ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAVATAGE - Power Of The Night

Ve svém raném období byli Savatage velice aktivní. Každý rok chrlili na svět novinku, neustále se pokoušeli pilovat svůj styl, typický rukopis a hledat svojí parketu. S albem „Power Of The Night“ se váže důležitá změna v životě Savatage. Podpis smlouvy s nadnárodní společností Atlantic. Vzhledem k tomu, jak významným způsobem se Atlantic dokázali na Savatage za léta spolupráce podepsat, je až s podivem, jak dlouho tohle spojenectví fungovalo. Na druhou stranu, právě u Atlantic stvořili Savatage svá přelomová alba a možná tohle bylo pro Savatage určitým způsobem zavazující.

Doba ovlivňování měla teprve přijít (i když, je těžké posuzovat jestli dodatečné přidání varovné visačky „Parental advisory“ na obal alba bylo jen marketingovým tahem, nebo skutečně atlantici shledali texty natolik zavádějícími…). Na desce „Power Of The Night“ měli Savatage ještě poměrně volnou ruku a navíc, měli k dispozici i producenta Maxe Normana, v té době již známého ze spolupráce s Ozzy Osbournem a později proslaveného při produkování megadethovského alba „Countdown To Extinction“. Výsledkem tohoto spojení je tvrdý a výrazný sound desky, ve kterém mají typická poznávací znamení Savatage, Crissova neposedná kytara a Jonův agresivní zpěv, dostatek prostoru hledat ideální cestu pro svá kouzla. V rámci vývoje kapely lze „Power Of The Night“ označit za jedno z nejvyrovnanějších alb, které již není tak vzteklé jako „Sirens“, nabízí trochu líbivější muziku a logicky navazuje na „Dungeons“. Poměrně pestrá a vyrovnaná záležitost, která se stále drží své heavy linie, ale občas zabloudí až na hardrockové či thrashové území.

„Power of the Night“ je kolekce velice soudržná a přitom barevná. Tím chci říct asi tolik, že je obtížné vybrat reprezentativní vzorek, který by album jednoznačně charakterizoval. Při pohledu na různé výběry je zřejmé, že Savatage sázejí především na titulní song. Což je pochopitelné, protože jde o ostrý, výrazný zářez, styl, ve kterém savatagovské nápady skvěle vyniknou, styl obsahující vše podstatné, na čem doposud Sava stavěli. Jasný přímočarý metal, který sice potvrzuje cestu, kterou se Savatage vydali, ale nepřináší nic tak výjimečného, aby se mohl stát hitem. Osobního favorita proto nacházím spíš v citlivé baladě „In The Dream“, kde Jon nasadí nádherně uplakaný vokál, což společně s jeho uječenými výškami vytváří vskutku snovou kombinaci. Pozornost si zaslouží „Warrior“, v úvodu krásná poetická melodie s laskavým Jonovým vyprávěním, která se zvrhne do razantního sekaného bojového tempa a kde se kromě kláves začínají objevovat i náznaky podpůrných chorálů, v budoucnu nezbytný to prvek rejstříku Savatage. Hardrockovou melodiku Kiss je cítit v neobvykle chytlavé „Hard For Love“, rozmávané stadionovce, kde se charakteru skladby přizpůsobí i Crissovy neustále něco kutící prsty a jediný, kdo tuhle „polibkovou“ náladu (vezměte si třeba jen ty společné sbory) občas naruší, je nabroušený Jon. Na debutové album Savatage zavzpomínají v divoké „Washed Out“, nejzuřivější záležitosti desky a jasném odkazu na nedávnou „Rage“. V tvorbě kapely se začínají prosazovat i přemýšlivé, zadumané záležitosti, kde přímočarost jde stranou a sází se na rozmanitost, změny temp a jakýsi kontrast očekávání a objevování („Unusual“, „Fountain Of Youth“).

První reedice desky přináší bonus v podobě skladby „Sleep“, původně známé z desky „Edge Of Thorns“, kde oproti originální verzi je vokál Zacka Stevense nahrazen Jonovým (slibuju, ještě na to přijde řeč). Druhá reedice nabízí živý záznam skladeb „Power of The Night“ a „Sirens“.

Ne, že by „Power Of The Night“ mělo potenciál nekompromisně otřást světem. Ale systematické drobné chvění nepřestane ani na okamžik. Album s výrazným rukopisem, skvělou kytarou, marnotratně rozhazující neotřelé riffy, jedovatým vokálem a jasným tahem na bránu. Jednoduše řečeno, „Power Of The Night“ je, v duchu sloganu:“Raise The Fist Of The Metal Child“, typickým albem Savatage tehdejší doby.

Savapip             


savatage.com

Seznam skladeb (reedice z roku 1997):
1. Power Of The Night
2. Unusual
3. Warriors
4. Necrophilia
5. Washed Out
6. Hard For Love
7. Fountain Of Youth
8. Skull Session
9. Stuck On You
10. In The Dream
11. Sleep (accoustic bonus)

Sestava:
Jon Oliva – zpěv, piáno
Criss Oliva - kytara
Keith Collins - baskytara
Steve Wacholz - bicí

Rok vydání: 1985
Čas: 43:11
Studio: Bearsville Recording Studios, New York
Produkce: Max Norman
Label: Atlantic Recorsing Corporation (Concrete – Edel)
Země: USA

Diskografie:
1983 - Sirens
1984 – The Dungeons Are Calling (EP)
1985 – Power Of The Night
1986 – Fight For The Rock
1987 – Hall Of The Mountain King
1989 – Gutter Ballet
1991 – Streets: A Rock Opera
1993 – Edge Of Thorns
1994 – Handful Of Rain
1995 – Dead Winter Dead
1998 – The Wake Of Magellan
2001 – Poets And Madmen

Související články:
SAVATAGE - Sirens
SAVATAGE - The Dungeons Are Calling


Vydáno: 04.02.2008
Přečteno: 4541x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na poslední...7. 01. 2014 17:32 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14632 sekund.