ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IRON MAIDEN - The Reincarnation Of Benjamin Breeg

Recenzi na novinkové album IRON MAIDEN jste na našem serveru již měli možnost číst. Rozhodl jsem se Čárlího povídání ještě rozšířit a pořádně propitvat první singl, který nám kapela nabídla – „The Reincarnation Of Benjamin Breeg“.

Skladbu jsem poprvé slyšel v televizi, kde běžel klip. Chytil jsem to od půlky, ale i ta polovina mi naprosto stačila. Tohle jsem teda od kapely nečekal! Naprosto atypická skladba pro úvodní singl a celkově atypická pro tvorbu IRON MAIDEN...

Čárlí píše, že se Benjamin táhne jako stoletá válka.

S tímto tvrzením naprosto nesouhlasím. Skladba má jasnou strukturu a evidentně sází na gradaci v kytarovém sólu. IRON MAIDEN se tentokrát oprostili od všelijakých kudrlinek a snažili se demonstrovat, že v jednoduchosti je síla. Pár syrových riffů stačí k tomu, aby posluchač měl vrcholový zážitek. Kompozice začíná pomalým brnkáním. Řekl bych, že toto je tady opravdu navíc a popravdě mi celkem začíná vadit, že se kapela snaží tento trend, tedy začít skladbu jemně a pak to rozjet, prosadit do každé druhé věci. Kde je stará dobrá přímočarost? Čas se chýlí takřka ke druhé minutě a teprve nyní přichází to hlavní. Na tvorbu kapely celkem brutální a opravdu velmi syrový riff, který tvoří hlavní osu skladby. Celé to jede na houpavém středním tempu a ani o píď to nikde necouvne, což je asi věc, která někomu vadí, ale já v tom nevidím problém... Refrén je standardně vypjatý, ale nesnaží se dostat atmosféru někam jinam. Kolotoč pokračuje s tím, že se párkrát přidá další jednoduchý riff a nakonec přijde to, co považuji na této skladbě jako dechberoucí – kytarové sólo. Nejdříve se dočkáme spíše vyhrávky, která má jasně plnit koncertní funkci. Je to typ zpívající kytary. Poté to vypadá na konec všech kytarových orgií, ale hle, zcela nenápadně se do strun opře Dave Murray a příjemný mrazík je na zádech. Sólo nijak oslnivé a technicky promakané, ale naprosto geniálně načasované! Závěr je opět ve znamení vybrnkávacího patosu a bohužel je zcela evidentní, jak uměle byl tenhle bonbónek ke skladbě „přišroubován“.

Skladba „The Reincanation Of Benjamin Breeg“ vzbudila velikou vlnu kontroverze a bohužel mám spíše pocit, že ji fanoušci nepřijali. Je prostě jiná a IRON MAIDEN se můžou pochlubit velice konzervativní fanouškovskou základnou. Ono slovo pochlubit beru spíše jako mírnou ironii, protože tím má kapela celkem dost svázané ruce. Osobně ale mohu prohlásit, že po naprosto vykrádačských, a v případě „Wildest Dream“ dokonce odpudivých, singlech přišla kapela s věcí, se kterou možná zariskovala, ale já chrochtám blahem. Ostatně, i obal singlu je naprosto úchvatný!

P.S. - Singl ještě obsahuje živou verzi roky protřelé klasiky „Hallowed Be Thy Name“...

Venca Votruba             


www.ironmaiden.com

Seznam skladeb:
1. The Reincarnation Of Benjamin Breeg
2. The Trooper (Radio One Legends Session)
3. Run To The Hills (Radio One Legends Session)

Čas: 15:16
Rok vydání: 2006


Vydáno: 11.10.2006
Přečteno: 4140x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Breeg nic moc /ten...12. 11. 2009 22:09 Tassadar
Pokud vím, tak...9. 11. 2007 9:18 Venca
Wildest DreamsNa Wildest Dreams...8. 11. 2007 20:35 Mika
Wildest dreams je...11. 10. 2006 22:07 Volodja


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09463 sekund.