TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




REBELLION - Miklagard

Už v hodnocení alba „Liberty Or Death“ bývalých soukmenovců Grave Digger jsem se pozastavoval nad tím, že Uwe Lulis a Tomi Göttlich nějak nemůžou odříznout pupeční šňůru, která je pojí s hrobníky. Jinak si nedokážu vysvětlit, že vydání svých alb plánují do velmi blízkých časů jako boltendahlovci (nebo že by to bylo naopak a Grave Digger si tímto způsobem zajišťovali body…?). V těhle pomyslných závodech pouze jednou vyšlo album Rebellion dřív. A kupodivu, právě v roce 2003, kdy Rebellion stihli vydat desku „včas“, nesešlapávali Lulisovi hoši (a teď už i jedna dáma) hrobníkovi paty, ale kráčeli hrobníkům důstojně bok po boku.

Nejen termíny vydání desek a bývalé společné působení jsou důvodem, díky kterému se jeden těžko ubrání porovnávání výše zmíněných spolků. Tím zásadním okamžikem je celkový sound obou kapel. Našlapaný, agresivní, přímočarý klasický heavy metal mají Rebellion pochopitelně velice dobře zvládnutý a zkušenosti nabrané v Grave Digger nezapřou. Nutno přiznat, že si zvolili i složitější způsob vyjádření než „grejvové“, když se vrhli do koncepční trilogie. Chtě nechtě, koncepce, má-li být smysluplná, vyžaduje kompaktní dílo dotažené do detailů. Ne snad, že by se Rebellion s druhým partem vikingské ságy „Miklagard“ toto nepodařilo naplnit. Jen se nemůžu zbavit dojmu, že vše je natolik podřízeno celku a detaily byly natolik potlačeny, že po hodinovce poslechu vyzní „Miklagard“ trochu monotónně. A to je největší slabina jinak dobře zvládnutého, dravého alba.

Projevuje se totiž prakticky na celé ploše. Vcelku paradoxně tak obrátí nebezpečí plynoucí z monotematického díla naruby. Vyškubnete-li kterýkoliv kousek alba na samostatnou jednotku, oblízne si každý příznivec melodického nářezu všech deset. Jenže po naskládání do souvislé palby mi chybí jakékoliv vybočení z nastaveného kurzu. Nemělo by to být u konceptu naopak? Tedy kompaktní a silný celek s proměnlivou náladou. Určitě pak nikoho nepřekvapí, že nejmocněji na mě zabraly okamžiky, kdy Rebellion našli skulinku v jinak hutné, neprostupné palbě a cokoliv, byť nepodstatného, dokázali pozměnit. Mluvím zejména o chvílích, kdy Michael Seifert přestane za každou cenu tlačit svůj chraplák do drsných a intenzivně uřvaných poloh a začne jednoduše zpívat, ruku v ruce se k němu přidají obě kytary – mimochodem, podvědomě jsem očekával, že když se kytary chopí křehotinka Simone Wenzel, že se tento nepříliš tradiční krok projeví na jemnějším projevu Rebellion, naštěstí (?) se tak nestalo – a rytmika, třeba jen lehce, zvolní. Takže nejvyšší sázky uzavírám na skladbu „Kiew“, přirozeně plynulou a melodickou skladbu a titulní „Miklagard“, postavené, víc než na důrazném tempu, na šlapavé atmosféře skladby. Album důstojně graduje v typickém monumentálním uzavíráku „The Uprising“ s příjemnou kytarovou vyhrávkou (to je návod pro poslední díl vikingské ságy, kterak zpestřit dění a udržet posluchačovu intenzivní pozornost). Díky opakovaným poslechům až dodatečně oceňuji intro „“Vi Seglar Mot Miklagard“ s hostujícím Charlesem Rytkönenem (Morgana Lefay), které jasně deklaruje, že Rebellion si s atmosférou dokáží pohrát.

Nerad bych, aby celkové hodnocení „Miklagard“ vyznělo nějak negativisticky. Příznivcům syrového a svižného power metalu, fandům hutných riffů a klasických kytarových sól srdce při poslechu alba spolehlivě pookřeje. „Miklagard“ má zabijácký náboj a určitě nezklame. Stačí, když nebudete opakovat mojí chybu a nebudete za každou cenu srovnávat melodickoriffové pochody páně Lulise a Göttlicha s jejich v hlíně se hrabajícím bývalým příbuzným. Pak by mohlo být všechno v pořádku.

Savapip             


www.rebellion.st

Seznam skladeb:
01. Vi seglar mot Miklagard
02. Sweden
03. Free
04. On The Edge Of Life
05. Ulfberth
06. The Rus
07. Kiew
08. Aifur
09. Taste Of Steel
10. God Of Thunder
11. Our Backs To The Wind
12. Miklagard
13. The Uprising

Sestava:
Michael Seifert - zpěv
Uwe Lulis - kytara
Tomi Göttlich - baskytara
Simone Wenzel - kytara
Gerd Lücking - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 60:48
Studio:Black Solaris Studio Frankfurt
Produkce: Uwe Lulis
Label: Massacre Records
Země: Německo


Vydáno: 09.05.2007
Přečteno: 4543x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12367 sekund.