RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TARJA TURUNEN – Henkäys Ikuisuudesta

To to letí. Už je to víc než rok, co přišel konec jedné éry. Nejen coby název tehdy připravovaného DVD finských Nightwish, ale i coby fyzický stav téhle bandy. Famózní pěvkyně Tarja Turunen byla bez milosti odstavena od mikrofonu a média postupně začala různými spekulacemi i zaručenými zprávami připravovat půdu pro budoucí počiny obou zbylých táborů. Mužská část kapely vytrvale kutí nový materiál a napíná fandy otázkou, kdo vlastně dostane příležitost nové skladby nazpívat. S ženskou částí – tedy s Tarjou – to vypadalo poněkud bezvýchodněji. Ale už v polovině roku se začaly objevovat zvěsti, že Tarja Turunen se z vyhazovu dostatečně oklepala a chystá novinku. Nechci si hrát na generála po bitvě, ale přece jen se dalo spočítat, jak to skončí. Jednak s myšlenkou na vánoční album si Tarja pohrává už třetí rok. Jednak zákonitosti trhu jsou neúprosné, a tak snad ani nelze Tarje mít za zlé, že zvolila z hlediska obchodního tu nejjednodušší strategii. Koneckonců, vánoční sezóna a vánoční témata byla letos hodně přitažlivá i pro kupu jiných rockových interpretů (např. Twisted Sister mě tímto krokem překvapili daleko víc…), tak proč bych zrovna u Tarji měl bádat nad tím, jestli jde jen o kšeft a nebo o upřímnou uměleckou výpověď. V konečném důsledku je to úplně jedno. Tarje tento krok určitě neuškodí (spíš naopak, už čtrnáct dní po vydání alba ulovila Tarja první zlatou desku za tento počin a vyšplhala se na druhou příčku finské albové hitparády) a nám, kteří jsme si tuhle divoženku oblíbili už v řadách Nightwish se nabízí příležitost vychutnat si její vynikající vokální projev v čistě lyrické podobě. Těm, kteří měli něco do činění s Tarjiným vánočním singlem „Yhden Enkelin Unelma“ z roku 2004 netřeba vysvětlovat, co je čeká. Koneckonců, skladba „En etsi valtaa, loistoa“, která se objevila na tomto singlu, je obsažená – coby produkt absolutně nevybočující z celkové koncepce – v pozměněné verzi i na novém albu „Henkäys Ikuisuudesta“. Těm, kteří stále ještě nemají tušení, co je na Tarjině albu čeká, jen doporučím, aby ještě nevyhazovali oschlý vánoční stromeček a zbytečně nebalili do krabic ozdoby, neb tyto dekorace by mohly pomoci s dotvářením atmosféry k poslechu „Henkäys Ikuisuudesta“. Ale nebojte, nechci vás lákat na laciné vánoční kýče…

Album je ukázkou toho, co Tarja ráda poslouchá a poslouchala o Vánocích. Sázka na pestrost vyšla dokonale. Ať už jde o interpretaci tradičních vánočních melodií, finskou klasiku či světové hity, ať jde o skladby léty prověřené či naprosté novinky, z alba dýchá pohoda, klid a uvolnění. A co víc, Tarja se projevila nejen jako interpret, ale i jako spoluator úvodní „Kuin Henkäys Ikuisuuta“.

Kromě s citem zpracovaných kousků Abby, Johna Lennona, Cory Connors a Air Supply, melodií finských klasiků Jeana Sibelia, Otto Kotilainena, Heino Kaskiho, dojde i na „Tichou noc“ ve finštině, Schubertovu, a tedy v němčině zpívanou (a jde o jeden z mála okamžiků, co znám, kdy němčina tak zatraceně nedrnčí) „Ave Marii“ i Blakeovu „Walking In The Air“, kde Tarja dá vzpomenout na svůj kdysi domovský spolek. Vše se odehrává v klidné atmosféře (na zrychlení tempa dojde pouze v houpavé „Marian Poika“), obohacené doprovodnými vokály, dětským sborem, smyčci, saxofonem, jemným piánem, flétnou… Nejlepší momenty? Nemá cenu přece opisovat kompletní tracklist. Jednoduše řečeno, nejlepším momentem je fakt, že to Tarje parádně zpívá. A jen na okraj si neodpustím poznámku, že závěrečná „Tichá noc“ ve finštině je vážně sladce úchvatná…

Bráno kolem a kolem, ač je toto album prezentováno jako vánoční, nelze říct, že by se jednalo o klasické rolničkové album. Koneckonců, na albu jedinou jinglebelku neuslyšíte. Není to zapotřebí. Tarja si pozornost dokáže v pohodě udržet daleko přirozenějším a poutavějším způsobem. A to je zřejmě i odpověď na otázku, zda jde o obchodní kalkul či nikoliv. Žádná prvoplánovka, ale emocemi našlapaný výtvor. Tarjin hlas je skutečně kouzelný nástroj. A tak, máte-li chuť občas jen tak v klidu rozjímat a nechat se přitom pohupovat křehkou a uklidňující záplavou pocitů, sáhněte po „Henkäys Ikuisuudesta“.

Jakékoliv hodnocení je v tomto případě naprosto zavádějící. Co vlastně hodnotit? Tarju, hudbu, klasiky, provedení, vánoce? A tak dole uvedené body berte jako vyjádření mého pocitu z obtížně zařaditelného alba. A ten pocit je hodně pozitivní.

Savapip             


www.tarjaturunen.com

Seznam skladeb:
1. Kuin Henkäys Ikuisuutta
2. You Would Have Loved This
3. Happy New Year
4. En Etsi Valtaa, Loistoa
5. Happy Christmas (War Is Over)
6. Varpunen Jouluaamuna
7. Ave Maria8. The Eyes Of Child
9. Mökit Nukkuu Lumiset
10. Jo Joutuu Ilta
11. Marian Poika
12. Magnificat: Quia Respexit
13. Walking In The Air
14. Jouluyö, juhlayö

Tarja Turunen - zpěv
Juha Lann - kytary
Jako Kiiski – baskytara
Esa Nieminen – piano, klávesy
Sami Kuoppamäki – bicí
Heikki Hämäläinen – 1.housle
Sepo Rautasuo – 2.housle
Mauri Pietikäinen – viola
Mauri Pietikäinen – viola
Veli-Matti Iljin - cello

Rok vydání: 2006
Stopáž: 58:11
Studio: Finnvox Studios
Produkce: Esa Nieminen
Label: Passion
Země: Finsko


Vydáno: 27.01.2007
Přečteno: 5777x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tedy, byl jsem...15. 02. 2008 10:24 Josef
http://www.tarja.est...13. 02. 2008 0:45 radim
dotazchci se enom...25. 03. 2007 11:40 martina
Tarja je božská, ...12. 02. 2007 19:05 lenin2001
Tarjuškaja jsem slysela 4...9. 02. 2007 20:50 reggae


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13103 sekund.