DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TUBLATANKA - Poďme bratia do Betlehema, Vianočný deň

Rok se s rokem sešel a máme to tu zase. Svátek, který evidentně nenechává řadu umělců v klidu. Poctu vánočním dnům lze vzdát vskutku rozmanitým způsobem. Někdo se o Vánoce otře silně romanticky (Tarja Turunen), jiný se k nim vrací téměř pravidelně s důstojnou pompou a grácií (Trans-Siberian Orchestra) a najdou se i tací, kteří si z toho klidně udělají bohapustou řehtandu (Twisted Sister). Nejsem ani zdaleka tak zběhlý historik, abych si dovolil tvrdit, že slovenská Tublatanka byla tím prvním rockovým interpretem, který téma Vánoc důkladně zpracoval na “koncepčním“ albu. Ale co mi paměť sahá, byla to v mých uších poprvé právě Tubla, která se vydala na tento, poněkud tenký led. Není vůbec jednoduché objektivně hodnotit tento krok (respektive tři kroky) slovenských Jánošíků. A jsem ochoten i připustit, že hlavní roli v mém náhledu na Vánoce s Tublatankou hraje mistr čas. Otřepané rčení o nevstoupení do téže řeky v tomto případě totiž platí naprosto dokonale.

První krok, který Tublatanka směrem k Vánocům učinila, byl vpravdě dokonalý. V roce 1990 kapela vydala singl s dvěma koledami, “Poďme bratia do Betlehema“ a “Pásli ovce valasi“. Kontrastní spojení nabroušených (na Tublatanku v hodně rozumné míře) kytar, razantního rytmu a typických vánočních melodií, přineslo sice pouze netradičních aranžmá (ale co by člověk od tak notoricky známých melodií taky jiného očekával, že...), ale jinak znělo velice svěže a originálně. A ve chvíli, kdy se o tři roky později Tublatanka poprvé v kariéře veřejně dostala do vážné interní krize, bylo i poměrně logickým vysvobozením z problémů.

První překvapení, které jsem při pohledu na obal desky „Poďme bratia do Betlehema“ vůbec nemohl rozchodit, byla absence Paľa Horvátha. Tublatanka tohle album nahrála ve složení Ďurinda - Černý a Maťo kromě paliček obstaral úplně všechno. Což by nebyla až taková tragédie, Maťo umí. Problém byl spíš v tom, že to podstatné (s dvěma čestnými výjimkami), co deska mohla nabídnout, již vyšlo na singlu a Tublatanka (Maťo) zůstala v půlce cesty a uprostřed kompromisu. Ve snaze nijak zásadně nenarušit podstatu koled zní album pro rockersky trénované ucho poměrně unyle a na druhou stranu, pro nejširší chápání Vánoc coby svátků klidu a míru je víc než tublatankovské (rozuměj tvrdé). A tak je potíž vydedukovat, koho vlastně tahle deska měla oslovit. Ani Ďurindova vlastní koleda „Pieseň pre stratených synov“ z tohohle schématu nijak nevybočuje. A tak (coby hlasující za ostřejší tvář kapely) si užívám alespoň svižné „Narodil sa Kristus Pán“ a závěrečnou, konečně šťavnatou “Tichou (hlasnou) noc“. Oproti všem výše uvedeným interpretům Tublatance jednoduše chybí osobitost.

I přes všechny výhrady, snad i díky trošce nostalgie, lze u “Poďme bratia do Betlehema“ ocenit na tehdejší dobu originální nápad. Co však dodat k zatím poslednímu albu Tublatanky “Vianočný deň“? Parazitování na vlastní myšlence? Zoufalá snaha alespoň trochu oživit zašlou slávu? Nebo prostá, ničím nezkalená a mnou naprosto nepochopená chuť udělat sobě (a třeba i několika dalším) radost? Duch Vánoc nechť laskavě odpustí, ale tuhle desku považuju za absolutně zbytečnou a po drobném pookřání na albu “Patriot“ si Tublatanka sama podrazila nohy. Za poslech stojí snad jen trochou dramatičnosti posypaná “Anjelským pozdravením“ a rozverná “Čože je to za znamenie“. (Jen jako perličku se přiznám k jednomu trapasu, kdy mé, slovenčinu postupně zapomínající ucho vytrvale a nechápavě ve skladbě „Rolničky rolničky“ zaměňovalo známý text „...ježiško maličký a či Mikuláš“ za “... ježiško maličký a Jimmy Guláš, což mojí drahou choť, ošlehanou středoslovenským větrem, přivádělo k naprostému zoufalství... :-) ). Za elektrické mašinky a jejich kvákání (“Dobrá novina“) a naprostou sterilnost bych Tublatance dal s chutí trojku z chování.

Protože šlo v případě obou desek o nepříliš aktivně distribuované kousky, připravila aktuálně Tublatanka jejich reedici. No nevím, máme ty svátky klidu a míru, ..., ehm... tak to radši dneska necháme bez hodnocení.

Savapip             
-


www.tublatanka.sk

Seznam skladeb:
Poďme bratia do Betlehema:
1. Poďme bratia do Betlehema
2. Povedzte nám pastuškovia
3. Narodil sa Kristus Pán
4. Tichá noc
5. Dobrý pastier sa narodil
6. Pri betlehemskom salaši
7. Búvaj dieťa krásne
8. Pieseň pre stratených synov
9. Pastieri, pastieri, hore vstaňte
10. Nesiem Vám noviny
11. Do hory, do lesa valasi
12. Vstávajte pastieri
13. Ó chýr preblahý
14. Pásli ovce valasi
15. Dnešný deň sa radujme
16. Tichá (hlasná) noc

Sestava:
Maťo Ďurinda – zpěv, kytara, baskytara
Ďuro Černý - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 55:08
Label: Tommü Records
Země: Slovensko


Vianočný deň
1. Vianočný deň
2. Čože je to za znamenie
3. Narodil sa Kristus Pán v Betléme
4. Anjel Pána Glória
5. Dieťatko spanilé
6. Čas radosti, veselosti
7. Dobrá novina
8. Čo sa stalo, prihodilo na horách
9. Anjelským pozdravením
10. Šťastia, zdravia, dlho žitia, vinšujem Vám
11. Tichá noc bola
12. Rolničky rolničky
13. Sedí vrabček
14. Jak si krásne jezuliatko
15. Sem pospešte
16. Odchádzame, šťastia zdravia, vinšujem Vám

Sestava:
Maťo Ďurinda – zpěv, kytara
Juraj Topor – baskytara
Peter Schlosser - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 57:22
Label: EMI
Země: Slovensko

Související články:
TUBLATANKA - Tublatanka
TUBLATANKA - Skúsime to cez vesmír
TUBLATANKA - Žeravé znamenie osudu
TUBLATANKA - Nebo - peklo - raj
TUBLATANKA - Volanie divočiny


Vydáno: 24.12.2007
Přečteno: 5020x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ako vtip je to...26. 12. 2007 22:28 Marek-Janesession


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10819 sekund.