DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WARCHILD - novější věci jsou o moc rychlejší a brutálnější než před časem

Osoba zvaná Aleister je možná někomu známá z webu metalzone.info. Tento velice pracovitý chlápek hraje v kapele WARCHILD na kytaru. Nejen o této blackové smečce byla ale řeč. Aleister má hromadu aktivit, takže jsem se ho ptal na všechno kolem...


Takže na začátek mi prozraď, co se momentálně děje v táboře WARCHILD. Nedávno jsi mi říkal, že používáte automatického bubeníka...

No situace je teď taková, že pilně trénujeme s oběma bubeníkama (Milhaus senior a Milhaus junior :D). Taky máme nového basáka, tak mu to pomalu taky tlačíme do hlavy. 4.12. máme koncert, tak aby to k něčemu vypadalo. Ale hlavně pilujeme na natáčení cd.


Tím jsi mi vyfoukl další otázku, zda můžeme čekat novou desku... Jaká bude?

No ... geniální...


Tak to uvidíme... Jak bys popsal váš vývoj od roku 1997, kdy jste vznikli?

Ne, vážně. K té desce. Bude to takový ohlédnutí za věcmi, které vznikly už kdysi dávno v minulým století (to zní dost hrozně). V roce 2001 jsme natočili demo Krvavá cesta, na kterém se několik z těch songů objevilo. Ale zvuková kvalita byla bohužel tragická. Taky jsme skoro všechny věci hodně přepracovali. Původně jsme chtěli cd natáčet letos o vánocích, ale asi to budeme muset trochu odložit, abychom kvalitně naprogramovali bicí a aby se to basák stihl bez problémů naučit. Součástí cd by měl být i klip. Tak snad to všechno dobře dopadne. Tak a teď ta historie. Kapelu jsem založil spolu s kytaristou Petrem Krabsem. Oba jsme už za sebou měli působení v několika kapelách a chtěli jsme hrát něco o hodně tvrdšího něž doposud. Ale začátky byly krutý. Zkoušeli jsme v garáži, mizerný kytary, mizerný aparát, a hlavně jsme nemohli sehnat zbytek kapely. Tady v Rakovníku takováhle muzika zrovna moc neletí :-)
Po nějakém čase se k nám přidal basák Jarda Šnejdar (Z kapely dočasně odešel letos v létě, ale možná se vrátí. Jel do Anglie.). Na nějakým plese jsme se seznámili s Markétou Pavlíčkovou, která s námi začala hrát na klávesy. Bubeníků jsme vystřídali snad osm. Nejdéle s náma vydržel Honza Šlajchrt a Radek "Milhaus" Milfait. No a teď pomalu přecházíme na automat. Ale Milhaus s námi zůstane i dál hlavně jako "poradce přes bicí".Co se týká stylu, začínali jsme takovým pomalejším thrash metal a časem (hlavně s příchodem Markéty na klávesy) se to přesunulo někam do směsice thrashe, deathu a blacku. Teď už se náš styl moc nemění, akorát novější věci jsou o moc rychlejší a brutálnější než před časem.


Tak tímhle si určitě prošla kdejaká kapela. Ještě bych se vrátil k demu Krvavá cesta. Jaké byly tenkrát na něj ohlasy a proč jste od té doby nedali vlastně dohromady nic nového (třeba alespoň krátké demíčko). Myslím, že tři roky je dlouhá doba...

Cédéček jsme vyrobili a prodali asi kolem sto kousků. Reakce, o kterých jsme se dozvěděli byly v podstatě všechny podobný - muzika dobrá a zajímavá, ale zvuková kvalita úděsná. Proto jsme cd ani neposlali nikam na recenzi. Kvalita nahrávky mě mrzí, ale nedalo se nic dělat. Nebyly peníze, tak jsme to natočili jen tak ve zkušebně. A nedopadlo to moc dobře. Ale nevadí, aspoň je to zajímavej sběratelskej kousek. Těch důvodů, proč jsme od té doby nenatočili nic nového je víc. Po natočení Krvavý cesty se kapela v podstatě rozsypala - odešel bubeník (Milhaus) a dlouho jsme nemohli sehnat nikoho jiného. Když přišel Honza Šlajchrt, museli jsme to všechno secvičit (máme cca. 2,5 hodiny songů). Po nějakém čase Honza odešel a vrátil se Milhaus. A znovu jsme to museli secvičit. Takže takový plácání od ničeho k ničemu. No a samozřejmě zase peníze. Protože z celý kapely jsem donedávna pracoval jenom já a Petr Krabs (ostatní studovali), tak nebyly peníze na natáčení. A taky bylo samozřejmě potřeba nejdřív vybavit zkušebnu, nakoupit nástroje a podobně. Teď už je situace jiná. Jsme výborně vybavený, kapela je ustálená (novej basák Psycho se rychle učí), všichni vyděláváme, takže časy se lepší a je na čase něco natočit.
Jinak, protože songů máme připravených opravdu hodně, výhledový plán je natáčet každý rok jedno cd, dokud nám nedojde inspirace. A to asi hned tak nedojde.


Hmm... Peníze jsou asi největší problém u mladých kapel.

Je to fakt průšvih. Hlavně slušný nástroje a aparáty, to jsou pálky. Ale chce to asi fakt něco aspoň trochu kvalitního. Jinak se na to člověk nenaučí pořádně hrát. Myslím, že jak někdo tvrdí, že dobrý kytarista zahraje výborně na všechno, je totální blbost.


To je věc názoru, ale něco na tom určitě budu. Teď trošku odbočím. Momentálně poslouchám letitou českou kompilačku Ultra metal, takže se nemůžu neoptat, co ty a česká metalová scéna? Zasáhla tě vlna metalu ze začátku devadesátých let? A co vůbec posloucháš v dnešní době?

Jo, Ultra Metal, to byly časy! No, metalová vlna mě dostala už o něco dřív. Konkrétně v sedmý třídě na horách, v roce 1987. První věc, kterou jsem měl byl Scanner - Hypertrace. Doteď jedna z mých nejoblíbenějších desek. Český metal jsem poslouchal v podstatě hned od začátku. Kapely jako Root, Törr, Masters Hammer, Arakain, to se prostě nedalo neposlouchat. Taky to byly časy, kdy těch desek vycházelo hodně málo, takže člověk mohl koupit všechno, co vyšlo a pořádně to naposlouchat.
Teď už je to se mnou daleko horší. Práce je strašně moc, takže na poslouchání muziky nezbývá skoro žádný čas. Přesto mám pár oblíbených kapel. Z českých například Oblomov, Return To Innocence, Root, Apocryphal Death a pár dalších. Ze světových kapel třeba Haunted, Kreator, Slayer, Obituary, Vader a abych nezapomněl taky Toy Dolls a Leningrad Cowboys. Ale rád si poslechnu i nějakej speedek, třeba Helloweeny, Sammeta, Sonatu Arcticu. Nebo třeba i něco jako Megadeth, Alice Coopera, Eternal Tears Of Sorrow. Je toho hodně.


A co třeba Death nebo Bathory? Zapůsobila na tebe nějak smrt hlavních protagonistů těchto kapel?

Chuckova smrt mě dost dostala. Byl jednim z těch kytaristů, jako který bych chtěl umět hrát (a jako který bohužel nikdy hrát nebudu). Death byla geniální muzika, geniálně zahraná (jenom trochu moc nesouvislá a komplikovaná). Chuck byl prostě kytarový bůh. Trochu jiný je to s Quorthonem. Muzika Bathory mi nikdy nepřirostla k srdci. Ale i tak je to smutný, když zemře poměrně mladý člověk a muzikant.


Vedle Warchild jsi aktivní v kapele Phobos. O co jde?

Takový hácéčko říznutý deathem.


Jedná se o vážnější záležitost nebo jenom o bokovku Warchild?

No je to vážnější záležitost. S Warchild to má v podstatě společné jenom to, že tam hraje jeden kytarista a bubeník z Warchild. Ale jinak samostatná kapela a úplně jinej styl. Už to hraje asi rok. Tehdy jsme se potkali s Karlem (kytara, zpěv) někde na plese a uplácali jsme v opileckým opojení Phobos :-)


Takže, když se tě zeptám, která kapela je u tebe na prvním místě...

Warchild, potom Warchild, pak WARCHILD, pak dlouho dlouho nic a potom všechno ostatní.
Ve Warchild dělám muziku, vokály, kytary, už sedm let. Ve Phobosu jsem, jak vždycky říkám, takový nádeník na kytaru.


Takže se dá říct, že Warchild je tvůj život... Co kdyby přišlo třeba laso z nějaké slavnější kapely, stále bys byl věrný své kapele?

Rozhodně. Jiný kapely jedině jako vedlejšák. Warchildu už jsme všichni věnovali spoustu práce, času, energie a nápadů a to se nedá jen tak zahodit.Taky podle toho, co by to bylo za kapelu.


To je hodně sympatické, ale znáš to, "nikdy neříkej nikdy"...

Pravda. Jsou kapely, kterým by se nedalo odmítnout. Ale ty zase nikdy s nabídkou nepřijdou.


Co tvůj sólový projekt? Je stále aktuální?

Aktuální je. Ale strašně se to vleče. Mělo to být dotočený už někdy před rokem, ale pořád na to nějak nemám čas. Nápadů jsou mraky, jenom to natočit. To je zase úplně jiná muzika. Nemůžu přesně říct, kdy bude ta první deska hotová. Ještě zbývá udělat moc a moc práce.


Musím uznat, že jsi hodně aktivní člověk! Vedle hudby také vedeš velice zajímavý web metalzone.info. Jak vznikl nápad na jeho zpracování?

Tak to je zase jedna story o mojí lenosti :-) Původně jsem potřeboval prostor pro prezentace našich kapel a testovací prostor pro moje ostatní weby (jako vedlejšák dělám webdesign a grafiku). Tak jsem si zařídil Metalzone.info. Pak mě napadlo, že by nebylo špatný tam udělat takový malý adresářík mých oblíbených kapel. Pak to dlouho leželo, sem tam jsem něco přidal. Nebyl čas. Až potom mě oslovil Čombol, měl spoustu zajímavých nápadů, tak jsme se do toho pustili. Vytvořit databáze, další sekce, doplnit odkazy. Teď se to pořád prudce vyvíjí, i když to není vidět. Hlavně doplňujeme další a další odkazy.


Jak moc se Čombol podílí na vytváření webu?

Hodně. Bez něj by web zdaleka nevypadal tak, jak teď vypadá. Posílá mi odkazy (já dělám programování, český a evropský kapely a ostatní sekce, on zahraniční kapely kromě evropských), posílá obrázky, má spoustu nápadů. Prostě výborný spolupracovník.


Místo obligátního závěru se tě zeptám na otázku, kterou jsem ti "vyfouknul" z jedné ankety na metalzone.info. Jaká bude podle tebe budoucnost metalu?

No, nebudu se držet žádný možnosti z ankety :-) V anketě jsem hlasoval pro možnost, že zanikne. Ale snad ne. Teď je metal menšinový styl. V televizi ho neuvidíš ani náhodou. "Normální" lidi většinou neznají nejslavnější metalový kapely ani podle jména. Takže horší to už asi nebude :-) Spíš bych si tipnul, že se metalová muzika bude stylově měnit. Je to docela vidět. Klasický metal je stále víc na ústupu. Špičkový kapely jako byl Slayer, Kreator nebo Metallica postupně ztrácí svůj původní styl a mění se. Prostě takovejch old-school kapel je poskrovnu. Já osobně mám nejradši metal tak někdy z let 1985 - 1995. Taková muzika už se moc nedělá. Škoda.


Tak s tím nemůžu jinak než nesouhlasit. Metal je přece FOREVER!!!

Venca Votruba             


metalzone.info
warchild.name


Vydáno: 04.03.2005
Přečteno: 4149x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08551 sekund.