ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AXXIS - Eyes Of Darkness

Kapitola 7.
Podařená temnota


„Co to děláš?“ „Já jsem…“ „Neslyším, nahlas!“ „…rozklepával nejtek, já jsem do toho…“ „Co?“ „…bouchal kladivem a omylem a ono se to zvětšovalo, zvětšovalo, až se zvětšilo, rozpláclo, já si vemu novej…“ „Takhle se rozklepávaj nejtky, co? Koudelko, já tě sleduju už dlouho…“

Takhle se rozklepávaj nejtky! Téměř co rána, to úder na hlavičku. Samozřejmě, nebyli by to Axxis, abych mohl vypustit slůvko téměř. Ale přece jen nutno přiznat, že když kapela protřela svůj zrak a jukla na svět jasným zrakem z temnoty, nastoupila svojí „zlatou“ cestu. Album „Eyes Of Darkness“ je z celé dosavadní diskografie - při zachování všech typických poznávacích znamení – nejdospělejší. Axxis stále vsází na chytlavé melodie, jen jsou trochu vážnější, mírně vláčnější, zbytečně nikam nespěchají, dovedou si pomocí výrazných riffů i bezprostřední zpěvností pohrát s rozvernou náladou i napjatou atmosférou.

Možná jde jen o můj subjektivní pocit, ale v souvislosti s „Eyes Of Darkness“ se nemůžu zbavit dojmu, jako by svět chtěl vytvořit iluzi toho, že nad Axxis se pomalu, ale jistě zavírá voda. Tradiční informační vlna nebyla zdaleka tak intenzivní, jak by se dalo čekat. A přitom právě na tomhle albu si Axxis konečně dovolili překročit hranice svého stínu a stvořit příjemné a ucelené album, vařící ze šťavnaté rockové podstaty a více-méně kašlající na laciné efekty. Jak je to jednoduché. Když vím co chci a na co mám, tak to přece beze zbytku můžu využít.

Za co chválit především? Pochopitelně, za nejchytlavější momenty (pro ty, jež mají Axxis plné zuby, připomínám, že se samozřejmě jedná o ty nejvlezlejší a snadno zapamatovatelné motivy, které vám budou v uších znít ještě douhatánsky dlouho :-) ). Ke skočnému a pohodovému riffování s uvolněnou, snad až taneční rozverností ve „Wonderland“ se pojí i celá filozofie Axxis: „… zázračný svět je tak daleko, ale můžeme najít cestu do země snů, jen tahle naděje nás drží při životě - nevěřím, že sám najdeš lepší svět, chci být ten, kdo tě vezme ke slunci…“ Podobně lákává chytlavost mohutně cáká z „When The Sun Goes Down“. Melodická vichřice, sekané kytarové šejkrování v dramatickém líčení toho, kdo vás navštíví po západu slunce. Ovšem budou-li na mě Axxis takovéhle noční můry posílat pravidelně, bude u mě rodinný felčar brzy diagnostikovat chorobnou strachuchtivost. Příjemně vyčuhuje i, na poměry Axxis minimalistická, protiválečná „One Million Faces“. Znáte to, v jednoduchosti může být nejen síla, ale i naléhavost. Do maxipovedenek patří i „Angel“, coby tradičně silná baladovka, všechny strašidláky zahánějící ukolébavka s klidnou atmosférou, výuková lekce alá „hodina Axxis“ v „Larger Than Life“ a pochopitelně povedený otvírák „Eyes Of Darkness“, který celé téhle melodické záplavě důrazně otevírá vrata. Pokud vám už ani u téhle skladby nezacuká v kolenou, nebo vás za uši nepřitáhnou silné sbory, nejspíš vám stejně ani nestálo za to dočíst Axxis ságu až k tomuhle řádku.

Kde je tentokrát Axxisovské „téměř“? Už minule jsem lomil rukama nad převzatou skladbou a v tomto duchu se dá pokračovat i na albu aktuálním. „The Four Horsemen“ z pera řeckého skladatele Evangelose Odyssease Papathanassioua, známějšího pod jménem Vangelis, jednoduše na desku nezapadá. Těžko soudit, zda Axxis cover verze prostě nezvládá (á propos, předělávka z acceptovského tributu „Flash Rockin´ Man“ silně potvrzuje tuhle teorii), nebo je nemožné do axxisovských kolejí napasovat cizí vozíček, ale výsledek je poměrně prapodivný až nedůstojný. Z vlastní tvorby si slabší chvilku Weissovci vybrali v jalové „Keep Flying“, která kromě nedostatku nápadů trpí i díky Bernhardovým pěveckým manýrám. Naštěstí, pouze v této skladbě jsou Weissovy výšky pro uši náročné.

Axxisové, já vás sleduju už dlouho. A konečně mám zase jednou pocit, že se vám dílo povedlo.

Savapip             


www.axxis.de

Seznam skladeb:
1. Eyes Of Darkness
2. Wonderland
3. The Four Horsemen
4. Brandnew World
5. When The Sun Goes Down
6. Shadows Of The Light
7. Keep Flying
8. Battlefield Of Life
9. One Million Faces
10. At The Crack Of Dawn
11. Angel
12. Larger Than Life
13. Lost In Love (bonus)
--------
14. Shadowman (videoklip)
15. Rockmine (The Axxis Game)

Sestava:
Bernhard Weiss - zpěv, kytara
Guido Wehmeyer - kytara
Kuno Niemeyer - baskytara
Harry Oellers - keyboards
Richard Michalski - bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 54:51
Studio: Soundworxx
Produkce: Bernhard Weiss, Harry Oelers
Label: Massacre Records
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Kingdom Of The Night
1990 – Axxis II
1991 – Access All Areas (live)
1993 – The Big Thrill
1995 – Matters Of Survival
1997 – Voodoo Vibes
2000 – Back To The Kingdom
2001 – Eyes Of The Darkness
2004 – Time Machine
2006 – Paradise In Flames


Vydáno: 15.03.2007
Přečteno: 4216x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
kdepak, ne odtud,...26. 09. 2012 19:23 Savapip
:-DDDD aha, tož...26. 09. 2012 17:23 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09852 sekund.