Ludvík (trubka) a Kuba Valeš (pozoun). Na ICQ jsem si popovídal se sympaťákem a hlavním mozkem Peshaty kytaristou Martinem, pár odpovědí přihodil i pozounista Kuba. Výsledek rozhovoru, v němž jsme se zaměřili především na historii celé kapely a její jednotlivé desky, si můžete přečíst zde.

Martine, rád bych v tomto rozhovoru přiblížil našemu čtenáři co nejlépe historii vaší kapely. Proto mi dovol první otázku, která směřuje hluboko do vaší minulosti. Na začátku toho všeho bylo hudební seskupení Extrudovaná Pohanka, kde jsi působil ty, Láďa a zpěvák Petr. Mohl by jsi mi přiblížit, o co konkrétně šlo? Název působí přinejmenším zajímavě...


Martin: "Épéčka" byl sranda projekt, sešli jsme se na jeden den a za ten den jsme složili, nazkoušeli a nahráli na starý kazeťák demo. A takhle jsme to zopakovali šestkrát během nějakých 10 let. Jako nástrojů jsme využívali co bylo zrovna po ruce. Na prvním demu jsme jako rytmiku využili starý tvrdý rohlíky a židle. :-)



:-DTo zní opravdu skvěle - pokud by nahrávka ještě byla k mání, rozhodně neváhám a investuji do ní!! V Peshatě ovšem už rohlíky a židle nepoužíváte - kdy jste se tedy dostali k opravdovým hudebním nástrojům a hraní jako takovému?


Martin: Já jsem měl před Peshatou ještě jednu grindcorovou kapelu, Láďa (bicí) zas thrash metalovou, pro ostatní to byla myslím první zkušenost. Ale už v Pohance jsme hudební nástroje používali, to jen první demo bylo trochu divoký...



Aha - tak takhle to tedy bylo!:-) Osobně mi přijde trošku nezvyklé, když se sleze thrash-metalový bubeník s grind-coreovým kytaristou a začnou produkovat rozjuchaný "zoopunk":-) Co vás přimělo k tomu, abyste upustili od tvrdosti a nářezovosti, kterou se prezentují dva výše zmiňované styly a začali produkovat hravou a melodickou hudbu?


Martin: Já měl vždycky rád melodickou muziku a i v tom grind coru se ta melodie našla :-) Peshata vlastně vznikla tak, že jsem měl v "šuplíku" několik skladeb, který byly dost punkovýho ražení a nehodily se do mý tehdejší kapely a tak jsme se s kámošema rozhodli, že to nazkoušíme, nahrajeme a rozpadnem se. Měl to být pouhý projekt. To, že jsme pokračovali dál je souhra několika věcí: byl dobrý ohlas na demo Ze života zvířat, náš první koncert měl relativní úspěch a ta kapela nás začala hrozně bavit.



Když něco člověka baví, tak jde všechno lépe - to je pravda:-) Vznikla tedy Peshata a brzky se na svět dostalo i první demo Ze Života Zvířat, které je napěchováno až po okraj pěkně řízným punkem. Zajímavostí je, že Peshata měla v té době dva hlavní zpěváky - a to jí vydrželo celé 3 roky. Proč tomu tak bylo?


Martin: No jak jsem už psal, kapela vznikla z kámošů, a dva z nich neuměli na nic hrát, takže na ně zbyl zpěv :-) Petr už ale zpíval v Pohance tak tam to bylo předem jasný...



Demo Ze Života Zvířat bylo kladně přijato, zmiňme například recenzi v rockovém Sparku. To muselo být jistě milé překvapení, že?:-)


Martin: To bylo nakopnutí jak od koně, to se opravdu krásně četlo. I když musím říct, že i kdyby ta recenze byla negativní, tak by nás to nijak v dalším pokračováni či nepokračování Peshaty neovlivnilo.



Každopádně jste se rozhodli pokračovat dál. Málokdo jistě ví, že jste se pak s nadšením vrhnuli na natáčení dalšího dema, které ovšem není nikde k sehnání. Co se stalo?


Martin: Asi půl roku po prvním demu jsme měli repertoár na další nahrávku, tak jsme vlítli zas do provizorního studia, ale výsledek nestál za nic. Rozhodli jsme se to nikde nešířit. Sehnali jsme jinýho zvukaře a za několik měsíců písničky nahráli znovu. A tak vzniklo demo Zvířátka nemohou zasadit kouzelný strom.



Tohle CD se opět chytnulo - zvuk je mnohem lepší, než na prvním demu. Poprvé se zde objevuje jako host pozounista Kuba Valeš, dnes dozajista jeden z nejvytíženějších členů kapely. Čí to vůbec byl nápad, ozvláštnit punkový rachot dechovým nástrojem?:-)


Martin: Hele to už nevim, kontakt na něj měl určitě Láďa, ale kdo přišel s tím nápadem to už je na mě moc dávno :-) Tehdy Kuba v kapele působil jako host, právoplatným členem se stal až po cd Pěkná šlamastyka. Myslím, že ale mým nápadem bylo, ho poté využívat častěji a ve větší míře :-)



Tématikou celého CD se stávají zvířátka a zpěvák Petr poprvé ve větší míře ukazuje svoje umění, napsat zcela bez křečí opravdu vtipný text. Co na to říkal zbytek kapely? Byl někdo proti?


Martin: Ne nebyl, byli jsme tou tématikou vtipných zvířecích příběhů nadšený, dokonce když později Petr začal od zvířat víc odbíhat tak někteří z nás byli dost proti.



Všechno ale v kapele asi v pořádku nebylo, když po nahrátí dalšího alba Děti Ze Stanice Zoo dochází k odchodu třech členů...


Martin: Už jsme si nerozuměli hudebně, ti co odešli, chtěli hrát tu drsnější podobu punku, tak si založili kapelu s příznačným názvem Kriminálně závadné osoby :-) Ale žádná nevraživost mezi náma není.



Deska je ale i přes hudební odcizení některých členů opět výborná. Dá se říct - co song, to hit. Posluchač na ní najde také spoustu hostů - oživení celé desce dodávají opět dechové nástroje - tentokrát je jich mnohem více. Jedná se o Kubovy kamarády z konzervatoře? Fajn je také využití ženského vokálu...


Martin: Tehdy se ještě o Kubovy kamarády z konzervatoře nejednalo, jeden trumpetista byl náš kámoš, druhý byl Kubův kolega ze Swingbandu, ženský vokál nám nahrála naše kamarádka, kterou jsme s Petrem poznali v Budějicích za našich studíí na místním pedáku.

Kuba: Na desce Děti ze stanice ZOO byla poprvé použita trumpeta s trombonem – na desce před tím jen trombon. Ale oboje vyhrávky vznikaly de facto na pár zkouškách před natáčením, a po natáčení „Dětí“ už i trumpeta koncertovala, ale jako samotný melodický nástroj ke zpěvu. Nápad to byl někoho z trojice Martin, Petr, Láďa.



Na CD se objevil i jeden velmi povedený cover (další, neméně vydařený najde posluchač na předchozím CD), nesoucí název Nemáme Rádi Rána - podle čeho vůbec Peshata vybírá songy, které pak přetvoří k obrazu svému? Nutno podotknout, že písnička na desku sedne jako ulitá...


Martin: Ty covery jsem vybral já, tyhle starý fláky maj skvělou melodii tak proc je nějak neznetvořit? :-) Rád bych jednou udělal celý cd coverů...



Myslím, že máme stejný pohled na věc... To CD by vyšlo pod hlavičkou Peshata?


Martin: To zatím není na pořadu dne... To je mý přání, který třeba nikdy nebude uskutečněný.



No, já pevně doufám, že se to přání vyplní!:-) Pojďme zpět k Dětem Ze Stanice Zoo - CD sice vyšlo, ale tři členové opustili kapelu. Přemýšleli jste o tom, že to utnete nebo jste mermomocí chtěli pokračovat dál?


Martin: O konci jsme vůbec nepřemýšleli, vylepili jsme plakáty, že sháníme basáka a za měsíc jsme ho měli, v Budějicích jsme zas našli stálýho trumpetistu a mohli jsme pokračovat dál. Myslím, že pauza netrvala déle než 4 měsíce.



V té době jste začali připravovat věci na nové album. Jak je to vůbec s písněmi Peshata? Působíš jako hlavní skladatel - existují nějaké nahrané věci, které nikdy nevyšly, nebo si může posluchač, vlastnící kompletní diskografii, s čistým svědomím říct: "Jsem cool, mám vše!":-D


Martin: Nějaký odpad byl na prvních dvou demech. Myslím, že to bylo tak šest věcí, který se tam nakonec nevešly. Pak mám ještě nahraný nějaký věci ze zkušebny, kdy jsme se rozhodli to ani ve studiu nenahrávat.



Takže na CD z roku 2002 Pěkná Šlamastyka se dostaly jenom věci, se kterými jste byli 100% spokojeni - no a je to pecka. Staré ingredience zůstaly, ale přibyly nové - nekompromisní využití žesťů dodalo nahrávce šťávu, zvuk se posunul tak o 200% nahoru a ty písničky dokazují, že kapela je opět naprosto v pohodě, připravená do toho pěkně šlápnout. Nepřeháním, když to nazvu zlomovým albem ve vaší kariéře?:-)


Martin: Souhlasím. Pěkná šlamastyka byla zlom a jasně naznačila kam se budem dál ubírat. Kuba do tý naší kytarovky narval několik hlasů dechů a s výsledkem jsme na tu dobu byli spokojeni.

Kuba: Pěkná šlamastyka bylo album, kde jsem kluky ukecal na zvuk 3tpt + 3tbn. Na ty písničky jsme už šili i noty a aranžmá, aby to dohromady vůbec šlo. Není pravda, že bychom byli spokojeni. Od tohoto alba se dohadujeme okolo zvuku a právě vyváženosti těchto dvou nástrojových skupin (ale ve vší slušnosti). Jinak si myslím že kapela byla tehdy na největším vrcholu. Měla sílu, a energii, kterou ale tenkrát bohužel nedokázala využít – viz Coca cola popstar atd. Pak už se každý člen trošku roztrh a začala možná drobná krize (takové seskupení osobností, než parta), která vyvrcholila až odchodem Petra. Teď si myslím, že hledáme novou energii v podobě nového zpěváka. Myslím že se mu docela daří nás ztmelit dohromady.



Němčinu jsem na ZŠ a později i na střední škole neměl moc v lásce... Stejně je na tom dozajista i spousta čtenářů našeho web-zinu. Mohl by jsi jim ve zkratce přiblížit, o čem pojednává text Rudiho A Michaela?:-D První co se mi při poslechu této skladby vybavilo bylo - Die Toten Hosen...:-D


Martin: Text pojednává o mileneckém vztahu mezi Michaelem Schumacherem, pilotem F1 a tehdejším trenérem německé fotbalové reprezentace Rudi Vollerem :-)



:-DAha - no, já rozumím jen pár základním slovům jako Michael, vágen a trinke schell - tohle by mě při poslechu nikdy nenapadlo. Každopádně tento song je dalším výborným hitem. Jak vypadala situace v kapele po nahrátí Pěkné Šlamastyky - přibylo koncertů? Zvedl se zájem o kapelu?


Martin: Zájem se určitě zvedl, koncertů by určitě přibylo, kdyby jsme se nedohodli, že budem jezdit jen dva koncerty měsíčně kvůli časovýmu zaneprázdnění některých členů. Díky tomuhle CD jsme se dostali i do semifinále prvního ročníku Coca cola popstar, takže si nás všimli i někteří lidi z hudební branže, kteří by nás nikdy jinak neslyšeli.



Kdy začal vznikat materiál na vaši aktuální desku Hra Na Doktora? Docela by mě zajímalo, který song vzniknul jako první...:-)


Martin: Novinky se rodily velmi těžce a dlouho, nebyl totiž čas něco ve zkušebně tvořit, proto nový cd vyšlo po dlouhých čtyřech letech. Mezi prvníma skladbama bylo Na saních a Věnečníci.



4 roky byly možná dlouhé - ale důležitý je výsledek. A ten se vydařil na výbornou. Hra Na Doktora představuje Peshatu zatím v nejlepší formě - jak skladatelsky, tak hráčsky. Velkou škodou ovšem je Petrův odchod... Jak to vypadá s novým frontmanem?


Martin: Vypadá to s ním nadějně, ale na koncert to pořád ještě není. Teď zatím zkoušíme a pilujeme. Určitě co nejdřív přinesem na našich stránkách o něm nějaký bližší informace.

Kuba: Je pravda, že „Hra na doktora“ je nejpropracovanější album. Některé písně jsme několikrát předělali. Tuším že Hra na doktora byly Ornitologové, Potlach byl Zajíc, Mravenci byla jednu dobu Hyena, pak to mělo ještě jiný text a hodně jsme si s tím hráli. Jak Petr s textem, tak my s Martinem s hudbou. Třeba u Lovosic se v polovině tohoto období kompletně předělali akordy do refrénu a s tím souvisela i melodika a text…Vlastně v Lovosicích bylo ve studiu nahráno i celé intro dechové, pak se smazalo a dal se prostor kytaře. V Beerwitchi jsme se dlouho a dlouho dohadovali o houslích, dokonce to i tak nahráli a pak to zase přehráli trombonem (ve sloce).
Další věcí je, že na desce hostoval Lukáš Koudelka (trumpeta). Což je jeden z nejlepších lidí v republice na trumpetu (v současnosti studuje na Konzervatoři J. Ježka a při tom hraje první trumpetu u Slováčka, v Bohemia Big Bandu a Big Bandu Českého Rozhlasu). Když jsem se s ním dohodl, že to nahraje, trochu jsem některé aranže poupravil. Někde je trumpeta trochu těžší… ale Lukáš to natáčel „z listu“ a většinou na první nebo na druhý pokus…
Taky sbory dozpívával Ondra Ruml z Konzervatoře, a nějaký drobný úpravy jsme konzultovali s Jirkou Voběrkem, což je zase klasický dirigent a pianista. Prostě už jsme to nelepili na koleně, i když třeba dechy do Pasáčka a do Hry na doktora jsem vymýšlel dva dny před natáčením, na už natočené základy a zpěv…



Petr ovšem dále zůstává textařem. Jak je na tom s psaním textů nováček?:-)


Martin: No prý taky něco má v zásobě, ale ještě jsem to nečet, teď to ostatně není vůbec důležitý :-)



Teď vás dost pravděpodobně bude čekat propagace nové desky - kde vás lidi budou mít v nejbližší době vidět?


Martin: Za měsíc máme koncert v Ústí nad Labem, to bude premiéra novýho pěvce. Ale jinak zatím nic dalšího naplánovanýho není. Šlápnem do toho na přelomu roku.



Ok. Čtenáře by mohlo zajímat, jakou muziku členové vaší kapely poslouchají? Podle mě by mohlo jít o velkou škálu různě stylově zaměřených interpretů...:-)


Martin: No to by asi bylo na dlouho :-) Ale máš pravdu, že to je dost stylově roztříštěný. Já jedu ve všem co má pěknou melodiku a je to podpořený tvrdejma kytarama :-)

Kuba: Právě jsem si z webu stáhnul Nadoraz – Pivní hlad



Teď ještě pár otázek na tvoji osobu. Existuje nějaká zahraniční kapela, s kterou by sis chtěl do budoucna zahrát?:-)


Martin: Japonci Potshot.



Čtenáři tuhle kapelku možná nebudou znát - mohl bys ji trochu představit?:-)


Martin: Skapunk s dechama, vydávaj desky jak na běžícím pásu, je to dost kolovrátkovitý a vývoj témeř žádný, ale krásně se to poslouchá. :-) A ve svý zemi jsou totální hvězdy, který prodávaj desky po statisících.



To zní zajímavě! A co ty a politika?


Martin: K volbám chodím, ale nijak to moc nesleduju. Ale levici nevolím!



Poslední otázka - co bys vzkázal čtenářům našeho webzinu a vůbec, všem fanouškům dobré hudby?:-)


Martin: Koukněte na náš web, kupte si CD nebo přijďte na koncert. Budeme se na vás těšit. Díky za rozhovor.



Náš webzin rovněž děkuje a přeje Peshatě spoustu úspěchů do budoucna!!!


Hannnz             


www.peshata.cz


Vydáno: 12.10.2006
Přečteno: 4965x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13838 sekund.