DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DYNAMIC LIGHTS – Shape

Dlouho jsem si lámal hlavu, z které strany se pustit do hodnocení prvotiny italských Dynamic Lights. Ale protože jejich výtvor je (jako obvykle) kulatý a já jen otáčel a otáčel a žádnou rozumnou stranu nenašel, vzal jsem si na pomoc berli v podobě promo materiálu. Dynamic Lights sami svůj styl popisují jako mix progresivního metalu a rocku, ve kterém hlavní roli hrají melodie, zabalené do heavy partů, komplexních rytmických sekcí, osobních vyznání se silnou hlubokou atmosférou, kde nejdůležitějším nástrojem je piano. Italové se přirovnávají k Wolverine, Pain Of Salvation a Fates Warning. „Shape“ má být album, které je potřeba poslouchat pečlivě, album, které nelze pochopit při prvním poslechu.

Jak říkáme my Češi z Moravy, je tahle sebekritika (nebo sebechvála) tak nějak so-so. Neboli „ale tak jo, ale….“ Rozhodně jsem chutné momenty dynamických světýlek neobjevil napoprvé, to je fakt. Nelze než souhlasit s tím, že zvukový základ se odvíjí od černobílých klapek. Tvorbu Dynamic Lights lze charakterizovat častými změnami tempa, rozsáhlostí jednotlivých skladeb a jejich komplikovanou strukturou – osm písní na ploše pětapadesáti minut o ohrádku s názvem progresivní přímo žadoní. Heavy partů zase tolik nehledejte, takže zůstaneme spíš u rocku. Netroufám si odhadnout sílu osobních vyznání, ale to moje so-so vychází z pocitu, že výrazem hluboká atmosféra bych se radši zas tak moc neoháněl. Použiju-li méně honosný pojem náladovka, asi se k dění na albu přiblížím poněkud blíž. A to je hlavní kámen úrazu.

Celé album považuju za ideální zvukové prostředí pro poněkud nepovedený mejdan. Není co pít, není co jíst, holky asi spadly z jiný planety a pokecat taky není s kým. Tak se dá aspoň na plný uši poslouchat muzika. A teď už záleží jen na momentální náladě. Pokud vám unylá okolní atmosféra byť jen sebemíň vzala chuť intenzivně vnímat a hledat, Dynamic Lights vám náladu nejspíš nespraví. No, ale zase mohou být tím posledním impulsem k tomu, aby jste zbytečně neztráceli čas, zvedli své vážené pozadí a odešli se věnovat něčemu smysluplnějšímu. Pokud vás nepovedené okolí přinutí vypnout ostatní smysly a jen poslouchat, zjistíte, že tu a tam blikne plamínek, sem tam zahoří silná melodie, chvílemi zazáří myšlenka. Jenže bum ho, snad přílišná snaha o to použít všechny nápady, které se při tvorbě alba tvůrcům prohnali palicí, způsobí, že album působí roztříšeně a nápady dobré přebíjí nápady špatné a zase naopak.

Hudba Dynamic Lights na mne působí docela vyčerpávajícím dojmem. Na konci desky, ač jsem se chvílemi pobavil, si připadám jak porevoluční hrobník. Spousta dřiny a ty cennosti, které jsem objevil, nevyváží úsilí, které je potřeba poslechu věnovat. Na obranu Dynamic Lights dodávám, že s každým poslechem se mi líbily úplně jiné pasáže, než při poslechu předcházejícím, což svědčí o komplexnosti, složitosti a určité tajemnosti nahrávky. A tak je docela mnohoznačné, že jako nejpovedenější celek mi (statisticky vzato pomyslným čárkováním při zablikání chuťometru) vychází skladba s názvem „Going To Nowhere“. Ne snad, že by Dynamic Lights nevěděli, kam se vydat, ale na svém debutu našli těch cestiček tolik, že prozkoumávání všech pěšinek, byť nepatrných, je spíš na škodu.

Takže, hoši, příště mapu s sebou a ono to půjde.

Savapip             


www.dynamiclights.net

Seznam skladeb:
1. In The Hands Of A Siren
2. Between Two Parallels
3. Remembrances
4. Density
5. Going To Nowhere
6. One Thousand Nothing
7. Connecting
8. The Big Show

Sestava:
Matteo Infante - zpěv
Marco Poderi - kytary
Simone Del Pivo - bicí
Raffaele Mariotti – baskytara
Giovanni Mariotti– klávesy

Rok vydání: 2005
Čas: 54:51
Studio: Fear studio Ravenna
Label: DVS Records/ Metal Age Production
Země: Itálie


Vydáno: 04.05.2006
Přečteno: 3157x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
za a) zkus to...9. 04. 2009 17:33 Savapip
...kecáš...9. 04. 2009 17:07 franz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10742 sekund.