RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PERSUADER – When Eden Burns

Školáci, jásejte. Při dnešním hodnocení se budeme pohybovat v krajinách geometrie a společně se zamyslíme nad krásami trojúhelníku. Na rozdíl od podobně tvarovaného kolegy z Bermud ten náš trojúhelník je hodně kreativní a sem tam z něj vypadnou hodně povedené a čím dál podobnější (alespoň na dvou vrcholech) záležitosti. “Takže, máte úhel beta - no, to nemám - máte úhel beta...“

Výchozí bod A se jmenuje Blind Guardian, bod B nazvěme Savage Circus a bod C, ten, ve kterém se všechno pěkně (?) spojí, nosí jméno Persuader. Zasvěcení už vědí, že tím podstatným, co uvedené body spojuje, je osoba zpěváka Jense Carlssona a kytaristy Emila Nordberga (je-li vám toto jméno povědomé, jde skutečně o bratra kytaristy Nocturnal Rites), členů dvou posledně jmenovaných spolků. Virus, jenž kdysi vyzkoumali Blind Guardian, si jejich bývalý bubeník Thomen Stauch odnesl do Savage Circus, kde oba dnešní hrdiny evidentně nakazil. A upřímně řečeno, docela váhám, zda tahle nákaza byla tím nejlepším, co mohlo Persuader při tvorbě alba „When Eden Burns“ potkat. Persuader, ač jejich album je pořádně divoké a nadupané, totiž začínají ztrácet svoji vlastní tvář. Už na předchozím albu Persuader (i na albu Savage Circus) se nedala přehlédnout výrazná podobnost vokálu Jense Carlssona s Hansi Kürschem z Blind Guardian. To, jak Jensovi narostly hlasivky, je čistě věcí přírody a Jens za to asi vážně nemůže. To, že kapela zůstala vagónem urvaným ze řetězu a nekompromisní smrští je taky fakt, ale nepřeslechnutý posun do melodiky a postupů Blind Guardian už asi vinou přírody nebude a kluci se začínají stávat klonem (byť důkladně zdivočelým) zatím úspěšnějších kolegů. Do toho zřejmě přispěl svojí troškou do mlýna i Piet Sielck, který produkoval vokály u Persuader a samozřejmě se motal i u Savage Circus. A vlastně tím posledním střípkem do společné mozaiky je skutečnost, že Jens Carlsson odložil kytaru, aby se mohl plně věnovat zpěvu (Hansi, už je to dávno, viď…). Jednoduše řečeno, fandové starých Blind Guardian, můžete klidně přestat číst a směle upalovat do nejbližšího obchodu (s cédéčky, samozřejmě…).

Agresivita a melodie. Rychlý power metal se silným a variabilním vokálem, od hutných heavy riffů k instrumentálně sólovým eskapádám. To jsou základní poznávací znamení alba, které svojí sílu nabírá postupně, aby mohlo gradovat v eruptivně destruktivním závěru. Úvodní „Twisted Eyes“ vás nakopne do vysokorychlostního tempa, ze kterého Persuader sleví jen v instrumentální „Zion“, přemýšlivé skladbě s houpavým motivem a atmosférickými přechody, citlivém ostrůvku a zamyšlení v zuřivém tornádu a ve zklidňujícím intru v „The Return“. V optimistických sólech se Persuader přiblíží až k rozjuchanosti Kaie Hansena. Z nekompromisního běsnění vyčuhuje nejbarevnější „Judas Immortal“, s vybzučenou kytarou, citací klasické kytary i vynikajícím sborem v závěru a nejepičtější skladba s povedenou vokální linkou „Doomsday News“ s depresivním klávesovým motivem v pozadí.

Persuader drtí, válcuje a ničí. Úplně stejným způsobem, jako kdysi Blind Guardian. A na závěr to ještě trochu zamotám. Souboj mezi Savage Circus a Persuader dopadl lépe pro cirkusáky. Aby toho nebylo málo, přihodili svou hromádku do míchačky v podobě nového alba i Blind Guardian. Po prvním poločase tohoto souboje (tedy v době, kdy do novinky slepců jsem ještě neproniknul a stále se mi to nedaří) vede Persuader 1:0.

A přitom všechno, o čem se tu bavíme, jsou vlastně Blind Guardian. Jen v různých formách vývoje.

Savapip             

O mladé švédské power/speedové kapele Persuader jsem se dozvěděl z nadšených ohlasů, které ji přirovnávaly k následovníkům mých oblíbenců Blind Guardian, což byl pro mě hlavní argument pro vyzkoušení. Objevil jsem velmi zajímavou muziku, ale i přes některé spojující rysy, mezi které patří například některé melodické a kytarové postupy, rozhodně ne nějaké BG part II. Persuader mají svoji vlastní tvář a jsou si toho nanejvýš vědomi. Jejich aktuální album také jasně navazuje na zvuk z desky předchozí, která dostala kapelu do širšího povědomí, a v podstatě ho pouze vypilovává.

Persuader jsou hlavně dost přímočaří a oproštění od přílišné, přearanžované epiky. Sází na drive a drží tempo ze všech sil. Člověk má až někdy dojem, že se uspěchaná rytmická sekce tlačí o krok napřed. Rytmika je tu obecně hodně výrazná a důkladná a trochu mi vadilo, že nabourává techničtější část instrumentální složky. Hudební linka napříč spojující album je díky tomu sice výrazná, ale způsobuje mírně monotónní vyznění a znesnadnění rozpoznání songů navzájem. Naštěstí mají Persuader jednu vlastnost, která tento nešvar s přibývajícími poslechy částečně vynahradí.

Mám tím na mysli výpravnost skladeb, které se neomezují na banální kombinování sloka - refrén, ale mají I přes svůj jasně vymezený směr a tempo vkusně nepravidelnou, vnitřně lehce progresivní kompozici, která dělá z poslechu alba dobrodružně objevný výlet. V tom vidím jednu z dalších možných spojitostí mezi Persuader a staršími deskami Blind Guardian, u kterých měl člověk i po padesátém poslechu co objevovat. Složitosti struktur vrcholných BG ale Švédi zdaleka nedosahují.

Kytary jsou položené trochu níž než je obvyklé a znějí celkem dost tvrdě a sekaně. Využívají toho hlavně k důkladnému riffování. V leadech a sólech, kterých by možná mohlo být trochu víc, se ale přenášejí do typičtějších tónin.

Zpěvák Jens Carlson, který je podle mě v současnosti persónou na strmém vzestupu, a to i díky angažmá v post Guardianských (jaká shoda okolností) Savage Circus, má na můj vkus až příliš vypjatý vokál, který napíná k prasknutí téměř po celou dobu, což působí trochu jednotvárně. Je to ale spíše problém kompoziční než kvalitativní, protože Jens zpívá velice dobře a v SC ukázal že umí i solidně zjemnit. Ale o tom, že Persuader mají tendence pořádně se do toho opírat, jsem se už zmiňoval.

Co bych ovšem pochválil je, že oproti předešlé desce se Jensovi, respektive celé kapele, povedlo rozšířit škálu emocí, aniž by opustili svůj typický sound. Viz. například mírně posmutnělou Doomsday News.

Persuader tentokrát také zkouší trochu více experimentovat. Zvukové vyhrávky jsou na jednu stranu příjemným osvěžením, ale například hrozně uměle zasazené akustické sólíčko (já vím, móda) jasně naznačuje, že by se měli raději více držet svého kopyta, jímž je a úderný power/speed metal, zcela korespondující s názvem této škatulky.

Na celkově dobře vyváženém albu When Eden Burns se vyskytuje mnoho skladeb (jako například R.S-Knights, The Return, Judas Immortal, již zmíněná krasavice Doomsday News…), které dokazují, že jejich autoři pomalu ale jistě prorůstají do sfér světové extratřídy.

Pepa Dubec 8,5/10

www.persuader.nu

Seznam skladeb:
1. Twisted Eyes
2. Slaves Of Labour
3. Sending You Back
4. R.S – Knights
5. The Return
6. When Eden Burns
7. Judas Immortal
8. Doomsday News
9. Zion
10. Enter Reality

Sestava:
Jens Carlsson - zpěv
Emil Norberg - kytary
Daniel Sundbom - kytary
Fredrik Hedström - baskytara
Efraim Juntunen – bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 50:28
Label: Dockyard 1
Studio: Värdelös , Powerhouse, Toontrack
Země: Švédsko


Vydáno: 14.09.2006
Přečteno: 3653x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
The Fiction Maze (2014)Novinka The Fiction...5. 01. 2014 14:24 vn
persuaderV podstatě se mohu...30. 03. 2007 11:05 ashgard


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.46532 sekund.