ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CHOCOLATE JESUS, BBQ - Praha - Akropolis - 31.10. 2005

Jak naložit s pondělním večerem? Přeci vydat se do víru velkoměsta. A vůbec nejlépe na koncert. Když pak činí vstupné pouze symbolických 20,-Kč, není co řešit. Takřka legendární Akropole tentokráte hostila chrudimskou kapelu Chocolate Jesus a pražské BBQ. Začátek byl avizován přesně na 19:30hod, a tak jsem si v tom kvaltu nestihla ani dostatečně vychutnat Žižkovský vysílač nově oděný do barevného hávu.

Avšak jaké bylo mé překvapení, když mě ještě téměř v 20 hod., spolu s cca dalšími deseti čekajícími lidmi, nekompromisní ochranka nechtěla pustit do sálu s tím, že probíhá zvuková zkouška. Tak tedy takhle jsem si začátek koncertu nepředstavovala. Nepřišla jsem na Rolling Stones, kde se s posunutým začátkem počítá, ještě pořád jsem si přišla poslechnout pouze české Chocolate Jesus a BBQ.

Jako první vběhla na podium čtyrčlenná partička Chocolate Jesus. Byla jsem na kapelu vcelku zvědavá, protože jsem jejich plakátek viděla již před čtyřmi lety v jejich rodném městě a dodnes to ve mě asociuje vůni Vánoc a čokoládových figurek pověšených na zářícím stromečku. Mimochodem, napadlo vás, že Vánoce již klepou na dveře? Avšak Chocolate Jesus nemají se sladkou čokoládou nic moc společného. Celé kapele s přehledem vévodí nepřehlédnutelná zpěvačka Kristýna. Do zpěvu a show dává maximum, i když koukat se do očí více než prořídlého sálu nemohlo být zrovna příjemné. Vlastně téměř celý koncert měl podtext takového rodinného setkání, protože lidí se opravdu moc nesešlo. Akropolis je pro mnohé kapely přeci jen velké sousto. Kapela hraje mix tvrdého rocku, popu, ale najde se i něco alternativy a dalších stylů. I když mělo celé vystoupení náboj, člověk se ke konci neubrání malému zívnutí, protože písničky plynnou stále ve stejném duchu. Malou výtku bych měla k pánské části kapely. Připomínám, že divák vnímá koncert všemi smysly, nikoli jen sluchem, a tak by stálo za to si i trochu pohrát s oblečením a celkovou image.

Další kapelou na takřka divadelní scéně Akropolis byla kapela BBQ. V nepřehledné změti muzikantů se bylo zprvu těžko vyznat. Členů je celkem osm a vévodí jim, promiňte mi ten výraz, veselí a hraví frontmani Petra Voldánová s Honzou Špalkem. Zajímavým prvkem kapely je dechová sekce a bonga.

V sále bylo znát, že přišla hlavní kapela tohoto večera, houf diváků nápadně zhoustl. Přesto ale nebyla porušena tenká červená linie, tedy zhruba čtyřmetrová mezera mezi podiem a diváky, kterou si nikdo neodvážil překročit. Nelze jinak říct, než že se divácká obec prostě všeobecně stydí, protože jinak si lidi podupávali a tančili do kapelou udávaného rytmu velice ochotně. Co BBQ hraje za styl je nepopsatelné, nutno slyšet na vlastní slechy. Jednu chvíli vám mrazí v zádech, když zpěvačka vystřihne jen v doprovodu klavíru nádhernou a naléhavou baladu, a druhou chvíli se spustí takový kabaret, že nabudete dojmu, že jste se vrátili v čase, a jste účastníky estrády "Možná přijde i kouzelník". Chybí jen blyštivá saka a Jiřinka Bohdalová s Vláďou Dvořákem vyprávějící své anekdoty. Občas jsem také měla pocit, že ve zpěvákovi Honzovi slyším Jiřího Suchého kříženého s rannou tvorbou Jiřího Korna. Nejsem si tedy jistá, jestli tento starý sound kapele úplně prospívá, protože jiné písničky mají skvěle ušitý moderní kabát, nakažlivý drajv a hitový potenciál.

Za zmínku stojí, že kapela v Akropoli vůbec poprvé představila svého nového basistu Filipa Guta. Bezmála zajímavostí také je, že el. kytaru v rozjásaných BBQ obsluhuje jinak tvrdý hoch z tvrdé kapely Atari Terror Jakub Vlachynský.

Závěrem lze říci, že večer byl hodně povedený. Je příjemné vědět, že nám tu nechybí mladé výrazné zpěvačky v podobě Kristýny z Chocolate Jesus a Petry z BBQ.

Ali             



Vydáno: 31.10.2005
Přečteno: 3573x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09522 sekund.