Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA – The Christmas Attic

Kapitola 2.
Dospívání na kouzelné půdě


Vánoc není nikdy dost, zaznělo zřejmě jednoho krásného dne u O´Neillů. Při svolávání kumpánů Jona Olivy a Roberta Kinkela šla nejspíš okolo některá z křehkých polovin zmíněných pánů a vysvětlila tomuhle spolku, že klidně můžou vyvádět svoje skopičiny i nadále, ale „chlapi, Vánoce jsou svátky klidu a míru a tak by to chtělo něco citlivějšího“. No, proč ne. Sarajevská vlezlá zima i vstřícnost dospělých je zapomenuta a prostor dostaly děti. Snad právě proto je příběh odehrávající se o Vánocích na půdě viktoriánského domu křehčí a méně dramatický než díl předcházející. Alespoň na první pohled. Já vím, dal by se použít i výraz usedlejší. Mrkněte však na tohle album nikoliv srdcem rockera, ale očima dítěte a zjistíte, že magické kouzlo Vánoc má milion a jedna podob. A každá z nich má svůj půvab. I když jí prožijete kdo ví pokolikáté.

A tak se znovu vydává malý andílek mezi člověčenstvo. A znovu ho čeká těžký úkol. Přinést božskému šéfíkovi věc, ze které má celé lidstvo největší prospěch. Háček je v tom, že se má vrátit s prázdnýma rukama.... Cesta ho zavede až na půdu domu, kde malá slečna řeší tu nejzásadnější dětskou vánoční otázku. Jak je to vlastně s tím Ježíškem (dosaďte si patrona Vánoc dle svých potřeb…)? Rodičové stále tvrdí, že existuje a starší děti se jí smějí, že to takzvané kouzlo Vánoc slouží jen k obelhávání mrňat. A tak zatímco slečna spekuluje a čeká, andílek jí malinko postrčí k řešení otázky. Za oknem se objevují příběhy lidí, kterým do života nějakým způsobem zasáhly Vánoce. Jasně, že v tuhle roční dobu jim chybí spřízněná duše a samozřejmě, že slečna nezaváhá a umožní jim se setkat. Jen chvilka, kdy odskočí k telefonu, stačí k tomu, aby se na půdě objevil dárek. A slečna, aniž zahlédla vytouženou postavičku, spokojeně usíná. On tady byl...! A andílek, který zdánlivě ztratil celou noc, pochopí, že úkol splnil. Stačí nejvyššímu ukázat dítě, bezpečně spící ve své posteli, dítě, které věří kouzlu Vánoc a které cítí sílu dobra a má (i na podruhé) vyhráno.

Už jsem naznačil, že hudebně „The Christmas Attic“ nedosahuje kvalit svého předchůdce. Alespoň v rovině pocitové. Technicky je všechno v nejlepším pořádku a plejáda muzikálových pěvců dělá z alba hodně barevnou poslouchanou. Z domovského spolku Savatage se ve studiu sešli všichni, včetně Chrise Cafferyho, takže i závan domoviny na albu zaslechnete. Pravda, ne tak intenzivní jako minule, „The Christmas Attic“ staví, spíš než na bombastických orchestráliích, na jemnějších výrazových prostředcích, vánočních motivech a velice příjemných vokálních projevech. Nezbytné hlasové proplétání zvýrazní sborové provedení v „The World That She Sees“ a v dětském „Christmas Canon“, nejsladší skladbě na albu. Album je dokonale vygradované. Právě v závěru se totiž dějí ty největší věci. Od načančané a pompézní „The Snow Came Down“ s typickým ukolébavkovým úvodem, který si koleduje o mohutný nástup všech zúčastněných a našponování veškerých emocí (což samozřejmě přijde), přes podobně vystavěnou „Dream Child“, k poetice folkově klidného vyprávění, podmalovaného jemným vybrnkáváním kytary až ke skočné a rozverné „An Angel´s Share“ s příjemným ženským vokálem a orchestrální bouří. Závěrečná „Music Box Blues“ už jen svojí muzikálově sladkou melodií a vokálním čarováním rozvlní vánoční motiv. Ještě mi nedá nevzpomenout šťavnatou pochodovku „The March Of The Kings/Hark The Herald Angel“ s chytlavě zakomponovaným motivem svaté noci. A nejbláznivější míchanici, do které se kdy T.S.O. pustili, cosi mezi barovým brnkáním, rockovým zhulením, swingovým příběhem, boogie skotačením až k divočině gospelového šílenství. Skladba „The Three Kings And I“ mi do skládanky „The Christmas Attic“ z počátku moc nezapadala, ale její kouzlo je neoddiskutovatelné. Hallelujah!

„The Christmas Attic“ je dospělejší a méně nápadné, než prvotina Trans-Siberian Orchestra. Vyžaduje víc času a úsilí na proniknutí do podstaty. Pokud nebudete chtít zázraky, stojí ten čas i námaha za to. Jen tak v koutku si rockerská dušička šelestí, kdy jindy chtít zázraky, než právě o Vánocích. Ale třeba dle vzoru andílka stačí dívat se kolem sebe a „The Christmas Attic“ použít jako příjemného náladotvůrce.

Savapip             


www.trans-siberian.com

Seznam skladeb:
1. The Ghost Of Christmas Eve
2. Boughs Of Holly
3. The World That She Sees
4. Midnight Christmas Eve
5. The March Of The King / Hark The Herald Angel
6. The Three Kings And I
7. Christmas Canon
8. Joy / Angels We Have Heard On High
9. Find Our Way Home
10. Appalachian Snowfall
11. The Music Box
12. The Snow Came Down
13. Christmas In The Air
14. Dream Child ( A Christmas Dream)
15. An Angel´s Share
16.Music Box Blues

Sestava:
Robert Kinkel – piano, klávesy
John Middleton – baskytara
Jon Oliva – piano, klávesy, baskytara
Paul O´Neill – kytara
Al Pitrelli – kytara, baskytara
Chris Caffery – kytara
Jeff Plate – bicí
+ kupa zpěváků

Rok vydání: 1998
Čas: 1:12:29
Label: Lava Records
Studio: Sound Tracks New York City
Produkce: Paul O´Neill
Země: USA


Vydáno: 26.12.2006
Přečteno: 3636x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09666 sekund.