Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MECHANICAL POET - Creepy Tales For Freaky Children

Dění kolem ruské kapely Mechanical Poet po vydání jejich geniálního debutu "Woodland Prattlers" z roku 2005 připomínala telenovelu. Skupina se nejdříve rozhodla rozpadnout (což mě hluboce zasáhlo), poté znovu sloučit (což mě pohladilo na duši), následně ohlásit změnu stylu a hudebního směřování (což mě šokovalo) a nakonec vyměnit většinu kapely (z čehož se mi udělalo nevolno a týden se mi zdály noční můry). Ač se mi nechtělo tomu věřit, nakonec se jim i přes takové peripetie přeci jen podařilo vyrobit a vydat svoji druhou dlouhohrající desku.

V první řadě se musím přiznat k tomu, že kdybych při posuzování CTFFC úzce lpěl na jeho porovnávání s předchůdcem, nejspíš bych ho musel proklít i s jeho tvůrci. Naštěstí jsem si své zklamání odbyl již při čtení zpráv o vývoji kapely a k poslechu samotnému jsem mohl přistoupit s o něco chladnější hlavou a větší rozvahou. Název zůstal, ale kapela se změnila, nechme tedy minulost ležet (i když na čestném místě na polici).

Přistoupíme-li tedy k albu bez předsudků, co uslyšíme? Inteligentní moderní poloprogresivní pop-rock s příměsí komixově noirové atmosféry. Spíše hravý než hluboký, instrumentálně tajemný a vokálně odlehčený. Jakoby bez větších ambicí, ale se sympatickým nadhledem. Materiál stvořený Mechanickým Básníkem se nesnaží tolik dotýkat (s výjimkou občasného zalechtání) posluchačovy duše, jako ho spíš bavit. A to se mu daří dobře.

Jednou z klíčových kvalit je všudypřítomný humor, který je zřejmě v kapele nesmrtelný a bude ji doprovázet až do konce všech jejích hudebních životů. Parodický hororový koncept o městě plném podivných temných událostí, poskládaný z nejrůznějších historek je velmi svěží. Stejně tak hraní si s jazykem a slůvky v textech. Vrcholným vtipem je skladba "Dolly", která by ledaskoho mohla hudebně šokovat; já se u ní od srdce zasmál. Legrace ovšem neznamená, že by MP nesáhli i do negativnějších emocí. V tomto směru dbají vyváženosti mezi Waltariovski bezstarostnými a dojemnějšími melodiemi.

U melodií můžeme ještě chvíli zůstat, protože jsou neméně důležitou přísadou. Z čistě hudebního hlediska vlastně tou úplně základní. Kapela si totiž dala setsakra záležet na jejich chytlavosti. Kousky jako „A Rose For Michelle“, „Spikeyhead + Miremaid“ nebo „The Afterguide“ působí hned na první poslech a jen těžko se dostávají z hlavy. Jsou prvním (a pro někoho možná i posledním) co přiměje člověka pustit si to album znovu. Na druhou stranu v nich ale vystupuje klasický rozpor bezvadný refrén – slabší stať, který dotírá u MP poměrně často.

Ale ani instrumentaci nesmím tak pomlouvat, pořád je tu znát cit, který přináší mnohá silná místa. Zaranžováno je slušně a s jasnou představou o tom, kam chce kapela směřovat, a to dodává kompozici na kvalitě. Ačkoliv, jak již bylo řečeno, do velké hloubky či nějakých experimentů se nepouští. Zatlačení hudební složky více do pozadí oproti zpěvu na jednu stranu působí velmi tajemným dojmem a dodává na životu kýženému feelingu, ale o to více zdůrazňuje popověji laděné vokální party, které pak v celkovém dojmu převládají. To považuji za chybu. Mladičký pěvec s kouzelným jménem Jerry Lenin je velký entuziasta a talent v ohebnosti hlasu, ale nedostatky v partituře tím nezachrání.

Album není nijak vyjímečně dlouhé, ale přesto ke konci trochu ztrácí dech. Je vidět, že mainstreamovější přístup není tak silný, aby náročnějšího posluchače zabavil po celou stopáž. U některých písní je znát upřímná snaha o zajímavé hudební postupy a můžu o nich říci, že kromě chytlavosti jsou zajímavé i na pozornější poslech. U jiných ale zase nacházím spíše pozlátko a nemůžu přijít na to, čím by mě mohly zaujmout. Trochu důkladnější selekce by možná tu blýskavě barevnou mozaiku trochu lépe zpevnila. Takhle neustále hrozí rozpadnutím, což nahrává pachuti povrchnosti, které se CTFFC nedokáže zcela zbavit.

Vidíte? Nakonec mě to ani tak nebolelo a můžu tomu s klidným svědomím udělit i celkem slušné hodnocení.

Pepa Dubec             

Ne! Mě svědomí nedovolí smířiti se s tím, jak tato kapela povážlivě poklesla. Není snad pravda, že poezie měla by být krásy a hloubky nositelkou? Věcí nevšedních, obohacujících, nad kterými by se naše duše povznésti mohla? A ten potom, kdo si jménem osobuje příslušnost k ní, měl by se snažiti důstojně si počínati, aby studnu její ctnosti dobře naplnil. V minulosti se to Rusům hudbou všemožné hranice přesahující dařilo se ctí. Za což jim tehdy patřil můj hold, stejně jako dnes mám pro ně jen hořké opovržení.
Mohou si pobrnkávati svými instrumenty a nevinně se tvářiti, ale tak laciná náhražka nezaplní mezeru po usmrceném umění jejich zamlčované minulosti! Vždyť je to jen ubohé paběrkování na poli talentu! Samoúčelné plebejské nápěvy vskutku nejsou dřívějším klenutým arcimelodiím důstojným nástupcem. Neroztlučou mé srdce ani údy nerozechvějí. Zbývá jen prázdnota. Jaký smysl má hudba od všech kladů okleštěná? Nejsem za toto album rád a svůj hněv nehodlám ničím zakrývati!
Bror Ormurin 2/10

www.mechanicalpoet.net

Seznam skladeb:
1. Welcome To Creepy Tales
2. Urban Dreams
3. Bubble Bath
4. Spikyhead + Miremaid
5. Vesperghosts Of Milford Playhouse
6. A Rose For Michelle
7. Dolly
8. Lamplighter
9. The Afterguide
10. Aztec Zombies (bonus)
11. The Dead, The Living And The City
12. Hide And Seek With Cary Nage
13. Once Upon A Day

Sestava:
Jerry Lenin - zpěv
Lex Plotnikoff - kytara, klávesy
Serge Khlebnikoff - baskytara
Vladimir Ermakoff - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 47:24
Label: Aural Music
Země: Rusko


Vydáno: 14.08.2007
Přečteno: 4000x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10938 sekund.