DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ŠTEMBUS (Witchcraft) X MAGUS (Panychida)

Klipolýza je naše nová rubrika, kde dvě vybrané osoby popisují vybrané videoklipy, které stylově brázdí po všech různých končinách. V anketě pak můžete hlasovat, čí názory jsou vám bližší. Určitě také napiště ten svůj do diskuze. Pro první kolo jsem vybral dva mistry plzeňské scény - Štembuse z kapely Witchcraft a Maguse z kapely Panychida (ten klipy i obodoval)...

Štembus Magus


KITTIE - Spit (Live At Ozzfest 1999)

Štembus: Hm, holčiny se nám nějak rozjely:-) Kapelu znám z doslechu už pár let, ale popravdě mi tohle dívčí osazenstvo opravdu nepřijde nějak šokující, netradiční nebo tak… Když si pustím Sinister nebo Arch Enemy, je vidět, že slečny v metalu dokáží podat i mnohem přesvědčivější a méně nucené výkony než tady „koťátka“. Tohle mi přijde spíš legrační. Nevím jak z CD, ale takhle koncertně nic moc. Hudebně v tom hodně slyším současný trend Slipknot a podobných bandiček. Bohužel rytmicky a invenčně je kluci v maskách válcují. Jinak bez těch 1000x opakovaných hesel o fukkin´ motherfukkers by mě to možná bavilo víc… Dost lidí na „nu“ a „core“ věci nadává, ale zase budu pořád radši, když bude –náctiletá omladina sjíždět tohle než Tokio Hotel a podobné interesantnosti…

Magus: Takže… máme čtvero děvčat, pokoušejících se zaujmout publikum Ozzfestu střednětempým hardcorem. Vodítkem je mi pouze tento klip - omluva pro znalce, či fanoušky. K věci. O Ozzfestu posledních let si tak nějak konstantně myslím „svoje“ a ani tahle čtyřka mě nedonutí změnit názor. Nic, co bych nepotkal na českých klubových podiích. Vizuelně? Nemám důvod obrušovat hrany hodnocení, možná by se spíš dalo přitvrdit. Upřímně, celkem mi tyhle obrázky vadí. Na poslední desce KATAKLYSM hostuje členka Kittie, jestli se nepletu. To je asi jediný klad. Jinak celkem děs.
4/10

DEBUSTROL - Masoterian

Štembus: Lehce gore klip v duchu Six Feet Under – to se mi líbí:o) Pana Kolinse a jeho sdružení přátel intelektuálního thrash metalu můžu opravdu hodně. Oceňuju celkový nadhled, který tahle partička nepochybně má. Žive je Debustrol určitě jedna z nejlepších kapel u nás, to je jasná věc. Poslední desku jsem jeden čas poslouchal dost. Myslím si ale, že jsou na ní i daleko lepší songy než „Masoterian“… Líbí se mi nápad s motorovkou na konci, ten finální riff je mimochodem trošku podobný songu „Walk“ od Pantery, jestli mě paměť nešálí. Textově mě tyhle jejich krvavé pohádky baví, kolikrát je to opravdu hlína. Je to černý humor, jak se patří. Stylově je mi to určitě nejblíž z daného výběru pohyblivých obrázků. Jen tak mezi řečí – pokud se zeptáte nějaké metalovější slečny, které skupiny absolutně nemůže vystát, většinou odpoví Slayer nebo Debustrol… Čímpak to je? :-)

Magus: Takže… Debustrol je pro mě světlou stránkou tuzemských festů. To jsem považoval za nutné přesdestřít úvodem. Daleko radši bych se ale podíval na osazenstvo kapely, jak žere pampelišky zalité okurkovým salátem z vydlabaných dýní, a hází po sobě uzenými kotletami, než na naprosto standardní (rozuměj nudný) klip k podle mě nepříliš povedenému songu z přerushené desky. Motorovka je sice dobrej nápad, ale naživo se už dostatečně provařil na to, aby bylo lze jej akceptovat i v natolik prestižní záležitosti, jakou je v našich krajích klip. Btw. Kolins už by si taky mohl vymyslet nějakej jinej převlek, než ten dres… Zklamání. Jo a – „…černá je hlína…“, tak to už zpíval svého času SIFON na desce 100 hříchů…
3/10

SEX PISTOLS - My Way

Štembus: Sranda klip, ta montáž Sidova telecího vokálního výstupu a záběrů s královnou v publiku je dobrý joke. I když tam dělá opičky budoucí vrah… Na Pistole nemám ujasněný názor – z jedné strany to byl všechno jen kalkul a obrácená komerce za účelem vydělání pěkného pytlíku zlaťáků, ale na stranu druhou měli tihle vagabundi dost zásadní vliv na to, že se muzika vrátila „mezi lidi“ a člověk nemusel skládat 30 minutové koncepční art-rockové opusy (nic proti nim), aby mohl natočit CD nebo vylézt na pódium… Já na punku před X lety začínal, takže tohle je pro mě tak trošku nostalgie.

Magus: Legendární pistole, u mě premiéra live. Muž, řečený Sid si hlavu s pódiovou vizáží příliš neláme a mě by jenom zajímalo, jaká že asi ta „jeho cesta“ bude. Jednou jsem absolvoval krátkou názornou ukázku na téma PANKÁČ. Když vidím tohohle chlapíka v saku a kabaretu, jak na playback hlásí do mikrofonu jistě velmi odvážná a originální hesla na téma politika a sociální sféra (jak se možná mylně domnívám), tak bych mu přál vidět temně rudý bejvák s velmi nízkým stropem u Fraknieho z Volyně…

THE GATHERING - Eleanor (Live At Dynamo 1996)

Štembus: Oproti Kittie se mi líbí ten pozitivní přístup Anneke za mikrofonem. Hlasově je to též nebe a dudy… Nikdy jsem nebyl nějakým velkým fanouškem The Gathering, ale respektuju je jako jednu z lepších kapel s ženským vokálem. Je vidět, že si skupina set vyloženě užívá, byla to určitě dobrá show. Tanečky, vrtule, pro diváka je na co koukat. Dost kapel působí na velkých pódiích staticky, ale tohle je celé v neustálém pohybu. Příjemná muzika pro odpočinek.

Magus: Mno… asi jediná deska tohoto seskupení, která mi kdy opravdu přirostla k srdci. Mandylion, pokud se nemýlím. DVD ze kterého pochází inkriminovaný klip, mám kdesi v análech. Hodnotím jednu zásadní věc – živá stylizace THE GATHERING není do takové míry „cukrárničková“, jako např. u žánrově spřízněných WITHIN TEMPTATION. Anekke se kupodivu nebojí vylézt na podium v mikině a kalhotách. Muzika výborná, jediné mínus - lehce infantilní hopsání hlavní aktérky ve skočných pasážích. To ale přičítám celkem pochopitelné snaze, působit nadžánrově a pozitivně. Zbytek kapely dělá běžnou doom rockovou show. Překvapení? Ne.. spíš dobře odvedená živá práce.
7,5/10

IRON MAIDEN – The Reincarnation of Benjamin Breeg

Štembus: Náš vesnický slogan „ajron mejdn každej tejdn“ se mi vybaví jako první, kdykoliv slyším jméno těchhle pamětníků. Maidni jsou klasika, jakkoliv se přiznám, že ze studiových desek znám převážně jen takové ty základní letité kusy. Jakmile vyjde nové album I.M., lidi se okamžitě dělí na dva tábory – jedni to absolutně neberou a hlásí cosi o sestupné tendenci jejich tvorby, druzí zase nepokrytě zbožňují jako další masterpiece od veteránů… U mě neutrál. Speciálně tenhle song mě ničím neuráží ani neohromuje, spíš klidnější, procítěná záležitost. Oceňuji odvahu natočit skorem osmiminutové video na ne nějak výrazně hitový song. Instrumentálně a pěvecky samozřejmě poctivá kvalita.

Magus: Těžko říct, jak v dnešní době vymyslet heavy metal klip tak, aby nenudil, neprudil a legendární kapelu nezostudil. V dnešní době už NWOBHM nesleduju natolik, aby bylo možno můj názor brát za jakoukoli bernou minci. Muziku nemá cenu příliš pitvat, obsahuje klasické atributy. Bavíme se o klipech a nejde tu o nic, co by tu už nebylo. Čtveřice polí divákovi nabídne vybrané momenty hráčsko/pěveckého umění, želbohu se tu neděje nic dramatického. Bavil by mě daleko víc pohled na inscenovaný klip na téma textu.
6/10

THE PLASMATICS – The Damned

Štembus: Vy nás ale zásobujete, pane Karfík :o) Další stará věcička. Kapelu sice neznám, ale vím, že tenhle song taktéž natočili Destruction, tuším na tom EPku „Mad Butcher“. Image hudebníků plně odpovídá době natáčení, vede je dobrá punkerka :-) Dneska je to legranda, ale tehdy hoši byli jistě za vrcholné drsoně! Jak skupina hraje na korbě jedoucího auta – ty pózy jsou masakr! Hlavně bubeník s tím jedním činelem:-) Písnička je to dost dobrá. Mimochodem, nejeden z klipů dejme tomu z osmdesátých let nebo začátku devadesátých je stokrát originálnější a zábavnější než nic mnohdy neříkající pohyblivé obrázky, co se točí dnes. V první chvíli jsem vůbec nevěděl, co z toho klipu vlastně vyleze a to je dobře.

Magus: Wauu! Konečně někdo, kdo se toho nebojí, haha. Latexová punkerka s čírem jak z mikiny EXPLOITED kdesi v prašné poušti amerického středozápadu… veze trojici chlapíků školním autobusem po cestě rovnou do horkého pekla. Sice netuším, co má srážka se zdí starých televizí za (snad) skrytý význam, ale pořád je aslespoň čemu se uchechtnout, což u předchozích interpretů pro samu vážnost jaksi možno nebylo. Punk rock pro klasiky.
6/10

MADONNA – Like A Virgin

Štembus: Tos mi dal za trest !!! :o) V posledních letech se objevil pro mě nepochopitelný trend, že se i metaloví muzikanti nepokrytě hlásí k tomu, že milují tvorbu Madonny, a její koncert u nás byl braný pomalu jak událost celostátní důležitosti! Výsměch… Aby bylo jasno, nejsem žádný agro true metalista, co neuznává nic, kde se neřeže do kytar podladěných „do bž“. Rád si poslechnu cokoliv z melodičtejšího rocku a popu atd., co mě nějak osloví. Třeba starší U2 mají duši, tohle je umělá hmota bez jiskry. A že někdo obdivuje křišťálovou, prostorově plnou produkci posledních alb Madonny? Za ty hřísné peníze, které si mladá(?) paní může dovolit investovat do producentů, nájemných muzikantů, vybavení apod. by byla spíš ostuda natočit nějaké zvukové šméčko… The Plasmatics měli též retro image i styl, ale tohle je úplně jiná liga… Madonna se tam sice vystavuje hezky, ale tvářičkou tuhle music nezachrání. Tvárnice nebrat!

Magus: Všemi oblíbená americká krasava a disco diva Madonna! Pro pamětníka důvod k pousmání a možná nostalgickému zavzpomínání na časy, kdy natočit klip uprostřed Benátek bylo tak SEXY. Dokonce se mi chvíli zdálo, že vidím dublovat českou pěvici Báru B. Ha. No, co dodat… komisař Colombo by možná mohl tenhle klip použít k vyřešení jedné ze záhad (manželku zásadně neukazuje) a Jessica Fletcherová na pozadí by taky nebyla na škodu, ale jinak… toto tisíciletí říká NE. P.S. Silně pochybuji, že dnes anti-křesťanská a pro-trendová Madonna uprostřed vyhlášených rebelských let vůbec pamatovala, co slovo panna znamená…
4/10

THE DOORS – LA Woman

šTEMBUS: Výběr klipů je fakt dost retrospektivní, což ale není na škodu. The Doors jsou taky základ. I když Morrison svými fanoušky pohrdal a celkově to byla dost kontroverzní kapela (ale kdo v té době taky nebyl, že), má to i dneska něco do sebe..Tohle video je v podstatě takový malý film o tom, o čem LA asi tehdy bylo (je)… Záběry, které mají společného nic a všechno. K vyhuleným songům The Doors ani nic jiného nejde. Stejně jako jsem psal u The Gathering – prostě klid a pohoda, muzika pro relax

Magus: Eh, Venco, co sis to na mě nachystal, to je jedna past za druhou. Květinové děti jásají a projíždějí se po setmělých ulicích nočního „elej“ v superluxusních bourácích s automatem, šestilitrovým desetiválcem a spotřebou 18 l/100km, tak to je mazec. Prohlídněte si přehršel sprejerských maleb na betenových vymoženostech střední ameriky. Paste se očima na sametové pleti přátelských dívek doby, kdy si i amíci mysleli, že svět bude jednou lepší. Po sedmi a půl minutách obrázků, kde se původní kontext osudové světácké krasavice postupně vytrácí do oslavy na nekonečné hady šestiproudých dálnic, Forda Mustang a sněhobílé terasy pracháčských rezidencí ztrácím i já, jakožto industriální pohan z plzeňských Slovan iluze a hipíkům říkám – serte na ideály, jděte na pivo. Uděláte líp.
4/10

Venca Votruba             



Vydáno: 20.11.2006
Přečteno: 9084x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
taaa coooostranka kde su...23. 02. 2007 20:03 diabolical


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10243 sekund.